Eger

Kiebrudalták a hátrányos helyzetű gyerekeket

  • Magyar Krisztián
  • 2013. január 29.

Kis-Magyarország

Bezárták a Gyermekek Átmeneti Otthonát a hevesi megyeszékhelyen. Az önkormányzatnál pénzhiányra hivatkoznak, holott a nehéz helyzetű gyerekeknek otthont adó alapítvány június végéig támogatás nélkül is biztosította volna a város számára egyébként kötelező feladat elvégzését.

Előzetes egyeztetés nélkül, karácsony előtt, e-mailben tájékoztatta az egri önkormányzat a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) Egri Alapítványát, hogy az állami normatíván kívül a jövőben nem kapnak pénzt a Gyermekek Átmeneti Otthona működtetésére az Egri kistérségtől. Körülbelül hatmillió forintos támogatásról van szó, az előző évben is ennyit kapott az otthon az önkormányzattól. A levél megírására azt követően került sor, hogy a hevesi megyeszékhely közgyűlése úgy határozott: bezárják az otthont, és a jövőben más módon, egyebek közt a helyettes szülői hálózat, illetve a szomszédos, Gyöngyösi kistérség hasonló intézménye segítségével látják el az otthon által eddig végzett feladatokat.

Átmenetinek bizonyult
Az egyidejűleg 12–15 főnek otthont adó egri intézményben olyan környékbeli fiatalok kaphattak ellátást, akiknek felügyeletét a szülők csak részben vagy egyáltalán nem tudták megoldani, illetve a családban életvezetési nehézségek adódtak. A családi házban működő otthon szakemberei a családhoz történő visszakerülésben is segítettek – amíg pedig ez nem volt lehetséges, addig a fiatalok napi ötszöri étkezést, az évszaknak megfelelő ruhát, és ha szükséges volt, egészségügyi ellátást is kaptak, továbbá fedezték a beiskolázással kapcsolatos összes költséget, így az osztálypénzt is. Ezenkívül még a hazautazást is állta az otthon, illetve az ellátásban részesülő gyermekek számára a törvény által előírt havi zsebpénzt is biztosították.

Képünk csak illusztráció


Képünk csak illusztráció

Fotó: MTI

 

A rossz hírt addig nem közölték az alapítvány vezetői a gyerekekkel, amíg csak egy kis reményt is láttak a megmaradásra. „Mindezt tettük a biztonságuk megőrzése érdekében. Bíztunk valamiben, próbálkoztunk kérvényekkel az önkormányzatnál és a Heves Megyei Kormányhivatalnál is. Amikor a gyerekek megtudtak mindent, kitört a pánik, sírtak” – mesélte a narancs.hu-nak Farkas Zsuzsanna alapítványi elnök.

A gyerekekkel foglalkozó hat gondozót már el is bocsátották, de – amint Farkas Zsuzsa is hangsúlyozza – ennél nagyobb probléma, hogy az intézményben élőket kiszakították a megszokott környezetükből, és mindenféle felkészítés nélkül küldték őket új helyre, illetve helyekre. Az egri SZETA vezetője azért sem érti a helyzetet, mert ők a közgyűlési döntés után még azt is felajánlották, hogy támogatás nélkül idén júliusig saját forrásból és az állami normatívából működtetik az intézményt, ám ebbe sem ment bele a városvezetés. Minderre azért lett volna szükség, hogy a 11 hátrányos helyzetű gyermeknek ne a tanév közepén kelljen még azzal is megbirkózni, hogy a lakókörnyezet változásán kívül még az új iskolai körülményekhez is alkalmazkodni kelljen.

A kétharmada megvan
A Gyermekek Átmeneti Otthonának tavalyi költségvetése 18,2 millió forint volt: ebből az állami normatívából és egyéb saját forrásból 12,3 milliója volt az alapítványnak. Az Eger gesztorságával működő Egri kistérségnek nagyjából hatmillió forintot kellett biztosítania 2012-ben. Erre az évre is ennyire lett volna szükség. Az alapítványnál a bezárással kapcsolatban hangoztatott gazdasági érveket is nehezen tudják elfogadni, mert szerintük az éves szinten megspórolható pénz alig lesz néhány millió forint ebből a hatból, hiszen a helyettes szülőknek és a gyöngyösi otthonnak is kell fizetnie majd a városnak.

Üres a ház
Gyermekek átmeneti otthonát minden húszezer fő feletti településnek üzemeltetni kell. Ennek a kötelezettségének Eger most úgy tesz eleget, hogy az önkormányzat egy kisebb huzavona után megegyezett a Gyöngyösi kistérséggel, így az általuk működtetett gyöngyösi otthon is – havi ötvenezer forintos térítés ellenében – fogadja majd az ellátásra szoruló gyermekeket a hevesi megyeszékhelyről és környékéről. Vagyis csak fogadná, mert az egri otthonban ellátott gyermekek jelentős részét máshová irányították: úgy tudjuk, vannak, akik helyettes szülőkhöz kerültek, akadnak olyanok is, akik hétköznap kollégiumban laknak, és hétvégén mennek haza a szüleikhez, de több gyermek az édesanyjával együtt családok átmeneti otthonába került. Négyen édesanyjukkal visszakerültek az egri Családok Átmeneti Otthonába: pont oda, ahonnan a most bezárt intézménybe mentek azért, mert az előző helyen nem tudták kezelni a problémáikat. Három gyermek hétköznapra kollégiumba, hétvégére pedig az ellátásukra képtelen édesapjukhoz került. „A gyerekek most ilyen-olyan kifogással hiányoznak az óvodából és az iskolából” – mondta Farkas Zsuzsanna.

A gyermekeket ellátó otthon kétszintes, a közelmúltban felújított épülete most üresen áll, hasznosítására az alapítványnál még csak elképzelések vannak. „Mindenképpen szegénységben, mélyszegénységben élő gyerekekben gondolkodunk. De ehhez sok támogatóra lenne szükségünk. A jelenlegi helyzetben pedig nem látunk esélyt arra, hogy állami vagy önkormányzati feladatot átvállalhatnánk” – jegyezte meg Farkas Zsuzsanna.

A bezárásról döntő közgyűlésen a városvezetés részéről egyébként az hangzott el, hogy mivel alacsonyabb lett a kistérségi normatíva, ezért jelentene nehézséget az egri otthon fenntartása. Probléma továbbá, hogy korábban a kistérség többi települése közül többen nem fizették be a rájuk eső fenntartási költséget – az így kieső pénzt pedig Eger már nem akarja vállalni. Palotai Zsuzsanna, az önkormányzat egészségügyi, szociális és családvédelmi irodájának vezetője korábban az egriszin.hu helyi portálnak azt nyilatkozta, hogy „sajnos sok olyan törvényi feladat lenne, amit az önkormányzatnak önállóan el kellene végezni, de a feltételek nem minden esetben adottak ehhez”.

Az otthon bezárása ellen több ellenzéki képviselő is tiltakozott. Az LMP-s Csarnó Ákos szerint olyan feladatot telepített át egy másik város más jellegű intézményébe a testület, amit Egerben is el tudtak látni a SZETA segítségével. A szocialista Pál György szerint magasról tesznek a gyermekek érdekeire a Fidesz–KDNP képviselői, csak azért, hogy a költségvetésből ne kelljen évi néhány millió forintot kifizetni.

A Szegényeket Támogató Alap Egri Alapítvány a Heves Megyei Kormányhivatalhoz is fordult segítségért, de senki nem reagált a felvetéseikre.

Foci, vízilabda, nyári játék
A hevesi megyeszékhely önkormányzata néhány hónapja az egri stadion világításának kialakítására 18 millió forintos támogatást ítélt meg az Egri Futball Clubnak, tavaly októberben pedig az Egri Vízilabda Klub kapott újabb segítséget, 12 millió forintot azért, hogy „a hazai bajnoki és nemzetközi kupaszerepléssel járó anyagi terheken” enyhítsen a város. De 2012-ben 600 ezer forint jutott a Honismereti Szövetségnek is, a Kelemen Csaba által vezetett Agria Nyári Játékok Nonprofit Kft. pedig 10 millió forint önkormányzati pénzt kapott. (Erről szóló cikkünket itt olvashatja.)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?