Korrupcióinfó: Abszurd módon mondott csődöt egy dunai pénzégető beruházás

  • Magyar Krisztián
  • 2016. október 13.

Kis-Magyarország

Szó szerint elúsztak a Dunán annak az el nem készült rekreációs központnak az alapjai, amelyre egy győri vállalkozás 57,5 millió forint támogatást vett fel.

A megfelelő ellenőrzés hiányában az uniós pénzből finanszírozott hazai gazdaságélénkítő programok forrásai olyanok kezébe is kerülnek, akiknek eszük ágában sincs fejleszteni, csupán a könnyen jött pénzek bezsebelésére és megcsapolására törekszenek – vezette fel a csütörtöki korrupcióinfója témáját Hadházy Ákos.

Az LMP társelnöke csütörtök délelőtt ismét bemutatott egy olyan vállalkozást, amely felvette az EU-s támogatást, de az eredményt máig nem lehet látni, míg a minisztérium és más hatóságok azt állítják, hogy minden rendben van. A politikus szerint az olyan vállalkozók, akiknek nincsenek fideszes haverjaik, nehezen kaphatnak uniós támogatást, ha pedig hozzájutnak, később nagyon alapos ellenőrzések során kell elszámolniuk azzal, hogy mire is költötték a pénzt. „Azonban vannak, akiket akkor sem csíp nyakon a felülvizsgálatokban illetékes minisztérium, ha egyértelmű csalásról van szó” – állítja az országgyűlési képviselő.

Hadházy a sajtótájékoztató első felében egy olyan győri beruházást mutatott be, amely a Nyugat-dunántúli Operatív Program turisztikai fejlesztésekre kiírt pályázatán nyert el 57,5 millió forint támogatást egy rekreációs központ kialakításra. A 118 millió forint összköltségvetésű beruházás során papíron elkészült egy olyan központ, amelyet a Mosoni-Dunára terveztek egy úszómedencével, napozóstéggel, rendezvénymólóval, bérelhető motorcsónakokkal és kirándulóhajóval. A pénzt a Nemzetgazdasági Minisztérium átutalta, az uniós fejlesztéseket összesítő hivatalos adatbázis szerint mindent rendben talált, és a projektet lezárta azzal, hogy tavaly november végi dátummal „megvalósítottnak” minősítette. Ehhez a vállalkozásnak számlákat és beszámolókat kellett leadnia, amellyel azt állították: ők szabályosan csináltak mindent. Azonban – Hadházy tájékoztatása szerint – a beruházás tervezett helyszínén máig nincs semmi, soha nem is volt, mivel a félkész rekreációs központ néhány eleme 2014 februárjában egy ideiglenes helyről elszabadult – állítólag valaki elvágta a rögzítésért felelős drótköteleket –, és elúszott a Mosoni-Dunán. A három darabból álló szerkezet több részletben fogott partot, és van olyan eleme, amely még az utóbbi hetekben is ott hánykolódott, így kérdéses, hogy a minisztérium hogyan ítélhette szabályosnak a támogatás felhasználását úgy, hogy a tervezett megvalósítás helyszínét már nem is a cég használja.

„Rekreációs központ”

 

 

 

A történetet színesíti, hogy egy magánszemély azóta már megvette azt a partszakaszt, ahol végül nem valósult meg a beruházás, de nem építhet a saját területére, mert a hatóságok szerint ott egy rekreációs központ áll. A férfi egy kisebb stég kialakítására kért engedélyt, de miután nem kapott, a problémát jelezte a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnek és a Belügyminisztériumnak is, hogy semmi nincsen ott. Máig nem történt még semmi érdemleges az ügyben – közölte Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke szerint elfogadhatatlan, hogy befejezettnek lehetett minősíteni ezt a „fantomberuházást” is úgy, hogy a Rezidencia Spa & Fitness Kft. egyik tulajdonosa, egy másik cég, az Adso Tech Fejlesztő Kft. tavaly felszámolás alatt állt, idén szeptemberben pedig már meg is szűnt. Csakúgy, mint egy sor másik cég már, amelyhez az ügyvezetőnek korábban köze volt.

false

 

Be se lehet jelentkezni

A korrupcióinfó második felében egy másik, szintén a Nyugat-dunántúli Operatív Program turisztikai fejlesztésekhez kiírt keretre pályázó vállalkozásról beszélt az LMP-s politikus, amely ugyan megépített egy rekreációs központot, de kérdéses, hogy ettől mennyit lendült a turizmus, ugyanis Hadházy Ákosék hetek óta próbálnak bejelentkezni egy hosszú hétvégére, de nem érkezik válasz. A Győrtől 10 kilométerre található Lila-hegyi Rekreációs és Szabadidőközpont honlapján csak online foglalásra van lehetőség, semmilyen telefonszám nincs az oldalon, ellenben ott van a tájékoztató, miszerint 46 millió forint támogatást kaptak a beruházásukra, amely előtt a pályázatukban üzleti, kulturális, családi turizmust, valamint erdei, kerékpáros túrákat, csapatépítési lehetőséget ígértek. Nem hirdetik magukat sehol, és semmit nem lehet arról tudni, valóban működnek-e, Hadházy Ákosnak a környékbeliek úgy nyilatkoztak, hogy nem is lehet külsősöknek használni a szabadidőközpontot. A biznisz nem futhat túl jól, hiszen a támogatást elnyerő Purple Hill Kft. éves árbevétele azután zuhant egy hatalmasat, hogy kész lett a beruházás, a tavalyi évet mínusz 2,5 millió forintos üzemi eredménnyel zárták. A kft.-nek voltak szebb napjai is, hiszen 2013-ban elnyertek egy 17,4 millió forintos közbeszerzést a Győri Többcélú Kistérségi Társulástól, amely során szakmai vezetői, szakmai megvalósítói és moderátori feladatokat láttak el, jelentsenek ezek bármit is.

Milliárdos támogatások a semmire

A közelmúltban már bemutattunk egy olyan cégcsoportot, amely milliárdos tételben jutott uniós forrásokhoz, miközben minden jel arra mutat, hogy semmit vagy csak alig valósítottak meg bármit is abból, amit megígértek. Az Ökogroup Zrt. Bicskén gyakorlatilag egy kapavágást sem csinált még azért, hogy megépüljön az a logisztikai központ, amelyre 496 millió forint támogatást kapott, majd papíron mindennel elszámolt, és a Nemzetgazdasági Minisztérium először mindent rendben talált. Hasonló volt a forgatókönyv egy bátonyterenyei logisztikai központ esetében, amelyre szintén az Ökogroup Zrt. kapott 837 millió forintot, de a projekt elszámolásáig nem épített semmit a területen, csupán a földmunkákba kezdett bele.

Figyelmébe ajánljuk