Mészáros Lőrinc levélben sírta el, hogy Balog Zoltánék miatt miért nem adja át a kiperelt tao-anyagokat

  • Magyar Krisztián
  • 2018. február 8.

Kis-Magyarország

Mesteri indokkal állt elő az egykori gázszerelő!

Tavaly novemberben a Kúria ítélete vetett véget az akkor már több mint két éve tartó huzavonának, amely azért indult, mert a Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a Demokratikus Koalíció adatigénylésére nem volt hajlandó elárulni, mire és mennyi tao-pénzt költöttek el, vagy kikkel szerződtek a 2013. január és 2015. november 26-a közötti időszakban. Korábbi cikkünkben írtuk meg azt, hogy a Mészáros Lőrinc vezette alapítvány annak ellenére sem mutatta meg a dokumentumokat, hogy 2016 októberében első fokon a Székesfehérvári Törvényszék, aztán tavaly februárban jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla is arra kötelezte az akadémiát, hogy adjanak ki minden olyan szerződést, számlát és egyéb dokumentumot, amelyből kiderül: a perben számításba vett időszakban több milliárd forintnyi tao-forrást mire költhette el a sportklub.

Most viszont nem várt fordulat állt be a történetben: maga Mészáros Lőrinc írt levelet, amelyben azt magyarázza el, hogy miért is nem tudják teljesíteni az ítéletet, azaz miért nem tudják bemutatni a tao-milliárdokkal kapcsolatos dokumentációt.

false

 

Fotó: MTI

A felcsúti polgármester azt írja: „a sportért felelős miniszter”, azaz Balog Zoltán hivatalból elrendelt egy utóellenőrzést, amely külön a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt vizsgálja, „figyelemmel arra, hogy a támogatás felhasználásának jogcíme vonatkozásában a finanszírozási források tekintetében adódhat átfedés”.

És épp e miatt az ellenőrzés miatt per pillanat nem áll Mészárosék rendelkezésére az a dokumentációs anyag, amit át kellene adniuk. „A fentiekre való tekintettel megkeresésükre a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány önhibáján kívüli okból nem tud eleget tenni. Természetesen a fent említett utóellenőrzés befejezése után az ellenőrző hatóság visszajuttatja majd részünkre az adatigénylésük tárgyát képező dokumentációt, és annak visszaérkezése után, megfelelő határidőn belül érdemben tudunk majd válaszolni az adatigényléssel kapcsolatos megkeresésükre” – zárja takarékos levelét Mészáros Lőrinc.

false

 

A levél címzettje azonban másképp látja a történteket. „Ez az egész csak egy színjáték, hogy a választások előtt ne kelljen kiadni a nagyjából 6-8 milliárd forint elszámolásának dokumentumait, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben feljelentést tesznek hivatali visszaélés miatt” – közölte Földi Judit. A DK politikusa úgy látja: az október 24-én elrendelt utóellenőrzést azért húzták elő a kalapból, mert a Puskás Akadémia és a minisztérium is sejthette, hogy a két korábbi elmarasztaló bírósági ítélet után minden bizonnyal a Kúria is elmeszeli Mészáros Lőrincéket.

A párt ügyvédei szerint az adatok és dokumentumok kiadását nem tagadhatná meg Mészáros Lőrinc arra hivatkozva, hogy a minisztériumtól mindent bekértek tőlük. „Egyáltalán nem életszerű, hogy egy milliárdokból gazdálkodó szervezetnél nem digitalizálják a szerződéseket, a teljesítésigazolásokat és a számlákat. Az meg aztán végképp nem, hogy mindenből csak egy példányuk van. Abban bízunk, hogy a rendőrségen hamarosan célba ér a bejelentésünk, és elrendelik végre a végrehajtást” – nyilatkozta Földi Judit a magyarnarancs.hu-nak.

Figyelmébe ajánljuk