Korrupciógyanús földcsere – Tízszer nagyobb szántót kapott a fideszes képviselő

  • Matkovich Ilona
  • 2013. november 19.

Kis-Magyarország

Egy 3,4 hektáros földért kapott egy majdnem 33 hektárosat. A szerencsés eladó Jászapáti kormánypárti képviselője volt, a vásárló pedig épp a munkáltatója, az önkormányzat. A történetben egy villanásra feltűnik Navracsics Tibor is.

Ránézésre igen jó üzletet kötött saját önkormányzatával Jászapátiban Kiss János fideszes képviselő, még idén júniusban. Egy olyan föld képezte az üzlet tárgyát, amelyet információnk szerint Kiss még 2011-ben vásárolt: a szóban forgó 3,4 hektáros szántó pedig épp a Jászapáti Ipari Park mellett feküdt. (Ennek később jelentősége lett.) Ám a 2011-es földvásárlás után hamarosan már saját önkormányzata kereste fel Kisst, hogy szeretné megvenni tőle a földet. (2010-ben egyébként Jászapáti fideszes polgármestert – Pócs Jánost – és kormánypárti többségű testületet választott.)  

Régi álom teljesült
Az önkormányzat mindezt azért tette, mert bővíteni szerette volna az általa tulajdonolt ipari parkot a mellette fekvő szántó bevonásával. A bővítés ünnepélyes alapkőavatására idén szeptemberben már sor is került, sőt, az eseményen Pócs János mellett jelen volt Navracsics Tibor is. A 1,5 milliárdos bővítés során petpalack-feldolgozó üzem és raktár jön létre. (Az eseményről beszámoló cikkben ez olvasható: több mint „hatvan éve az a hír is járta Jászapátin, hogy az egyik berényi (mármint jászberényi – a szerk.) gyárat az akkori ipartelepítési program Jászapátira szerette volna telepíteni, de az akkori vezetőség arra hivatkozva, hogy szüksége van szántóföldre, megakadályozta a terv kivitelezését”.)

Épül az ipari park

Épül is az ipari park

Fotó: A szerző felvétele

Ezt megelőzően már az önkormányzat és a képviselő közt végül cseremegállapodás született: állítólag először a park melletti 3,4 hektáros szántóért egy 21 hektárosat kínáltak, ám végül a képviselő egy 32,5 hektárost kapott érte. A kilencfős testület (ebből 5 kormánypárti és 2-2 MSZP-s, illetve független képviselő) erről júniusban döntött.

Vitás aranykoronák
Egy helyi blogon azonban több részletben is foglalkoztak az üggyel: itt olvasható az is, miszerint  a nyilvános adatok szerint Kiss területe 107 aranykorona értékű, amit cserébe kapott, az 812. Ennek ellentmond, hogy Pócs János polgármester azzal magyarázta a döntést, hogy a tízszer nagyobb föld aranykoronában ugyanannyit ér, mint Kiss korábbi 3,4 hektárja.

Hasonló eset?

Ha Ön Vidéken él, és a korrupció gyanúját felvető esetről hallott, kérjük írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu-ra, és mi utánajárunk.

A magyarnarancs.hu-nak nyilatkozó Zachar Ferenc helyi MSZP-elnök becslése szerint Kissnek úgy 30 millió forintnyi előnye származott az ügyletből, plusz az a mostantól már 30 hektár után évente járó területalapú támogatás, amely idén hektáronként eléri a 69 ezer forintot. Ez szerinte teljességgel aránytalan. Az ellenzéki elnök említ egy nyilatkozatot is, amely állítólag hivatkozási alap volt a testületben a csere kapcsán. Ezt a jászberényi Szikla Ingatlaniroda Kft. értékbecslésként adta ki, és ebben az áll, hogy Kiss Jánosnak „az AK (azaz aranykorona – a szerk.) értékek szerinti megközelítésben igaza van, hogy ő valóban kevesebbet kap”. A cégadatok szerint a jászberényi cég egyébként tavaly óta végelszámolás alatt áll.

Hagymát termelt
Megkérdeztük az érintettet, Kiss János fideszes képviselőt is, aki politikai karrierjét a jászapáti MSZMP-ben kezdte. Kiss telefonon elmondta: nem igaz, hogy a polgármester részrehajlása miatt jutott a tízszeres területhez. „Pusztán arról van szó, hogy rágalmaznak, mert fideszes képviselő vagyok. A területet 2011-ben vettem egy idős rokonomtól, aki már meghalt. A most kapott földön hagymát termeltem, mert azt csak két hétig kell őrizni a tolvajok elől, míg a dinnyét két hónapig” – magyarázza a képviselő, akinek van egy másik 40 ha-os bérleménye, amelynek bérleti joga jövőre jár le, és valószínű, hogy hiába pályázott volna rá ismét.

A polgármestertől levélben a következő választ kaptuk: „Kiss János ugyanannyi aranykorona értékben cserélte el a földterületet, mint (sic!) bárki más. Nem vagyonvesztés  történt, hanem 150 fős munkahelyteremtés és új iparűzési adóbevétel.”

Ezúttal tehát egy olyan történetről van szó, ahol mindenki jól járt.

(Hamarosan megjelenő újabb cikkünkben feldolgozzuk Jászapáti többi vitás ügyét is.)

Aranykorona-számítás
Az aranykorona értékek szinte községenként mások és mások. Vannak úgynevezett községi mintaterek, amelyekkel össze lehet hasonlítani egy adott terület földértékét. Ezt a földhivatalok mezőgazdászai végzik. Ez alapján kapja meg a besorolását. A becslőjárások egyes művelési ágainak minőségi osztályaihoz külön-külön eltérő Ak/ha értékek tartoznak, illetve régen az Ak/kh tiszta jövedelmi értékek (fokozatok) tartoztak. Ezek az Ak/ha értékek állandók. Ezekkel kell megszorozni a minőségi osztályokhoz tartozó területeket. Az adott területre érvényes besorolások (aranykorona értékek) a földhivatalban vannak nyilvántartva, és az ingatlan tulajdoni lapján is feltüntetésre kerülnek.
Forrás: foldhivatal.hu

Figyelmébe ajánljuk