Dombóvár

Nem jön a szuperdoktor

  • Miklós Kálmán
  • 2012. január 20.

Kis-Magyarország

Hiába hívták a fideszesek a karcagi vezetőt, a jog nem teszi lehetővé, hogy valaki két kórházat vezessen.

Még mindig nincs igazgatója a dombóvári Szent Lukács Kórháznak, annak ellenére, hogy Szabó Loránd polgármester – fideszes nyomásra ugyan – aláírta dr. Nagy Mihály megbízási szerződését. Nemrégiben a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatóját a dombóvári képviselő-testület jobboldali frakciója kérte fel az intézmény vezetésére azzal az indokkal, hogy a következő hónapok sorsdöntőek lesznek, és szüksége van a kórháznak egy olyan – az egészségügyben befolyásos – ember lobbitevékenységére, mint dr. Nagy Mihály. (Az ügy hátteréről korábbi cikkeink itt és itt.) Ám a karcagi főigazgató – aki egyébként részmunkaidőben kétszer annyi juttatásban részesült volna, mint a korábban teljes munkaidőben dolgozó főigazgató, dr. Kerekes László – még mindig nem látta el kézjegyével a szerződést. Szabó Loránd, Dombóvár függetlenként megválasztott, ám most a Demokratikus Koalíció közelében politizáló polgármestere szerint mindez azt mutatja, hogy a kialakult viszonyok között nem tudja e két felelősségteljes feladatot 300 km-es távolságból megfelelően ellátni.
Dr. Nagy Mihály kinevezése amiatt lehet aggályos, mert a törvény kimondja: egy személy nem vezethet egynél több olyan egészségügyi intézményt, amelynek állami finanszírozása meghaladja a félmilliárd forintot. Mivel mindkét kórház OEP-támogatása lényegesen több ennél, a karcagi főigazgató csak egy intézménynél dolgozhat ebben a pozícióban.
Pénteken összeültek a dombóvári képviselők, hogy megvitassák a kialakult helyzetet, amelynek során a fideszes többség azt a döntést hozta, hogy ki kell kérni Karcag képviselő-testületének hozzájárulását ahhoz, hogy dr. Nagy Mihályt Dombóvár foglalkoztathassa.
„A képviselő-testülettel abban a hiszemben ültünk le, hogy az ügyeket előremozdítandó átmeneti időre megbízunk egy helyi, az intézményben dolgozó orvost, aki ellátja a vezetői feladatokat. A közeljövőben ugyanis számos olyan nagy fontosságú feladat vár megoldásra, mint például rezidensi pályázat benyújtása, 496 dolgozó február 3-i béremelése, személyi kérdésekről való döntések” – mondta Szabó Loránd.
Dobos László, Karcag polgármestere kérdésünkre elmondta, addig nem kerül a képviselő-testület elé dr. Nagy Mihály dombóvári foglalkoztatásának kérdése, amíg jogászai ki nem derítik, milyen törvényi lehetőségek vannak erre. „Jelenleg itt tart az ügy, egyelőre ennél többet nem tudok mondani” – tette hozzá.
A fideszes képviselők január elején még azt nyilatkozták: felelőtlenség, hogy Szabó Loránd nem írja alá dr. Nagy Mihály megbízási szerződését, hisz nincs a kórházban senkinek aláírási joga, amiből kára is származhat az intézménynek.

Figyelmébe ajánljuk