Kiskunhalas

Narancshéjas sör szívbetegeknek

  • Kohout Zoltán
  • 2012. szeptember 26.

Kis-Magyarország

Kevesebb mint egy év alatt lett exportcikk a Hopfanatic nevű kiskunhalasi duó kézműves söre. Történetünkben egy tavaly még műkedvelő sörfőző párost mutatunk be, akik hamarosan már az Egyesült Államokba exportálnak.

Kiss Tamás és Orbán Zoltán halasi fiatalemberek tavaly októberben vásárolták meg első, házi használatra alkalmas sörfőző készletüket. Először húsz litert főztek le, de a végeredmény íze meggyőzte őket a folytatásról. „Azóta tíz-tizenötfajta sört főztem már, miközben autodidakta módon megtanultam, amit csak lehetett. A bornál alapvető az évjárat, a szőlő, a talaj, a pálinkához pedig szinte bármilyen gyümölcs megfelelő. A kézműves sörnél sokkal több minden múlik a kreativitáson. Alapelvem, hogy nincs határ a kísérletezésben!” – mondja Kiss.

A nevében is komlórajongó Hopfanatic – ez a páros vállalkozásának a neve  – söreibe meghökkentő alapanyagok és ízalkotók kerülnek: van olyan nehéz, téli italuk, amely sűrű, mint a tej és erős, mint a vörösbor, és van olyan nyári-tavaszi változat, amely gyümölcsös, könnyű és illatos, mint egy rozé. Főztek és érleltek már gesztenyével, narancshéjjal, rizzsel és zabpehellyel csakúgy, mint zöld vagy rooibos teával. Az sem hétköznapi, ami a recepttervek közt vár megvalósulásra: hamarosan jön az aszalt szilvás, barackos, mézes és gyógynövényes verzió is. Utóbbi a kiázó hatóanyagok révén még a vesének, a szívnek, sőt az ereknek is jót tesz.

Kiss Tamás csapol


Kiss Tamás csapol

Fotó: A szerző felvétele


Jöttek a versenyek

Kiss Tamás tavaly őszi kísérletezései után februárban, Kassán – első versenyén – egyből három bronzérmet szerzett. Később egy budapesti házisör-versenyen két benevezett malátaitala már két aranyat hozott el. Az áttörést a májusi rozsnyói nemzetközi Grand Championon érte el, amikor az ott benevezett Angry Beast nevű folyékony kenyere először aranyérmet, majd az aranyérmesek körversenyén a legjobbnak járó különdíjat nyert. Már a sör szakmai nyelvezetű leírása is inspiráló: a halasi serfőző itala „masszívan pörkölt és édes, vadul komlózott, mégis nagyszerűen kerek”. (Saját tapasztalatunk szerint a szinte méz- vagy olajszerűen sűrű, nagyon erős – 12 fokos! – fekete ital egyszerre édes-kesernyés, mint gyermekkorunk cukrozatlan kakaói, és lágy, mint a bourbon whisky – K.Z.)

Hagyományos sör: visszaesőben
Visszaesőben van az ipari típusú termelés és a gyárisör-fogyasztás: míg 2008-ban hét, 2009-ben és 2010-ben 6,3 millió hektoliter sört termeltek Magyarországon. Ennek az a magyarázata, hogy a fogyasztás is csökken: 2010-re csaknem a felére esett vissza a 80-as években még bő 100 literes éves fejenkénti sörfogyasztás (még 2008-ban is 72 liter volt a honi átlag). Ez persze nem feltétlenül jelenti, hogy ennyien áttértek volna a gyárinál egyébként jelentősen drágább házi sör fogyasztására: sokkal inkább arról lehet szó, hogy a fiatalabb korosztály körében egyre népszerűbb ital a bor (épp a sörrel szemben), illetve hogy egyre kevesebb olyan nagy sörfogyasztó munkahely (például gyárak) létezik ma már, mint mondjuk a 80-as években.

Rozsnyó más miatt is fontos állomás volt Kisséknek: hamarosan a világ több pontján kapható lesz az a sör, amit a Kaltenecker rozsnyói üzemében – a korábbi Grand Champion-győzelem prémium díjaként – főzhetett le Tamás. A No Limit fantázianevű sör minden tekintetben „határtalan”: négy különleges, csak Amerikában termeszthető komlóféleség 15-szörös túladagolásával készült, szeszfoka pedig meghaladja az erősebb borokét is. Az íze most egyszerre kesernyés-gyümölcsös, mint a bodza és a grépfrút, és mégis édeskés.

Bővülnének, megakadtak
A Hopfanatic ma már ott tart, hogy kapacitásgondjai miatt telephelyet keres. A gazdasági gondokkal küzdő, ugyanakkor idegenforgalmi adottságait tekintve vonzó Kiskunhalason volna is megfelelő kialakítású, ráadásul használaton kívüli műhely. A folyamat most azért áll, mert a műhely városi tulajdonú, de megyei hasznosításban van, és a malmok annak ellenére lassan őrölnek, hogy a városnak és a megyének is szüksége volna hírnevet és helyiadó-bevételt hozó vállalkozásokra.

A halasi házi sör sikerét övező nemzetközi érdeklődés alapján a kézműves sör akár újabb kereskedelmi, illetve gasztroturisztikai kitörési pont lehetne Kiskunhalas számára. A No Limitet például a Kaltenecker révén hamarosan Európában és várhatóan a tengerentúlon is forgalmazzák.

Jogi támogatás
A második Orbán-kormány nemcsak a házi pálinkafőzésnek kedvezett: idén januártól 50 százalékkal csökkentették a kiskereskedelmi forgalmazásban lévő kisüzemi sörfőzdék termékeinek jövedéki adóját, valamint 1000 literig engedélyezték a házi sörfőzés éves mennyiségét. Az idei évtől már nem engedélyköteles a sörfőzéshez használt felszerelés vásárlása sem, a gyártás és forgalmazás viszont továbbra is az maradt.

Figyelmébe ajánljuk