„Hiába jobbikos, a cigányok szeretik” – Tuzsér a szélsőjobbot választotta

  • Cservenyák Katalin
  • 2013. november 17.

Kis-Magyarország

A Jobbik jelöltje nyerte az időközi polgármester-választást Tuzséron. Egy olyan szabolcsi településről van szó, ahol a lakosság 40 százaléka cigány. Az okok firtatásáért a helyszínre mentünk, ahol majdnem egy utcai verekedésbe keveredtünk.

Az időközi választást Tuzséron Dankó József, korábbi független polgármester halála miatt kellett kiírni: a posztért heten szálltak ringbe, pártszínekben egyedül a jobbikos Ferkovics Tibor, a többiek függetlenként. A november 10-ei választáson a jobbikos jelölt végül 591 szavazatot kapott, megelőzve a 406 szavazatot gyűjtött Jónás Tibort, és a 344 voksot szerző Lakatos Bertalan alpolgármestert.

Tuzséri utca

Tuzséri utca

Fotó: A szerző felvételei

„Hiába jobbikos, a cigányokat szereti. Nem tesz különbséget köztünk és magyarok között” – mondja egy férfi Tuzséron, amikor arról kérdezzük, nem aggódnak-e amiatt, hogy épp egy jobbikos képviselő lett a falu vezetője. Tőle is azt halljuk, amit másoktól: hogy maga Ferkovics szerzett munkát többeknek már akkor is, amikor még nem volt polgármester. Ez azonban mások szerint csak jól sikerült legenda: a közmunka nem az ő érdeme, arra nincs, nem is lehetett befolyása.

Merész ötletek
A 37 éves Ferkovics (aki jegyvizsgálóként dolgozik a MÁV Startnál) már 2010-ben aspirált a polgármesteri címre, de akkor még nem választották meg – a képviselő-testületbe viszont a legtöbb vokssal, első helyen került. A népjóléti és foglalkoztatásügyi bizottság elnökeként arra törekedett – mondja –, hogy minél többen kapjanak munkát a közfoglalkoztatás keretében.

Ukrajna karnyújtásnyira
Tuzsér 65 kilométerre Nyíregyházától, 10 kilométerre az ukrán határtól található. A falu 3500 lakosából 1500 roma, a 2013-ra várható születésszám: 9 magyar, 62 roma. A népesség nagyobbik része főként almatermesztéssel foglalkozik. A tuzséri pálinka manufaktúrájában világbajnok nedűk készülnek: a vilmoskörte-pálinka nyerte a tavalyi, gyulai pálinkafesztivált a világkupa legjobb versenymintája és a Magyarország legjobb pálinkája kategóriában is. A „legnagyobb” foglalkoztatók az Erdért, a Taurus és a vasút. Korábban az eperjeskei átrakóban a vagonrakodás biztosított munkalehetőséget elsősorban a képzetlen lakosságnak, a rendszerváltás óta azonban ez a lehetőség megszűnt. Többen járnak napszámba. Az ukrán határ közelsége annyi előnyt jelent, hogy sokan járnak át tankolni, ott egy százassal olcsóbb a benzin literje. És akad olyan is, aki cigarettacsempészetből él, dacára a szigorú ellenőrzéseknek. (Az ukrán cigarettacsempészetről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.)




Mint a keleti országrészben általában, Tuzséron is a munkanélküliség a legsúlyosabb probléma. Ferkovics programjának fontos eleme: segély helyett munkát kapjanak az emberek. Eddig 960-an vettek részt a közfoglalkoztatásban, közülük 650-670 cigány.

false

 

Fotó: A szerző felvételei

„Van, akit vissza-, de van, akit be kell vezetni a munka világába, mert a munkahely fogalmát sem ismeri” – mondja Ferkovics Tibor. Polgármesterként a közfoglalkoztatás további erősítése a célja, hogy a település önfenntartó legyen, és helyben megtermeljék mindazt az élelmiszert, amelyre a közétkeztetést biztosító konyhának szüksége van. A településnek vannak földjei, nemrég vásároltak 11 hektárt, és szeretnének újabb területeket venni. Fiatalokból szeretne csoportot szervezni az idősek házi gondozására, és több fiatalt szeretne látni a polgárőrök soraiban is.

Kiemelt feladat Ferkovics szerint a közbiztonság megteremtése. A tavaly létrehozott mezőőrség az ő nevéhez fűződik, a következő lépésnek a településőrség létrehozását tartja, amelyre az iskola körüli rendfenntartásban számít. „A roma lakosság kezelhető, nem hasonlítható a borsodiakhoz” – mondja. A turizmusban komoly lehetőségeket lát: szerinte övék a környék legszebb Tisza-partja. Ferkovics Tibor szeretné megállítani a fiatalok elvándorlását is, tervei szerint az első lakáshoz jutóknak családonként 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújtana az önkormányzat (a feltételeket még ki kell dolgozni), illetve a faluban üresen álló magáningatlanok megvásárlásával segítenék őket úgy, hogy a vételárnál olcsóbban adná tovább az önkormányzat az ingatlanokat.

Elmondja: a kampány időszakában a cigány kisebbségből is többen látogatták a fórumait. A cigány kisebbségi önkormányzattal ugyanakkor nincs megelégedve, nem elég aktív. A választáson Ferkovics Tibor szerint a romáktól is kapott szavazatokat, ám ők nem pártjára, hanem személyére adták voksukat. De olyan is volt, mondja, aki azért szavazott rá, mert a Jobbikkal szimpatizál. „Ez egy kis falu, itt mindenki ismer mindenkit. Az elmúlt három évben végzett munkám alapján szavaztak az emberek, cigányok, magyarok egyaránt.”

Nagyobb a rend
„Sokat javult a közbiztonság, mióta rendőrök és polgárőrök éjjel-nappal rendszeresen cirkálnak a faluban” – mondja egy asszony már az utcán. Korábban előfordult, hogy a tolvajok az éj leple alatt teljes utcákat jártak végig, vittek mindent: egy-egy udvarról egyszerre 30 tyúkot, terménydarálót, tűzifát.

false

A választási eredményről szintén a helyiektől érdeklődünk. Többen elmondták: elégedettek a szavazás eredményével, a legalkalmasabb jelölt került a polgármesteri székbe, aki az utóbbi három évben már képviselőként is bizonyított.

A településen lépten-nyomon láthatósági mellényes emberekkel találkozunk. Két, egymáshoz közel dolgozó brigádnak is vezetője Kállai János, csak dicsérni tudja Ferkovicsot. „Nekünk van egy jó polgármesterünk. Szerintem új cigány kisebbségi önkormányzatot is választani kell, új emberekkel, mert ezek a cigányokkal nem foglalkoznak. Még polgármester sem volt, de már a cigányokkal foglalkozott, pályázott, adott nekik munkát. Szerettük a régi polgármestert, de szerintem ő még jobb lesz” – teszi hozzá. „Itt egyforma mindenki. Cigány és magyar együtt dolgozik, nincs vita. Igaz-e, Pista?” – szólítja az árkot takarító munkatársát, aki csak bólogat.

Kállai megmutatja

Kállai megmutatja

 


A másik oldal
A jelenlegi alpolgármester, Lakatos Bertalan szintén indult, ám végül a 3. helyen végzett. A testületben ő az egyetlen, aki már 15 éve képviselő. Ettől a ciklustól alpolgármester, 3 hónapja pedig ő viszi az ügyeket. Kérdésünkre, hogy kudarcként élte-e meg a választási eredményt, azt felelte: „Részben igen, de az embernek ezen felül kell tudnia emelkedni. Ügyesen meg volt szervezve, Tibor minimum 150 cigány támogatásával lett polgármester” – mondta. Elismerte, valóban megfordult a fejében, hogy feláll, de – mint kiderült – a megválasztott polgármester is ragaszkodik hozzá. Így mégsem mond le. Egyik feltétele volt, hogy a jelenlegi jegyző, Szép Béla (korábban MSZP-s országgyűlési képviselő volt, de ma már nem tagja a pártnak – Cs. K.), akinek a munkájával nagyon elégedett, a helyén maradjon. Úgy néz ki, ez így történik majd.

„Puskaporos hordó ez itt!” – árulja el egy bőrkabátos, roma férfi az utcán. „Most majdnem robbant” – teszi hozzá, hisz nem sok híja volt, hogy cigány jelöltet – Jónás Tibort – választott a falu.

A neve mellőzését kérő férfi szerint összefogtak a magyarok, és megnyertek hozzá még cigányokat is. A boltban, a fodrásznál másról sem beszéltek, mint arról, hogy merte egyáltalán jelöltetni magát egy cigány a polgármesteri székre. „Ha nem is leszünk elégedettek vele, nem tehetünk semmit, a következő is ő lesz” – mondta. A férfi állítja: szervezetten szállították az embereket szavazni, voltak, akik lefotózták a szavazócédulát. Azóta a rendőrség megállapította: nem történt jogsértés.

Jónás Tibor

Jónás Tibor

 

A kedélyek mégsem nyugszanak a falu legszegényebb részén, ahová már Jónás Tiborral együtt megyünk ki. „Higgadt kampány volt egészen vasárnapig” – mondja, és bár nem volt itthon, hallotta, hogy cigányokat hurcoltak választani kocsival. Ha nincs ez a szállítás, ő a befutó – állítja. A jobbikos jelölt szerinte azzal nyert, hogy ő vette fel a munkásokat, illetve ígérte, hogy támogatja a focicsapatot. Az ő programjából is vett át – mondja –, a növénytermesztést, állattenyésztést ő is szorgalmazta. Mutatja: a cigánytelepre nagyon kevés figyelmet fordított eddig az önkormányzat. Nem takarítják a csapadékvíz-elvezető árkokat, ami fertőzésveszélyt okoz.

Alig szállunk ki a kocsiból, a cigánysoron pillanatok alatt több tucat család szalad össze. Egymás szavába vágva mondják: attól félnek, hogy nem kapnak télire ingyen tűzifát, mert Jónásra szavaztak. Nehezen értik, hogy a választás titkos volt, senki nem köteles beszámolni arról, hová húzta az ikszet. Egy nő a személyi igazolványát mutatja: érvényes, mégsem engedték szavazni, de aláíratták vele a papírt. „Hogy van ez?” – kérdezi.

false

Panaszkodnak, hogy az utóbbi időben egyre gyakoribb itt az igazoltatás, rendőrök járják az utcákat, büntetnek. Meggyőződésük, hogy ennél a választásnál „nagyon nagy csalás volt”. Mondják is a nevét annak a férfinak, aki kocsikkal szállította a cigányokat. Nem innen, hanem a másik sorról.

Majdnem bunyó
A kisebbségi önkormányzat vezetője szerint összevissza szavaztak a cigányok, nem hallgattak rá. Iván László Pilcsák Csaba – ő lett végül a negyedik – kampányát segítette, aki korábban nyolc évig volt jegyző a településen. „A megválasztott polgármester meghülyítette a cigányokat. Azt hiszik, ő adja a munkát, pedig az állam, a munkaügyi központ” – hangoztatja.

Beszélgetnénk tovább, ha hirtelen nem robogna be az utcába két kocsi. Vagy nyolcan ugrálnak ki belőlük, üvöltöznek, karjukat lengetik. Jónás Tiborral kiabálnak, a hangadó szerint ő „nyomta” fel a NAV-nál. Most ellenőrizték, csempész cigit kerestek nála. Egyébként, mint kiderül, ő volna az a férfi, akiről azt beszélik, a választás napján a szállítást bonyolította. Szerinte emiatt nyomta fel őt Jónás Tibor az adósoknál. A félelmetesen induló jelenet végül nem torkollik verekedésbe, Jónás mégis rendőrségi feljelentést tett. Később tudjuk meg tőle: épp amikor a rendőrségen volt, hívták telefonon, hogy ha Tuzsérra jön megint, botokkal várják majd. Mivel Kisvárdán lakik albérletben, úgy dönt, most egy ideig nem megy a faluba.

Ottjártunk napján Hegedűs Lórántné is meglátogatta a települést, jelezve: a Jobbik büszke a legújabb sikerre. Érdeklődtünk is a nagy pártok megyei vezetésénél, miért nem indítottak a faluban jelöltet? „Tuzsér mindig is öntudatos település volt, amely nem a pártpolitikai csatározásokról volt ismert. Felmértük, elemeztük a tuzséri helyzetet. Sok a helyi probléma és feszültség, nem kerestünk jelöltet, nem akartunk pártpolitikai vitákat. Egy év polgármesterségről van szó” – reagált Tilki Attila megyei Fidesz-elnök. A szocialista Veres János pedig csak ennyit mondott: „Nem találtunk olyan személyt, aki megfelelő hitelességgel tudta volna képviselni az MSZP programját.”

Figyelmébe ajánljuk

Kormányinfó: Magyar Péternek új korszaka van

  • narancs.hu

Gulyás Gergely szerint háborúra készül a NATO, hozzánk viszont jön a kínai elnök. Az üzemanyag árait nem fagyasztják be, csak árcsökkentésre vennék rá a kereskedőket. Az nem derült ki, hogyan.

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.