Azért kellett az 1,5 milliárdos szúnyogmutyi, mert a kormány júniusban jött rá, hogy enyhe tél volt

szerző
Szlavkovits Rita
publikálva
2014. júl. 17., 05:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez nem vicc, ez a hivatalos magyarázat. Erre hivatkozva változtatták meghívásossá a tendert, amit a katasztrófavédelemtől napok alatt a jelenlegi vezető, Bakondi György korábbi megbízója kapott meg.

Egy olyan konzorcium nyerte el pályáztatás nélkül a katasztrófavédelem majd 1,5 milliárd forintos, szúnyogirtásra vonatkozó megbízását, amelynek egyik tagját korábban perekben képviselte a katasztrófavédelem jelenlegi vezetője, Bakondi György – két hete írtuk meg, hogy az államosítás után egyből megjött a szúnyogmutyi.

Azt egyébként érdeklődésünkre a katasztrófavédelem sem tagadta, hogy Bakondi György a másfél milliárdos megbízást elnyerő konzorcium egyik tagjával, a Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt.-vel közelebbi kapcsolatban állt, miután a céget többször képviselte még ügyvédként a Darázs Ügyvédi Iroda színeiben. Aggályainkra a katasztrófavédelem így reagált: „Az ajánlatok elbírálására a jogszabályokban meghatározottaknak és a belső eljárásrendnek megfelelően háromtagú, pénzügyi, közbeszerzési és jogi szakemberekből álló bírálóbizottságot jelöltek ki. A bírálóbizottság javaslata alapján a BM OKF Gazdasági Ellátó Központjának igazgatója kötötte meg a szerződést azzal a konzorciummal, amely a benyújtott pályázat szerint a legalkalmasabbnak bizonyult, és amely összességében a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tudja nyújtani az ajánlatot tett cégek közül.” A tendert nem hirdették meg nyilvánosan, kizárólag meghívással kerülhettek be a cégek, illetve az említett konzorcium. (Maga a tender napokkal cikkünk megjelenése után került fel a kozbeszerzes.hu-ra.)

Bakondi György

Bakondi György

Fotó: MTI

Csakhogy – vélekedtünk – másfél milliárd forint mégis túl nagy pénz ahhoz, hogy mások kizárása után csak a kivételezettek kapjanak lehetőséget az elnyerésére. Amint ismeretes: 25 millió forintos értékhatár alatt lehet zártkörűvé nyilvánítani egy közbeszerzést, ám sokan trükközéssel próbálják ezt (erről közölt nemrég összeállítást az atlatszo.hu) kijátszani, de például L. Simon László is ezt a megoldást választotta, amikor a később elhíresült 9 milliós tenderre ismerősei cégét hívta meg.

Hasonló eset?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést vagy hatalmi visszaélést tapasztal, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag@narancs.hu címre.

 

Itt viszont nem 9 millióról van szó, hanem a 25 milliós értékhatár többszöröséről, 1,5 milliárd forintról. Újra érdeklődtünk a katasztrófavédelemnél, hogy miért nem tették nyílttá a pályázatot.

Sürgősség miatt – tudtuk meg.

Ugyanis sürgősségi eset a közbeszerzési törvény szerint akkor áll elő, ha „a nyílt vagy a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lennének betarthatók”. A katasztrófavédelem is erre hivatkozott, mivel a „2013. évi enyhe tél, illetve a 2014. év májusában esett csapadékmennyiség következtében a vízzel borított területeken a csípőszúnyogok számára optimális tenyészőhelyek jöttek létre. (...) További kockázat a környező országokban észlelt ázsiai tigrisszúnyog várható felbukkanása hazánkban, elsősorban a déli és nyugati országrészeken. A hazai járványügyi szakemberek szerint előfordul a szúnyogfaj berepülése az országba, és az enyhe tél, valamint a csapadékos időjárás miatt állandó jelenlétére is számítani kell, ezért fontos a faj jelenlétének felmérése. Ennek belátását követően a kormány 2014. június 11. napján döntött arról, hogy a szúnyoggyérítési feladatokat átvállalja az önkormányzatoktól, és a kapcsolódó feladatok elvégzésére” a katasztrófavédelmet „nevesítette”.

Az érvelésből egyebek mellett az derül ki, hogy a kormány júniusban jött rá, hogy enyhe telünk volt.

Mai programok
Egy nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatása három hónapot is igénybe vesz, ezért nagyon szigorú feltételek mellett lehetséges a hirdetmény nélküli eljárás, ekkor a Közbeszerzési Döntőbizottság is vizsgálja a kivételes eljárás indokait. Tehát a nyílt eljárás lefolytatásához már március közepén látni kellett volna, hogy a viszonylag enyhe telet túlélik a vérszívók. Nem látták. A tigrisszúnyogok megjelenése a szomszédainknál, sőt időnként itthoni felbukkanása indokolja – a kiírás szerint – a monitoring szükségességét. Tavaly, amikor már több sajtóorgánum is foglalkozott a súlyos betegségeket is terjesztő rovarok megjelenésével, a hatóságok még nem látták indokoltnak a megfigyelésüket. Tehát a tigrisszúnyogok jelenlétére is júniusban döbbent rá a kormány.

Ezután azonban már felpörögtek az események: a katasztrófavédelem megbízásából a Procurer Kft. és a Nyugat-dunántúli Közbeszerzési Tanácsadó Kft. bonyolította le a hirdetmény nélküli eljárást, amelynek eredményeként a négy meghívott cég közül a már említett konzorcium nyerte a közbeszerzést, és vele a másfél milliárd forintot.

A Közbeszerzési Hatóságot (KH) megkereste a magyarnarancs.hu azzal, vajon mennyire tartják indokoltnak ebben az esetben a közbeszerzés hirdetmény nélküli eljárását. A válaszból kiderül: a KH megnézte a kiírás körülményeit, és mindent rendben talált.

szerző
Szlavkovits Rita
publikálva
2014. júl. 17., 05:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3 Eva2890
  Eva2890
  2014. augusztus 18., hétfő 01:11
  A kormány mindig akkor döbben rá valaminek a fontosságára, amikor valamelyik haver érdekei ennek megfelelnek.
 2. 2 pasas
  pasas
  2014. július 17., csütörtök 12:20
  Sikipacinak igaza van! A mutyizás egy pajkos, összekacsintós kis játék. Ez pedig a jog kijátszása, hogy a csókos legyen a nyerő! Btk. ez, nem mutyi....
 3. 1 Sikipaci
  Sikipaci
  2014. július 17., csütörtök 10:39
  Hagyjuk már ez a mutyizást. Ez olyan megbocsájtó, ejnye-bejnye. KORRUPCIÓ ez a javából!!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs