Kiss Tamás és Orbán Zoltán halasi fiatalemberek tavaly októberben vásárolták meg első, házi használatra alkalmas sörfőző készletüket. Először húsz litert főztek le, de a végeredmény íze meggyőzte őket a folytatásról. „Azóta tíz-tizenötfajta sört főztem már, miközben autodidakta módon megtanultam, amit csak lehetett. A bornál alapvető az évjárat, a szőlő, a talaj, a pálinkához pedig szinte bármilyen gyümölcs megfelelő. A kézműves sörnél sokkal több minden múlik a kreativitáson. Alapelvem, hogy nincs határ a kísérletezésben!” – mondja Kiss.
A nevében is komlórajongó Hopfanatic – ez a páros vállalkozásának a neve – söreibe meghökkentő alapanyagok és ízalkotók kerülnek: van olyan nehéz, téli italuk, amely sűrű, mint a tej és erős, mint a vörösbor, és van olyan nyári-tavaszi változat, amely gyümölcsös, könnyű és illatos, mint egy rozé. Főztek és érleltek már gesztenyével, narancshéjjal, rizzsel és zabpehellyel csakúgy, mint zöld vagy rooibos teával. Az sem hétköznapi, ami a recepttervek közt vár megvalósulásra: hamarosan jön az aszalt szilvás, barackos, mézes és gyógynövényes verzió is. Utóbbi a kiázó hatóanyagok révén még a vesének, a szívnek, sőt az ereknek is jót tesz.
Kiss Tamás csapol
Fotó: A szerző felvétele
Jöttek a versenyek
Kiss Tamás tavaly őszi kísérletezései után februárban, Kassán – első versenyén – egyből három bronzérmet szerzett. Később egy budapesti házisör-versenyen két benevezett malátaitala már két aranyat hozott el. Az áttörést a májusi rozsnyói nemzetközi Grand Championon érte el, amikor az ott benevezett Angry Beast nevű folyékony kenyere először aranyérmet, majd az aranyérmesek körversenyén a legjobbnak járó különdíjat nyert. Már a sör szakmai nyelvezetű leírása is inspiráló: a halasi serfőző itala „masszívan pörkölt és édes, vadul komlózott, mégis nagyszerűen kerek”. (Saját tapasztalatunk szerint a szinte méz- vagy olajszerűen sűrű, nagyon erős – 12 fokos! – fekete ital egyszerre édes-kesernyés, mint gyermekkorunk cukrozatlan kakaói, és lágy, mint a bourbon whisky – K.Z.)
Hagyományos sör: visszaesőben Visszaesőben van az ipari típusú termelés és a gyárisör-fogyasztás: míg 2008-ban hét, 2009-ben és 2010-ben 6,3 millió hektoliter sört termeltek Magyarországon. Ennek az a magyarázata, hogy a fogyasztás is csökken: 2010-re csaknem a felére esett vissza a 80-as években még bő 100 literes éves fejenkénti sörfogyasztás (még 2008-ban is 72 liter volt a honi átlag). Ez persze nem feltétlenül jelenti, hogy ennyien áttértek volna a gyárinál egyébként jelentősen drágább házi sör fogyasztására: sokkal inkább arról lehet szó, hogy a fiatalabb korosztály körében egyre népszerűbb ital a bor (épp a sörrel szemben), illetve hogy egyre kevesebb olyan nagy sörfogyasztó munkahely (például gyárak) létezik ma már, mint mondjuk a 80-as években. |
Rozsnyó más miatt is fontos állomás volt Kisséknek: hamarosan a világ több pontján kapható lesz az a sör, amit a Kaltenecker rozsnyói üzemében – a korábbi Grand Champion-győzelem prémium díjaként – főzhetett le Tamás. A No Limit fantázianevű sör minden tekintetben „határtalan”: négy különleges, csak Amerikában termeszthető komlóféleség 15-szörös túladagolásával készült, szeszfoka pedig meghaladja az erősebb borokét is. Az íze most egyszerre kesernyés-gyümölcsös, mint a bodza és a grépfrút, és mégis édeskés.
Bővülnének, megakadtak
A Hopfanatic ma már ott tart, hogy kapacitásgondjai miatt telephelyet keres. A gazdasági gondokkal küzdő, ugyanakkor idegenforgalmi adottságait tekintve vonzó Kiskunhalason volna is megfelelő kialakítású, ráadásul használaton kívüli műhely. A folyamat most azért áll, mert a műhely városi tulajdonú, de megyei hasznosításban van, és a malmok annak ellenére lassan őrölnek, hogy a városnak és a megyének is szüksége volna hírnevet és helyiadó-bevételt hozó vállalkozásokra.
A halasi házi sör sikerét övező nemzetközi érdeklődés alapján a kézműves sör akár újabb kereskedelmi, illetve gasztroturisztikai kitörési pont lehetne Kiskunhalas számára. A No Limitet például a Kaltenecker révén hamarosan Európában és várhatóan a tengerentúlon is forgalmazzák.
Jogi támogatás A második Orbán-kormány nemcsak a házi pálinkafőzésnek kedvezett: idén januártól 50 százalékkal csökkentették a kiskereskedelmi forgalmazásban lévő kisüzemi sörfőzdék termékeinek jövedéki adóját, valamint 1000 literig engedélyezték a házi sörfőzés éves mennyiségét. Az idei évtől már nem engedélyköteles a sörfőzéshez használt felszerelés vásárlása sem, a gyártás és forgalmazás viszont továbbra is az maradt. |