Vác

Kiléptek a Fidesz-frakcióból

  • narancs.hu
  • 2013. január 24.

Kis-Magyarország

Három képviselő otthagyta a kormánypárti frakciót a Duna-parti városban.

Három fővel csökken a váci Fidesz-frakció létszáma, miután a mai testületi ülésen Katonáné Doman Erika, Bánhidi Péter és Csereklye Károly bejelentette kilépését. A képviselők nem mondtak le mandátumukról, hanem új frakciót is alapítottak Pro Urbe néven.

A mai testületi ülésen készült hangfelvételen Bánhidi Péter szakmai indokokkal magyarázta döntését, de mélyebb részletekbe nem kívánt bocsátkozni a nyilvánosság előtt. Elmondása szerint az új frakció továbbra is jobboldali és keresztény értékrend szerint kíván működni. Hozzátette: természetes szövetségesnek tekintenek minden olyan csoportot, amely jobboldali, demokratikus és keresztény elvek mentén politizál. „Az eseményeket nem mi irányítottuk, eredeti szándékunk nem ez volt” – zárta felszólalását Bánhidi, aki az új frakció vezetője lesz.

A kiválással együtt megszűnt az eddigi kormánypárti többség Vácon, és a 15 fős testület összetétele ezzel meglehetősen érdekesen alakult, ugyanis az új Pro Urbe frakciónak 3, az MSZP-nek 4 képviselője van. Rajtuk kívül – a polgármesterrel együtt – a Fidesznek és a KDNP-nek közösen 7 képviselője van. A testület 15. tagja pedig egy jobbikos városatya. Az ő szavazata ezek után akár döntő is lehet.

Figyelmébe ajánljuk