Mindent megront – Visszaélésgyanú tao-pénzek miatt Pécsett

  • Katus Eszter
  • 2017. november 1.

Kis-Magyarország

A mérkőzéseken ott sem lévő játékosok, edző szerepeltetése a jegyzőkönyvekben, és senki nem vett észre semmit. Rendőrségi nyomozás adhat választ arra, hogy mindez a tao-pénzekért történt-e.

Átlagosnak tűnő kézilabda-mérkőzés zajlott 2017. március 3-án Pécsett, az egyetemi sportcsarnokban – legalábbis a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) honlapján olvasható nyilvános jegyzőkönyv szerint. A Pécsi Egyetemi Atlétikai Club (PEAC) és a PEAC Junior 69 nézők előtt csaptak össze, a meccset végül a PEAC hozta 49-23-ra. A játékvezetők a jelek szerint mindent rendben találtak. Pedig volt némi gond: két játékos ugyanis biztosan nem lépett pályára aznap, és nagy valószínűséggel ez egyik edző sem volt jelen, holott a nevük szerepel a jegyzőkönyvben. És ez a mérkőzés csak egy volt azok sorából, ahol az érintett csapatok valótlan adatokat írtak a papírokra.

Fantomok

Minderre egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, aki hatalmas halom papírt juttatott el szerkesztőségünkhöz. A paksamétában lévő dokumentumokat és fotókat átnézve összehangolt csalássorozat gyanúja merül föl. Úgy tűnik, a pécsi PEAC, a PEAC Junior és a Petőfi SE kézilabdacsapatok egymással összejátszva egy bajnoki éven keresztül folyamatosan megszegték a szabályokat: sorozatosan valótlan tartalmú jegyzőkönyveket adtak le, jelen nem lévő játékosok nevét írták be, aláírást hamisítottak, más néven játszattak játékosokat. Mindezt feltehetőleg azért, hogy teljesíteni tudják a feltételeket, és a tao-pénzeket továbbra is lehívhassák.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

A paksaméta egyik dokumentuma szerint például egy 2017. májusi megyei bajnokin (Petőfi SE–PEAC Junior) az edzőként feltüntetett személy nagy valószínűséggel nem volt jelen. Abban az időpontban ugyanis Olaszországban nyaralt, mint arról a Facebook-oldalán fotókkal be is számolt. A Magyar Kézilabda Szövetség oldalára feltöltött hivatalos jegyzőkönyvben mégis szerepel a neve. Egy másik iraton egy olyan játékos neve van feltüntetve a PEAC Junior és a Petőfi SE egyik 2017. májusi meccsének (alsóházi rájátszás) jegyzőkönyvében, aki épp atlétikai versenyen vett részt az ország másik felében, ahol egyéni csúcsot is döntött. Az érintett fiatal, K. Á. lapunknak rámutatott: bár a két dátum azonos, de az atlétikai verseny valójában kétnapos volt, és ő másnap, azaz vasárnap futott, a mérkőzésre pedig szombaton került sor. „Az egy elég kemény hétvége volt” – jegyezte meg.

Olyan játékos is felbukkan egy-egy adatlapon, aki igazoltan a PEAC felnőttcsapatában játszik, de néha a PEAC Junior színeiben is pályára lép, csak épp (az olvasói jelzés alapján) álnéven.

De vannak egyéb furcsaságok is. A jegyzőkönyvek alapján több olyan játékos is pályára lépett egyes mérkőzéseken (például M. és F.), akik már évek óta bevallottan nem kézilabdáznak, orvosi engedélyük sincs. A két fiatalt utol­értük Facebookon, és megkérdeztük, tud­nak-e erről. M. azt mondta, körülbelül két éve nem játszik, így azokon a meccseken sem vehetett részt. Hozzátette, furcsának találja, hogy ha ő nem volt alkalmassági vizsgálaton, akkor hogyan tudtak játszani az ő neve alatt. „Itt akkor nem csak a PEAC hibázott, akkor máshol is keresni kell” – fogalmazott.

F. elolvasta ugyan a megkeresést, de napokig nem reagált. Végül annyit írt, hogy szomorú amiatt, amiért „a PVSE ilyen eszközökkel próbálja megakadályozni azt, hogy egy náluk kisebb csapat eredményeihez méltóan nagyobb térhez és esetleges támogatásokhoz jusson. Én személy szerint sokat köszönhetek a PTE PEAC csapatának, edzőinek, szakmai stábjának. Bárkinek, akinek szándéka van kézilabdával, szívesen ajánlom.” Arra a kérdésre viszont, hogy jelen volt-e az említett meccseken, nem válaszolt. Korábban viszont másnak azt írta, már nem kézilabdázik, sportorvosija sincs.

Több dudás egy csárdában

Pécsett jelenleg több szervezet is foglalkozik kézilabdával. Az egyik a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt., ahol 14 éves felső korhatárral folyik utánpótlásképzés. Erre a pécsi önkormányzattól, az országos szakszövetségtől és a tao-ból is kapnak pénzt. Mellettük működik a Pécs Városi Sportiskolai Egyesület (PVSE), amelynek felnőtt férficsapata az NB I/B-ben szerepel, és utánpótlásképzésük is van (14 éves kor fölött). A csapat mögül az idén hátrált ki nem túl elegáns módon az önkormányzat (amely a jövőben inkább a PEAC-ot támogatja), így a PVSE csak a tao-támogatásból és szponzori segítséggel működik. (A PVSE-nek 2016-ban 29 millió forint támogatást hagyott jóvá az MKSZ, a PSN Zrt.-nek pedig 79 millió forintot ítélt meg 2016/2017-re.) A Pécsi Egyetemi Atlétikai Club (PEAC) felnőtt csapata pedig korábban megyei osztályban, idén az NB II-ben szerepel – náluk a PSN Zrt.-vel kötött szakmai megállapodás alapján működik utánpótlásképzés. A negyedik klub a Petőfi Lajos Sportegyesület (Petőfi SE), amelynek kézilabdacsapata a megyei bajnokságban játszik. A Petőfi SE 2013-ban kötött stratégiai megállapodást a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karával (PTE-ÁOK), így a csapatba egyetemi hallgatók kerültek, de utánpótlással is foglalkoznak.

A PEAC felnőttcsapat játékosának, Nagy Zsoltnak a neve is szerepel egy 2017. márciusi PEAC–PEAC Junior-meccs jegyzőkönyvében, ő azonban állítja, nem játszott azon a mérkőzésen. Lapunkkal azt közölte, hogy véletlenül, egy meghallgatás során derült ki, kapusként „ott volt” a mérkőzésen, neki azonban nincs sportorvosi engedélye, vizsgálaton sem vett részt, így nem is játszhatott volna.

Felkerestük Fenyvesi Károlyt, aki egy másik sportszervezetnél edző – sőt, alá is írt egy szerződést, miszerint csak ott edzősködik –, a neve mégis többször felbukkan, mint a PEAC Junior vezetőedzője. Fenyvesi lapunknak azt mondta, hallotta, hogy a neve állítólag szerepel a jegyzőkönyvekben, őt azonban hivatalosan még nem keresték meg az ügyben, így addig nem is kíván foglalkozni szóbeszédekkel.

De ha a jegyzőkönyvekben rossz adatok szerepelnek, játékosok érvényes orvosi engedély nélkül (vagy hamisított okmányokkal) léptek pályára, nem jelen lévő személyek neve szerepel a lapon hamis aláírásokkal, hogyan hitelesíthették azt kézjegyükkel a bírók? Egyáltalán, hogyan engedhették pályára lépni a csapatokat?

Egy általunk megkérdezett játékvezető szerint az orvosi igazolást a játékvezető és – ahol van – a versenybíró ellenőrzi: akinek nincs orvosi igazolása, nem játszhat. Csak azt lehet beírni a jegyzőkönyvbe, aki jelen van. Sőt, ha például valaki a bemelegítésnél megsérül, és emiatt nem ül le a kispadra sem, annak a nevét kihúzzák.

Megkérdeztünk két aktív (az ügyben nem érintett) kézilabdázót is, találkoztak-e már hasonló esettel. Szerintük nem egyszerű ily módon csalni, mivel a játékosoknak fényképes igazolásuk van, amit a szövetség állít ki különleges tintával – ezért nehéz azt hamisítani. Ennek ellenére volt már rá példa, hogy más nevén játszott valaki; ez ki is derült, és az érintett csapattól elvették a pontokat.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

A fent leírt szabálytalanságokat tehát már a mérkőzéseken észre kellett volna venni – hacsak nem voltak a játékvezetők is részesei a trükközésnek. Erre csak a rendőrségi nyomozás találhat választ – merthogy az ügyben hivatalos eljárás indult.

Amikor először érdeklődtünk a kézilabda-szövetségnél, úgy tájékoztattak, hogy érkezett hozzájuk bejelentés, annak alapján fegyelmi eljárást indítottak a PEAC és a Petőfi SE ellen – ezt azonban az MKSZ utóbb, szeptember 26-án felfüggesztette. Ezért újra a szövetséghez fordultunk, ahol érdeklődésünkre elmondták: tekintettel arra, hogy a fegyelmi eljárás alapjául szolgáló tényállás csak büntetőeljárás keretében tisztázható, a fegyelmi bizottság elnöke büntetőfeljelentést tett a Pécsi Rendőrkapitányságon, és a fegyelmi eljárást ezért jegelik. Amint az ügyben a nyomozás dűlőre jut, annak megállapításait felhasználva az MKSZ folytatja a fegyelmit.

Koholt bizonyítékok

Megkerestük a két érintett csapat vezetőségét. A PEAC és PEAC Junior részéről Turi Attila ügyvéd nyilatkozott, aki elmondta, hogy a Pécsi Egyetemi Atlétikai Clubbal szemben névtelen bejelentés alapján fegyelmi eljárás indult a Magyar Kézilabda Szövetségnél. A PEAC képviselői a Magyar Kézilabda Szövetség etikai és fegyelmi albizottsága előtt, a 2017. szeptember 26-án megtartott fegyelmi tárgyaláson előterjesztett ellenkérelemben részletesen nyilatkoztak, ennek során minden „vádpontot” érintve cáfolták a szabályszegések elkövetését. A PEAC előadta, hogy a sportszervezet jogsértést nem követett el, a megindult fegyelmi eljárást koholt bizonyítékok alapján indítványozta a névtelen bejelentő, akinek feltehetőleg az a célja, hogy a sportszervezet működését megnehezítse, ellehetetlenítse. Az ügyvéd megerősítette, hogy a fegyelmi bizottság további bizonyítékok beszerzése érdekében hivatalból feljelentést tett az ügyben, tekintettel arra, hogy saját hatáskörben eljárva nem lenne képes a tényállás teljes körű tisztázására, és így megalapozott döntést sem tudna hozni. A PEAC az eljárás során természetesen mindenben együttműködik a nyomozó hatóságokkal, és szükség esetén minden tájékoztatást megad a részükre – közölte Turi Attila.

A Petőfi SE elnöke, Petőfi Áron a Magyar Narancsnak azt mondta, jelenleg neki is annyi információja van, amennyit a szövetségnél megosztottak vele. Voltak meghallgatáson, ahol ugyanazt tudta csak elmondani, amit nekünk is: hogy azokon a mérkőzéseken ő nem volt jelen, így érdemben nem tud nyilatkozni. Az viszont kulcsfontosságú, hogy az említett, valamint a bajnokság további más mérkőzéseit sem tao-pénzből fizették és fizetik, mivel tisztában vannak vele, hogy nem felelnek meg az ahhoz szükséges követelményeknek – hangsúlyozta Petőfi Áron. Hozzátette, várják a vizsgálat eredményét.

Jó üzlet

2011. július 1-je óta a társasági adóból (tao) levonható az az összeg, amellyel a vállalkozások támogatják az úgynevezett látványsportágakat, a többi között a kézilabdát. A támogatás céljait törvény rögzíti. A szakszövetségekhez, amatőr és profi sportszervezetekhez, közhasznú alapítványokhoz befolyó pénzt utánpótlás-nevelésre, a képzéssel összefüggő feladatokra, a sportrendezvényekhez szükséges biztonsági infrastruktúra fejlesztésére, meghatározott beruházásokra, felújításokra, illetve személyi jellegű ráfordításokra lehet költeni. Az elszámolás elvileg szigorú, de vannak kiskapuk, a rendszer kijátszható. A tao-pénzek elosztását és felhasználását a kezdetektől botrányok övezik, és nem ritka, hogy csak perrel lehet kideríteni, melyik szervezet mennyi forráshoz jutott, és azt mire költötte. (A tao-pénzekkel lapunk többször foglalkozott eddig is, lásd például: Ravasz átadások, Magyar Narancs, 2016. október 27.) Ennél azért jobb a helyzet Pécsett, néhány adat ugyanis megtalálható az érintett csapatok honlapjain. A Petőfi SE-nek 2016-ban 5,8 millió forintot hagyott jóvá az MKSZ kézilabda-utánpótlással kapcsolatos feladatok ellátására, a PEAC 2015-ben 17,5 millió forintot kapott a PTE honlapján található dokumentumok szerint.

Ugyanitt olvasható, hogy a PEAC emellett tavaly 359 millió társaságiadó-felhasználásra kapott jóváhagyó határozatot. Kértük az érintett csapatokat, hogy árulják el, az idén mennyi tao-pénzből gazdálkodhatnak, de megkeresésünkre a cikk megjelenéséig nem reagáltak.

A csapatok eredményeit tekintve minden­esetre biztos lenne mire költeni a pénzt az utánpótlásban. A 2016/2017-es idényt ugyanis a megyei bajnokságban a PEAC Junior az utolsó helyen zárta 1090 kapott góllal, mínusz 777-es gólkülönbséggel, 26 mérkőzésből 26 vereséggel. A Petőfi SE U14-es csapata az idén hatalmas gólkülönbségekkel kapott ki az őszi meccsein (47-3 és 52-1) a gyerekbajnokság 3. osztályában. Már amelyikre ki tudtak állni, hiszen az első két mérkőzésre el sem utaztak.

Hogy a (PEAC esetében több százmilliós) tao-s támogatások lehívása miatt hamisítottak-e jegyzőkönyveket az érintett csapatok, vagy hogy valóban történt-e visszaélés játékosok és edzők nevével, azt a rendőrségi nyomozás hivatott kideríteni. Ha a vádak helytállónak bizonyulnak, magánokirat-hamisítás és csalás (de akár további más bűncselekmények) miatt felelnének az érintettek.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.