Mészáros Lőrinc most az Alcsúti Arborétumban talált 200 millió forintot

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. júl. 15., 06:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A felcsúti polgármester olyan cégeket előz meg simán egy kertészeti tenderen, amelyek profi kertépítők. Érdekes, hogy 2012-ben a Felcsúthoz közeli arborétum épp 200 milliós állami támogatást kapott.

Alig egy hónap alatt két alcsúti közbeszerzési pályázaton is nyert a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cége. Mindkét pályázatot az Alcsúti Arborétum fejlesztésére írta ki a Duna–Ipoly Nemzeti Park (DINP).

A felcsúti stadionban

A felcsúti stadionban

Fotó: MTI

Az első tender kertészeti munkák kivitelezésére vonatkozott, és nettó értéke 17,8 millió forint volt. (Az eredményt június 4-én tették közzé a kozbeszerzes.hu-n.) Ezen a felcsúti polgármester cége, a Mészáros és Mészáros Kft. két ellenfelet is maga mögé utasított, noha ezek a cégek komoly tapasztalatokkal rendelkeztek kertészeti munkák terén. Mindkét cég rendelkezik saját honlappal: a szombathelyi Prenorén például az szerepel, hogy az „ország egyik legnagyobb díszfaiskolájaként 1949 óta – ma már 240 hektáron – foglalkozunk díszfaiskolai termesztéssel Szombathely északi részén, a Kőszegi-hegység lábánál. Díszfák, díszcserjék, fenyőfélék több mint 800 faját, fajtáját állítjuk elő a szaporítóanyagoktól kezdve a koros, kifejlett növényekig többféle méretben. (…) Kertek, parkok tervezése és teljes körű kivitelezése (burkolatépítés, öntözőrendszer-telepítés, gépi füvesítés, túlkoros fák ültetése stb.) mellett parkfenntartási munkákat is végzünk”. A honlapon hosszan sorolják még egyéb tevékenységüket és referenciáikat is.

A másik cég, a gödöllői „Lyra Florae Kertépítészeti Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 1994-ben alakult, ma már 25-30 főt foglalkoztató vállalkozás. Cégünk fő profilja a zöldfelület- és kerttervezés, a kertépítés, parkosítás és az ezekhez kapcsolódó műszaki létesítmények tervezése, kivitelezése, fenntartása, magánszemélyek, illetve közületek részére”. Ezenkívül a cég tó- és játszótérépítéssel is foglalkozik.

Tavaly például egészen remekül

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vállalkozása, a Mészáros és Mészáros Kft. tavaly megduplázta nettó árbevételét az előző évihez képest, ez 2013-ban 9,717 milliárd forint volt. Az Index cikke szerint a cég adózott eredménye 1,558 milliárd forint volt, melyből osztalékként 1,266 milliárd forintot vett ki a tulajdonos.

Velük ellentétben a felcsúti polgármester cégének továbbra sincs honlapja (vagy valami speciális néven fut, mert mi nem találtuk meg). Mészáros cége eddig főleg csatornázási és stadionépítési tendereken szerepelt – és győzött –, a kerti munkálatok most új feladatnak tűnnek. Az Alcsúti Arborétumban fakivágást, -ültetést és -gallyazást kell végezni, ám a cégadatbázis szerint a felcsúti polgármester cégénél konkrétan kertészeti munka nincs a bejegyzett tevékenység közt, de az interneten mi sem találtunk olyan munkát, megbízást, ahol ilyet végzett volna. (Ez persze nem zárja ki az ellenkezőjét.)

Kérdéseinkkel megkerestük a kiíró Duna–Ipoly Nemzeti Parkot. Arról érdeklődtünk, hogy:

- Mi indokolta, hogy a fenti vállalkozás nyerjen el egy olyan tendert, amelyre két másik, a kertészeti munkákban korábban releváns tapasztalatokat szerzett cég is jelentkezett? Mi szólt a Mészáros és Mészáros mellett?

- A Mészáros és Mészárosnak van kertészeti munkatapasztalata?

- Milyen árajánlatot adott a másik két pályázó cég?

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

A Duna–Ipoly Nemzeti Park a következőt válaszolta a munkatapasztalatot firtató kérdésünkre: „az alkalmassági követelményeknek a közbeszerzésben ajánlatot adó mindhárom cég (…) megfelelt (…)” Hozzátették: a Mészáros és Mészáros alvállalkozója, a Garden Kertészeti és Erdészeti Szolgáltató Kft. már korábban is végzett munkát az arborétumban. „A közbeszerzési eljárás felhívásában az ajánlatok értékelési szempontjaként a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás került meghatározásra. A 17.826.065 Ft nettó ajánlati árral a Mészáros és Mészáros Kft. (…) nyújtotta be a legalacsonyabb ellenszolgáltatásra vonatkozó ajánlatot.”

A 141 millió plusz áfa

A másik tender szintén az Alcsúti Arborétumra vonatkozott (kiíró szintén a DINP, kihirdetve június 11-én), ennél építési beruházást kell végezni, nettó 141 millió forintért. A felcsúti polgármester cége mellett a másik, végül vesztes pályázó a DTRT Vízépítő és Környezetgazdálkodási Kft. volt. Itt útépítési, felújítási és vízvezeték-építési munkálatokat kell végezni a kiírás szerint. A két tender értéke együtt csaknem nettó 160 millió forint, ennek bruttó értéke tehát meghaladja a 200 milliót is.

Mai programok
Az Index még februárban írta, hogy az arborétum „üzemeltetője az Orbán Viktor által alapított, a Puskás Akadémiát is működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tulajdonában álló Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport és Wellness Hotel. Az Átlátszó még 2012-ben írta meg, hogy az arborétum 200 millió forintos állami támogatást kapott.  Az Orbán által létrehozott alapítvány több százmillió forintért vásárolt földeket a kormányfő szülőfalujában, és hogy a miniszterelnökhöz személyes szálakon is kötődő pályázók – például Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester – nyerték a legtöbb állami termőföldbérletet a környéken. A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző cégének tulajdonában áll az Alcsútdoboz-Hatvan pusztai majorság, az egykor az Alcsúti Arborétumot is megalapító József főherceg uradalmának központja”.

Az arborétum honlapján ma is három partner van felsorolva: a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (a fenti pályázatok kiírója), a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport és Wellness Hotel és Étterem. A PFLA-at működtető alapítvány elnöke nem más, mint a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc. A nyertes.

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. júl. 15., 06:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8 alex7
  alex7
  2014. július 24., csütörtök 15:39
  Nem probléma!
  Majd meszaros lorinc kiadja a hozzáértő, tapasztalattal és szaktudással rendelkező cégek valamelyikének a munkát!
  Praktikusan annak, aki kevesebbért elvégzi a feladatot!
  Neki ugyanis nem a munka kell, ez természetes arra felé, csupán a haszon, munka nélkül!
  És ez így megy, közmű építésben is minden esetben....
 2. 7 buff
  buff
  2014. július 17., csütörtök 05:21
  Egyetlen gondja volt Mészárosnak mielőtt az Arborétum felújítására pályázott. Milyen gázcsőben folyik? Mármint az Arborétum. Miután megmagyarázták neki, hogy nem csőben folyik - pláne nem sárga színűben - kezdett rájönni, hogy ő ehhez is ért. És nyert.
 3. 6 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2014. július 16., szerda 12:35
  „Mészáros Lőrinc most az Alcsúti Arborétumban talált 200 millió forintot”

  Én attól félek, de nagyon, hogy Lőrinc azt a tízezer forintot is meg fogja találni, amit a párnahuzatomba rejtettem.
 4. 5 grrr
  grrr
  2014. július 16., szerda 07:56
  Talán jobb megközelítés, hogy miért vagyunk még mindig itt?
  Miként lehetséges, hogy a kertszomszéd még mindig milliárdokkal örvendeztetheti meg a derék gázszerelőt és meddig fog ez még tartani?
  A dolgok jelenlegi állása szerint föltehetőleg az örökkévalóságig.
 5. 4 grrr
  grrr
  2014. július 16., szerda 07:52
  Hogyne kedves tiszapolgári, ezt mindannyian tudjuk.
  Az ellenzék arra a kérdésre a válasz, miszerint 'hogyan jutottunk idáig?'.
 6. 3 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2014. július 16., szerda 07:25
  grrr

  Függetlenül attól, hogy neked mi tetszik, Lőrinc barátunk cége nem az ellenzék, hanem a kertszomszéd cimbora jóvoltából szárnyal.
 7. 2 grrr
  grrr
  2014. július 16., szerda 06:57
  Teljesen világos, hogy Mészáros meg az a brancs amelyhez tartozik az égvilágon mindent megengedhet magának és meg is enged.

  Namármost. Fölmerül az a kérdés, miszerint hogyan juthattunk idáig?
  Erre általában kétféle válasz van - a kettő meglehetősen ügyi egymást.
  1.- A birka nép jóvoltából alakultak így a dolgok, amely bamba társaság nem volt képes leváltani a
  kormányt.
  Ezt a kormányt....!
  2.- A birka ellenzék jóvoltából alakultak így a dolgok amely bamba társaság nem volt képes leváltani a
  a kormányt.
  Ezt a kormányt...!

  Nekem a második megoldás tetszik, az ellenzékes.
 8. 1
  István Tamasi
  2014. július 15., kedd 09:58
  A tendereken vesztes cégek a döntő momentumban maradtak le a Mészáros és Mészáros cégtől és ez a mutyi.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...