Kecel

Megszűnhet a helyi média, tiltakozik a plébános

  • Kohout Zoltán
  • 2013. január 29.

Kis-Magyarország

A Kecel Tv nemrég elsötétített képernyővel és sípoló hanggal tiltakozott amiatt, hogy a városvezetés be akarja szüntetni a helyi sajtót. Civilek szerdán tüntetnek majd a városháza előtt a várható döntés ellen. A keceli plébános pedig már ki is tiltotta a polgármestert a templomból.

„Többet kellene dolgoznom: a médiára és a sportcsarnokra gondoltam” – ezt Haszilló Ferenc fideszes keceli polgármester mondta még tavaly novemberben. A nyílt testületi ülésen azért fogalmazott így, mert – mint mondta – az államosítás és a járási átszervezés 2013-tól annyi feladatot vesz el a város(ok)tól, hogy alig marad tennivalója.

Akkor még talán kevesen sejtették, hogy mire is futhat ez ki: jelenleg ugyanis a teljes megszűnés fenyegeti a keceli újságot és tévét. Legalábbis ez olvasható ki abból az előterjesztésből, amit holnap tárgyalnak: ez a városi sajtót is működtető önkormányzati intézményegyüttes – Városi Könyvtár és Művelődési Ház – alapítóokirat-módosítását tartalmazza: a terv szerint a könyvtár és a művelődési ház üzemeltetése megmaradna elvégzendő és épp ezért támogatandó feladatként, a sportcsarnok- és a médiafeladat-ellátás azonban már nem. „Sajnos, kétség sincs afelől, hogy a polgármester egyfős többsége megszavazza majd ezt a teljesen logikátlan, gazdaságilag és morálisan is indokolatlan tervet, és a média meg fog szűnni Kecelen. Legalábbis egy időre, mert nemsokára jönnek a választások, és nyilván lesznek, akiknek érdekükben áll majd új keretek között folytatni” – vázolja a várható folyamatot egy neve mellőzését kérő, de az ügyben jártas keceli forrásunk.

Sötét képernyő
Tény, hogy – mint az Widnerné Fenyvesi Bernadett a könyvtár és a művelődési ház vezetőjének képviselő-testület előtti érvelésében szerepelt decemberben – a városi média az utóbbi években megerősödött: a havilapot, tévét és a kecel.hu honlapot integráló cég hirdetési és pályázati bevételei nőttek, népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. Amikor pár hete híre ment, hogy a helyi sajtó akár meg is szűnhet, civil szervezetek egyből tiltakoztak az ötlet ellen, sőt, egy 14 vállalkozóból álló kör még azt is javasolta, hogy „összeszed” a minimálisan szükséges önkormányzati támogatásnál is többet. A városvezetés azonban nem tárgyalt a mintegy hatmilliós felajánlás esetleges elfogadásáról. De nemcsak ezt veszítheti el a város: ha a tévé megszűnik, vissza kell fizetni a hirdetőktől már átvett reklámpénzeket, továbbá a nemzeti médiahatóságtól eszközfejlesztésre kapott kétmillió forintot is.

A keceli városháza - nem kell a nyilvánosság?


A keceli városháza – nem kell a nyilvánosság?


A helyi kábeltévét üzemeltető LRT Kábeltévé Kft. ügyvezetője, Hajdú Elemér azonban nem tud a keceli tévé megszűnéséről, eddig legalábbis nem kereste őt senki ezzel kapcsolatban. (Hajdú egyébként a fővárosban él, a napi szerkesztői munkában nem vesz részt – K.Z.) A Kecel Tv nemrég elsötétített képernyővel és sípoló hanggal jelezte: a városvezetés eldöntötte, hogy beszünteti a keceliek városi sajtóját.

A „helyi nyilvánosság felszámolásának valójában nem anyagi okai vannak” – mondta egy név nélkül nyilatkozó képviselő a helyi magánhonlapnak, a kecelinfo.hu-nak nemrég. Azaz nem a spórolási szándék ihlette az ötletet (a helyi média üzemeltetése ugyanis nem közfeladat – a szerk.), hanem az a szóbeszéd – legalábbis a portál értesülései szerint –, hogy „néhány héten/hónapon belül indul a polgármester tv-je és újságja”.

Keceli forrásaink hangsúlyozzák: korántsem egyértelmű, hogy Haszilló Ferenc maga akarná irányítani a városi sajtót. A tiltakozó civil szerveződés képviselője, Szabián Mária például attól tart, hogy a „jámbor zongoraművésznek ismert polgármestert” szűkebb körének tanácsadói félrevezetik. Szerinte Haszilló Ferenc annyira figyelmen kívül hagyja az intézményvezetők, a városházi és más ágazati szakértők pártsemleges véleményét, hogy saját bukását készíti elő. Élesen bírálta a polgármester városvezetési gyakorlatát és novemberi kijelentését az egyik városi független képviselő is. Haszilló Tamás (közte és a városvezető között csupán névbeli a rokonság – K.Z.) szerint Kecelen kacagnak a környező települések. „A polgármester nemcsak magát és a Fideszt, hanem az önkormányzatot és az egész várost lejáratja” – mondta a képviselő a magyarnarancs.hu-nak.

Haszilló a zongoránál


Haszilló a zongoránál

A csaknem kilencezer fős településen szerda délután öt órakor, a művelődési házról és a médiáról tárgyaló képviselő-testületi üléssel egy időben demonstráció lesz. Ám nem ez az egyetlen ügy, amivel elégedetlenek a tüntetés szervezői. „A város megy lefelé” – mondja több civil is tudósítónknak. Többen is értesültek az idei költségvetés koncepciójáról, amelyben „a múzeumon kívül több intézménytől is milliós összegeket vonnak el, vége a sportnak, és a médiának is”.

Kitiltotta őket a plébános
„Megelégeltem, hogy ármánykodnak ellenem, és olyan magatartást tanúsítanak, ami ellentétes bizonyos erkölcsi normákkal és a városban élők érdekeivel. Számomra elfogadhatatlan, hogy ők, akik jobboldalinak tartják magukat, birtokolni akarják a helyi közmédiát. A 40 év kommunizmus alatt nem volt ennyi bajunk a városvezetéssel, mint a mostanival. Ha valaki jogos kritikát fogalmaz meg, akkor megsértődnek és kommunistáznak” – ezt a helyi plébános, Burányi Roland mondja a magyarnarancs.hu-nak a jelenlegi városvezetésről. A polgármester köreiben nemcsak a felmondott jegyzőt (róla alább), hanem még a katolikus plébánost is azzal rágalmazzák, hogy ő is a 15 évig hivatalban volt előző polgármester, a független Schindler János embere. A helyi egyházi vezető természetesen visszautasítja a rágalmat, és azt is elmondja, hogy az utóbbi hetek eseményei miatt tiltotta ki Haszilló Ferenc polgármestert és az egyik képviselőt az egyházi intézményekből a vasárnapi misén. (Kecelen az egyházi épületek mellett a helyi általános iskolát is a katolikusok működtetik – K.Z.). Kérdésünkre hozzátette, hogy természetesen morális figyelmeztetésnek szánta a megfogalmazott szankciót. „Nyilván nem fogok rendőrt hívni, ha valamelyikük megjelenik az ajtóban, de szeretném, hogy gondolkodjanak el, és a város érdekében változtassanak politikájukon. Nyolcezer-háromszáz ember sorsa a tét, akiknek jó része az én nyájamhoz tartozik. Nekem nem közömbös a sorsuk. Megjegyzem: magam is Fidesz-szavazó volnék, és nem szeretem a konfliktust. Életem egyik legszomorúbb napja volt a vasárnapi, de valakinek szólnia kellett. A keceliek egyre nagyobb része kezdi látni, mi folyik városunkban. A megbékélésre és a párbeszédre kész vagyok, ha megkeresnek, mert sem gyűlölet, sem harag nincs bennem.”

Nem kínlódott tovább
A keceli önkormányzatot az elmúlt hetekben több korábbi munkatársa is elhagyta. A kecelinfo.hu szerint decemberben beadta felmondását a pénzügyi osztályvezető, további két köztisztviselő pedig már a szomszédos kiskőrösi városházán dolgozik. Rajtuk kívül a település korábbi jegyzője, Szabóné dr. Opauszki Zsuzsanna is felmondott decemberben.

A jegyzőnő a magyarnarancs.hu-nak elmondta: évek óta küzdött a polgármesterrel, aki már 2006-os első megválasztása idején el akarta távolítani őt. „Az ilyen-olyan kifogások mögött egyetlen rögeszme bújt meg: a polgármester azt hitte, a volt városvezető embere vagyok.” „Végül novemberben visszajutott a fülembe, hogy a januári törvénymódosítás (ennek lényege, hogy a jegyzői kinevezés már polgármesteri hatáskörbe került, korábbi cikkünket erről itt olvashatják – a szerk.) kapcsán a polgármester arra készül, hogy valakit felvegyen helyettem. Úgy voltam vele, hogy ha így kell lennie, akkor nem kínlódok tovább” – mondja a felmondási idejét töltő, de 20 éves államigazgatási gyakorlata révén a privát szférában máris állást talált volt törvényességi vezető.

Szerettük volna megtudni Haszilló Ferenc polgármester álláspontját arról, hogy mi indokolná a helyi közmédia megszüntetését. Érdeklődtünk volna továbbá arról is, hogy mi a véleménye a jegyző és a pénzügyi vezető távozásáról, valamint arról, hogyan értékeli a mind szélesebb civil és lakossági tiltakozásokat. Többszöri telefonos megkeresésünkre Haszilló Ferenc végül – elfoglaltságaira hivatkozva – csak nagyon röviden reagált: kijelentette, csupán a városi költségvetés február végi elfogadása után lesz értelme a médiáról nyilatkozni.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.