Lehet diszkriminálni – a bíróságnak nem gond, ha a Fidesz újságírót tilt ki

  • narancs.hu
  • 2013. július 3.

Kis-Magyarország

Fideszes politikusok tartoztatták fel bő másfél éve Bod Tamást, aki így nem tudott tudósítást írni lapunknak Kövér László gyulai nyílt fórumáról. A bíróság most másodfokon sem adott helyt Bod egyenlő bánásmódra hivatkozó keresetének. Ráadásul neki kell fizetni.

„A Fidesz frakciója, a kormány tagjai országjáró körútra indulnak, amelynek célja Magyarország 2012. évi költségvetésének bemutatása” – ez a felhívás jelent meg a gyulai újságban Kövér László 2011. december 8-i városi fellépése előtt. Mivel a meghirdetett esemény nyílt volt, ezért akkori munkatársunk, Bod Tamás a helyszínre indult tudósítani, ám Kövér László beszéde helyett végül egészen másról kellett beszámolnia: helyi fideszes politikusok ugyanis nem engedték be őt a rendezvényre. (Kövér László legutóbbi, táti fellépéséről itt olvashat.)

Kövér lakossági fórumot tart

Kövér lakossági fórumot tart

Fotó: MTI

Ide nem mehetsz be
Az eset Bod beszámolója szerint így történt: tudósítónk elől „Galbács Mihály helyi fideszes alpolgármester állta el (…) a patinás gyulai városházával szemben található Katolikus Közösségi Ház nagykapuját csütörtök délután 5 óra előtt néhány perccel. Galbács köszönés helyett így fogadta e sorok íróját: »Na, ide nem mehetsz be.« (Hasonlóan járt Leel-Őssy Gábor, a Demokratikus Koalíció helyi vezetője is, akit szintén nem engedtek be.) Az első pillanatokban azt lehetett hinni, viccel a költségvetési ügyekért felelős gyulai alpolgármester, de hamarosan kiderült, hogy ő látja el a kapuőri feladatokat. (Közben egyébként bárki bemehetett, hogy a közösségi ház termében meghallgassa Kövér Lászlót.) Az okokról tudakozva Galbács alpolgármester csak vonogatta a vállát, s amikor arra kértük, nevezze meg a törvényhelyet, amely alapján nem enged be, azt bökte ki, hogy mi itt nem kívánatos személyek vagyunk. Ekkor jelent meg a nagykapuban Alt Norbert, a város harmadik fideszes alpolgármestere, aki megerősítette kollégáját abban, hogy valóban nem mehetünk be. Emlékeztettük, hogy az eseményt előzetesen több helyütt is meghirdették, mire Alt közölte, hogy »innentől kezdve zárt a rendezvény«. Galbács alpolgármester hamarosan újfent megszólalt, hogy ne provokáljuk őket, majd nemsokára telefonját átadta Leel-Őssy Gábornak, a vonal túlsó oldalán pedig Gajda Róbert parlamenti képviselő, gyulai alpolgármester, a rendezvény felelőse volt, aki közölte: nem mehetünk be.”


Nem elég alapos
Az eset után Bod Tamás (aki év eleje óta az E14 munkáját segíti, így jelenleg újságíróként nem aktív) úgy döntött, jogorvoslatért bírósághoz fordul. A kereset szerint az alperes (mármint a Fidesz) nem tett eleget az egyenlő bánásmód követelményének, és „ezzel megsértette a felperes (mármint Bod – a szerk.) személyhez fűződő jogait”. A beadvány az eset pontos leírását helyszín, időpont, illetve nevek megjelölésével együtt tartalmazta.

A keresetet első fokon a Fővárosi Törvényszék utasította el még tavaly decemberben, a nem jogerős végzést pedig idén áprilisban a Fővárosi Ítélőtábla is helybenhagyta, sőt 3600 forint eljárási illeték megfizetésére is kötelezte Bod Tamást.

Az indoklás így szól: a „felperes által előterjesztett, a jogsértés megállapítására vonatkozó kereseti kérelem ugyanis nem kellően pontos, nem alkalmas arra, hogy megszabja az ítélet rendelkező részét”, továbbá a „kérelem alapján sem állapítható meg egyértelműen az, hogy a felperes szerint az alperes mely magatartásaival sértette meg a felperes személyhez fűződő jogait. A keresetlevél e vonatkozásában teljes történeti tényállást tartalmaz, amelyből nem állapítható meg, hogy melyik az a jogsértő magatartás, ami a személyiségi jogsértés megállapítására alapot ad”.


Hegyi Szabolcs, a TASZ munkatársa így kommentálja a döntést: „Nagyon szűken és formálisan mérte a bíróság a perindítási jogot, amikor a keresetet nem fogadta be. A bíróság jogértelmezése szerint a jogkereső polgárnak gyakorlatilag az ítéletet kell megszövegeznie, amit aztán a bíróság, amennyiben helyt ad a keresetnek, csak átmásol. Véleményünk szerint a bíróságnak, ha komolyan veszi a feladatát és nem ilyen mereven áll az ügyhöz, akkor be kellett volna fogadnia a keresetet, és tárgyalást tartania az ügy érdemében.”

Az ügyvéd szerint Bod Tamásnak – aki egyébként nem nyugszik bele a döntésbe, és fenntartja véleményét, hogy jogsérelem érte – most két lehetősége van: vagy Alkotmánybírósághoz fordul, vagy újra beadja a keresetet a bírósághoz. Praktikusabbnak egyértelműen az utóbbi tűnik.

(Ha Ön vidéken él, és jogsértést vagy visszaélést tapasztal, írjon nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu-ra.)

Figyelmébe ajánljuk