Mészáros Lőrinc most az Alcsúti Arborétumban talált 200 millió forintot

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. júl. 15., 06:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A felcsúti polgármester olyan cégeket előz meg simán egy kertészeti tenderen, amelyek profi kertépítők. Érdekes, hogy 2012-ben a Felcsúthoz közeli arborétum épp 200 milliós állami támogatást kapott.

Alig egy hónap alatt két alcsúti közbeszerzési pályázaton is nyert a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cége. Mindkét pályázatot az Alcsúti Arborétum fejlesztésére írta ki a Duna–Ipoly Nemzeti Park (DINP).

A felcsúti stadionban

A felcsúti stadionban

Fotó: MTI

Az első tender kertészeti munkák kivitelezésére vonatkozott, és nettó értéke 17,8 millió forint volt. (Az eredményt június 4-én tették közzé a kozbeszerzes.hu-n.) Ezen a felcsúti polgármester cége, a Mészáros és Mészáros Kft. két ellenfelet is maga mögé utasított, noha ezek a cégek komoly tapasztalatokkal rendelkeztek kertészeti munkák terén. Mindkét cég rendelkezik saját honlappal: a szombathelyi Prenorén például az szerepel, hogy az „ország egyik legnagyobb díszfaiskolájaként 1949 óta – ma már 240 hektáron – foglalkozunk díszfaiskolai termesztéssel Szombathely északi részén, a Kőszegi-hegység lábánál. Díszfák, díszcserjék, fenyőfélék több mint 800 faját, fajtáját állítjuk elő a szaporítóanyagoktól kezdve a koros, kifejlett növényekig többféle méretben. (…) Kertek, parkok tervezése és teljes körű kivitelezése (burkolatépítés, öntözőrendszer-telepítés, gépi füvesítés, túlkoros fák ültetése stb.) mellett parkfenntartási munkákat is végzünk”. A honlapon hosszan sorolják még egyéb tevékenységüket és referenciáikat is.

A másik cég, a gödöllői „Lyra Florae Kertépítészeti Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 1994-ben alakult, ma már 25-30 főt foglalkoztató vállalkozás. Cégünk fő profilja a zöldfelület- és kerttervezés, a kertépítés, parkosítás és az ezekhez kapcsolódó műszaki létesítmények tervezése, kivitelezése, fenntartása, magánszemélyek, illetve közületek részére”. Ezenkívül a cég tó- és játszótérépítéssel is foglalkozik.

Tavaly például egészen remekül

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vállalkozása, a Mészáros és Mészáros Kft. tavaly megduplázta nettó árbevételét az előző évihez képest, ez 2013-ban 9,717 milliárd forint volt. Az Index cikke szerint a cég adózott eredménye 1,558 milliárd forint volt, melyből osztalékként 1,266 milliárd forintot vett ki a tulajdonos.

Velük ellentétben a felcsúti polgármester cégének továbbra sincs honlapja (vagy valami speciális néven fut, mert mi nem találtuk meg). Mészáros cége eddig főleg csatornázási és stadionépítési tendereken szerepelt – és győzött –, a kerti munkálatok most új feladatnak tűnnek. Az Alcsúti Arborétumban fakivágást, -ültetést és -gallyazást kell végezni, ám a cégadatbázis szerint a felcsúti polgármester cégénél konkrétan kertészeti munka nincs a bejegyzett tevékenység közt, de az interneten mi sem találtunk olyan munkát, megbízást, ahol ilyet végzett volna. (Ez persze nem zárja ki az ellenkezőjét.)

Kérdéseinkkel megkerestük a kiíró Duna–Ipoly Nemzeti Parkot. Arról érdeklődtünk, hogy:

- Mi indokolta, hogy a fenti vállalkozás nyerjen el egy olyan tendert, amelyre két másik, a kertészeti munkákban korábban releváns tapasztalatokat szerzett cég is jelentkezett? Mi szólt a Mészáros és Mészáros mellett?

- A Mészáros és Mészárosnak van kertészeti munkatapasztalata?

- Milyen árajánlatot adott a másik két pályázó cég?

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

A Duna–Ipoly Nemzeti Park a következőt válaszolta a munkatapasztalatot firtató kérdésünkre: „az alkalmassági követelményeknek a közbeszerzésben ajánlatot adó mindhárom cég (…) megfelelt (…)” Hozzátették: a Mészáros és Mészáros alvállalkozója, a Garden Kertészeti és Erdészeti Szolgáltató Kft. már korábban is végzett munkát az arborétumban. „A közbeszerzési eljárás felhívásában az ajánlatok értékelési szempontjaként a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás került meghatározásra. A 17.826.065 Ft nettó ajánlati árral a Mészáros és Mészáros Kft. (…) nyújtotta be a legalacsonyabb ellenszolgáltatásra vonatkozó ajánlatot.”

A 141 millió plusz áfa

A másik tender szintén az Alcsúti Arborétumra vonatkozott (kiíró szintén a DINP, kihirdetve június 11-én), ennél építési beruházást kell végezni, nettó 141 millió forintért. A felcsúti polgármester cége mellett a másik, végül vesztes pályázó a DTRT Vízépítő és Környezetgazdálkodási Kft. volt. Itt útépítési, felújítási és vízvezeték-építési munkálatokat kell végezni a kiírás szerint. A két tender értéke együtt csaknem nettó 160 millió forint, ennek bruttó értéke tehát meghaladja a 200 milliót is.

Az Index még februárban írta, hogy az arborétum „üzemeltetője az Orbán Viktor által alapított, a Puskás Akadémiát is működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tulajdonában álló Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport és Wellness Hotel. Az Átlátszó még 2012-ben írta meg, hogy az arborétum 200 millió forintos állami támogatást kapott.  Az Orbán által létrehozott alapítvány több százmillió forintért vásárolt földeket a kormányfő szülőfalujában, és hogy a miniszterelnökhöz személyes szálakon is kötődő pályázók – például Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester – nyerték a legtöbb állami termőföldbérletet a környéken. A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző cégének tulajdonában áll az Alcsútdoboz-Hatvan pusztai majorság, az egykor az Alcsúti Arborétumot is megalapító József főherceg uradalmának központja”.

Az arborétum honlapján ma is három partner van felsorolva: a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (a fenti pályázatok kiírója), a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport és Wellness Hotel és Étterem. A PFLA-at működtető alapítvány elnöke nem más, mint a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc. A nyertes.

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. júl. 15., 06:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 8 alex7
  alex7
  2014. július 24., csütörtök 15:39
  Nem probléma!
  Majd meszaros lorinc kiadja a hozzáértő, tapasztalattal és szaktudással rendelkező cégek valamelyikének a munkát!
  Praktikusan annak, aki kevesebbért elvégzi a feladatot!
  Neki ugyanis nem a munka kell, ez természetes arra felé, csupán a haszon, munka nélkül!
  És ez így megy, közmű építésben is minden esetben....
 2. 7 buff
  buff
  2014. július 17., csütörtök 05:21
  Egyetlen gondja volt Mészárosnak mielőtt az Arborétum felújítására pályázott. Milyen gázcsőben folyik? Mármint az Arborétum. Miután megmagyarázták neki, hogy nem csőben folyik - pláne nem sárga színűben - kezdett rájönni, hogy ő ehhez is ért. És nyert.
 3. 6 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2014. július 16., szerda 12:35
  „Mészáros Lőrinc most az Alcsúti Arborétumban talált 200 millió forintot”

  Én attól félek, de nagyon, hogy Lőrinc azt a tízezer forintot is meg fogja találni, amit a párnahuzatomba rejtettem.
 4. 5 grrr
  grrr
  2014. július 16., szerda 07:56
  Talán jobb megközelítés, hogy miért vagyunk még mindig itt?
  Miként lehetséges, hogy a kertszomszéd még mindig milliárdokkal örvendeztetheti meg a derék gázszerelőt és meddig fog ez még tartani?
  A dolgok jelenlegi állása szerint föltehetőleg az örökkévalóságig.
 5. 4 grrr
  grrr
  2014. július 16., szerda 07:52
  Hogyne kedves tiszapolgári, ezt mindannyian tudjuk.
  Az ellenzék arra a kérdésre a válasz, miszerint 'hogyan jutottunk idáig?'.
 6. 3 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2014. július 16., szerda 07:25
  grrr

  Függetlenül attól, hogy neked mi tetszik, Lőrinc barátunk cége nem az ellenzék, hanem a kertszomszéd cimbora jóvoltából szárnyal.
 7. 2 grrr
  grrr
  2014. július 16., szerda 06:57
  Teljesen világos, hogy Mészáros meg az a brancs amelyhez tartozik az égvilágon mindent megengedhet magának és meg is enged.

  Namármost. Fölmerül az a kérdés, miszerint hogyan juthattunk idáig?
  Erre általában kétféle válasz van - a kettő meglehetősen ügyi egymást.
  1.- A birka nép jóvoltából alakultak így a dolgok, amely bamba társaság nem volt képes leváltani a
  kormányt.
  Ezt a kormányt....!
  2.- A birka ellenzék jóvoltából alakultak így a dolgok amely bamba társaság nem volt képes leváltani a
  a kormányt.
  Ezt a kormányt...!

  Nekem a második megoldás tetszik, az ellenzékes.
 8. 1
  2014. július 15., kedd 09:58
  A tendereken vesztes cégek a döntő momentumban maradtak le a Mészáros és Mészáros cégtől és ez a mutyi.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...