Azért kellett az 1,5 milliárdos szúnyogmutyi, mert a kormány júniusban jött rá, hogy enyhe tél volt

szerző
Szlavkovits Rita
publikálva
2014. júl. 17., 05:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez nem vicc, ez a hivatalos magyarázat. Erre hivatkozva változtatták meghívásossá a tendert, amit a katasztrófavédelemtől napok alatt a jelenlegi vezető, Bakondi György korábbi megbízója kapott meg.

Egy olyan konzorcium nyerte el pályáztatás nélkül a katasztrófavédelem majd 1,5 milliárd forintos, szúnyogirtásra vonatkozó megbízását, amelynek egyik tagját korábban perekben képviselte a katasztrófavédelem jelenlegi vezetője, Bakondi György – két hete írtuk meg, hogy az államosítás után egyből megjött a szúnyogmutyi.

Azt egyébként érdeklődésünkre a katasztrófavédelem sem tagadta, hogy Bakondi György a másfél milliárdos megbízást elnyerő konzorcium egyik tagjával, a Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt.-vel közelebbi kapcsolatban állt, miután a céget többször képviselte még ügyvédként a Darázs Ügyvédi Iroda színeiben. Aggályainkra a katasztrófavédelem így reagált: „Az ajánlatok elbírálására a jogszabályokban meghatározottaknak és a belső eljárásrendnek megfelelően háromtagú, pénzügyi, közbeszerzési és jogi szakemberekből álló bírálóbizottságot jelöltek ki. A bírálóbizottság javaslata alapján a BM OKF Gazdasági Ellátó Központjának igazgatója kötötte meg a szerződést azzal a konzorciummal, amely a benyújtott pályázat szerint a legalkalmasabbnak bizonyult, és amely összességében a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tudja nyújtani az ajánlatot tett cégek közül.” A tendert nem hirdették meg nyilvánosan, kizárólag meghívással kerülhettek be a cégek, illetve az említett konzorcium. (Maga a tender napokkal cikkünk megjelenése után került fel a kozbeszerzes.hu-ra.)

Bakondi György

Bakondi György

Fotó: MTI

Csakhogy – vélekedtünk – másfél milliárd forint mégis túl nagy pénz ahhoz, hogy mások kizárása után csak a kivételezettek kapjanak lehetőséget az elnyerésére. Amint ismeretes: 25 millió forintos értékhatár alatt lehet zártkörűvé nyilvánítani egy közbeszerzést, ám sokan trükközéssel próbálják ezt (erről közölt nemrég összeállítást az atlatszo.hu) kijátszani, de például L. Simon László is ezt a megoldást választotta, amikor a később elhíresült 9 milliós tenderre ismerősei cégét hívta meg.

Hasonló eset?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést vagy hatalmi visszaélést tapasztal, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag@narancs.hu címre.

 

Itt viszont nem 9 millióról van szó, hanem a 25 milliós értékhatár többszöröséről, 1,5 milliárd forintról. Újra érdeklődtünk a katasztrófavédelemnél, hogy miért nem tették nyílttá a pályázatot.

Sürgősség miatt – tudtuk meg.

Ugyanis sürgősségi eset a közbeszerzési törvény szerint akkor áll elő, ha „a nyílt vagy a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lennének betarthatók”. A katasztrófavédelem is erre hivatkozott, mivel a „2013. évi enyhe tél, illetve a 2014. év májusában esett csapadékmennyiség következtében a vízzel borított területeken a csípőszúnyogok számára optimális tenyészőhelyek jöttek létre. (...) További kockázat a környező országokban észlelt ázsiai tigrisszúnyog várható felbukkanása hazánkban, elsősorban a déli és nyugati országrészeken. A hazai járványügyi szakemberek szerint előfordul a szúnyogfaj berepülése az országba, és az enyhe tél, valamint a csapadékos időjárás miatt állandó jelenlétére is számítani kell, ezért fontos a faj jelenlétének felmérése. Ennek belátását követően a kormány 2014. június 11. napján döntött arról, hogy a szúnyoggyérítési feladatokat átvállalja az önkormányzatoktól, és a kapcsolódó feladatok elvégzésére” a katasztrófavédelmet „nevesítette”.

Az érvelésből egyebek mellett az derül ki, hogy a kormány júniusban jött rá, hogy enyhe telünk volt.

Mai programok
Egy nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatása három hónapot is igénybe vesz, ezért nagyon szigorú feltételek mellett lehetséges a hirdetmény nélküli eljárás, ekkor a Közbeszerzési Döntőbizottság is vizsgálja a kivételes eljárás indokait. Tehát a nyílt eljárás lefolytatásához már március közepén látni kellett volna, hogy a viszonylag enyhe telet túlélik a vérszívók. Nem látták. A tigrisszúnyogok megjelenése a szomszédainknál, sőt időnként itthoni felbukkanása indokolja – a kiírás szerint – a monitoring szükségességét. Tavaly, amikor már több sajtóorgánum is foglalkozott a súlyos betegségeket is terjesztő rovarok megjelenésével, a hatóságok még nem látták indokoltnak a megfigyelésüket. Tehát a tigrisszúnyogok jelenlétére is júniusban döbbent rá a kormány.

Ezután azonban már felpörögtek az események: a katasztrófavédelem megbízásából a Procurer Kft. és a Nyugat-dunántúli Közbeszerzési Tanácsadó Kft. bonyolította le a hirdetmény nélküli eljárást, amelynek eredményeként a négy meghívott cég közül a már említett konzorcium nyerte a közbeszerzést, és vele a másfél milliárd forintot.

A Közbeszerzési Hatóságot (KH) megkereste a magyarnarancs.hu azzal, vajon mennyire tartják indokoltnak ebben az esetben a közbeszerzés hirdetmény nélküli eljárását. A válaszból kiderül: a KH megnézte a kiírás körülményeit, és mindent rendben talált.

szerző
Szlavkovits Rita
publikálva
2014. júl. 17., 05:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3 Eva2890
  Eva2890
  2014. augusztus 18., hétfő 01:11
  A kormány mindig akkor döbben rá valaminek a fontosságára, amikor valamelyik haver érdekei ennek megfelelnek.
 2. 2 pasas
  pasas
  2014. július 17., csütörtök 12:20
  Sikipacinak igaza van! A mutyizás egy pajkos, összekacsintós kis játék. Ez pedig a jog kijátszása, hogy a csókos legyen a nyerő! Btk. ez, nem mutyi....
 3. 1 Sikipaci
  Sikipaci
  2014. július 17., csütörtök 10:39
  Hagyjuk már ez a mutyizást. Ez olyan megbocsájtó, ejnye-bejnye. KORRUPCIÓ ez a javából!!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...