Nem stimmel egy újabb fideszes képviselő vagyonnyilatkozata

  • Kupi Györgyi
  • 2014. augusztus 18.

Kis-Magyarország

Nemcsak Rogán Antalnak vannak a Fideszben fura ingatlanügyletei. Zavaros szombathelyi esetünket, amely egy 516 négyzetméteres ingatlan adásvételéről szól, dokumentumokkal együtt közöljük.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, szombathelyi fideszes tanácsnok 2011-ről szóló (2012. év elején kitöltött) vagyonnyilatkozatában több ingatlan is szerepel. Egy 1298 négyzetméteres telek egy 200 négyzetméteres lakóházzal (melyet még 1987-ben vásárolt), egy 53 négyzetméteres lakás fele, amelyhez 2004-ben ajándékozás révén jutott, egy 1996-ban vásárolt, 92 négyzetméteres lakóépület haszonélvezete Szombathelyen, egy budapesti, 1999-ben vásárolt, 32 négyzetméteres lakás haszonélvezete. Ezek az ingatlanok a későbbi vagyonnyilatkozatokban is szerepelnek. A 2011-ről szóló nyilatkozatban a pótlapon egy szombathelyi 516 négyzetméteres ingatlant (lakóház, udvar, garázs) is feltüntet, amihez bevallása szerint életjáradéki szerződéssel jutott. Történetünk erről az ingatlanról szól.

A 2011-ről szóló nyilatkozat részlete

A 2011-ről szóló nyilatkozat részlete

 

 

Ez az 516 négyzetméteres ingatlan a következő évről, azaz 2012-ről szóló (2013. év elején kitöltött) vagyonnyilatkozatban már nincs benne. (A vagyonnyilatkozatok itt, bárki számára elérhetők.) Ugyanakkor a tanácsnok előző évi 2,5 millió forintos takarékbetétje 3,3 millió forinttal 5,8 millió forintra nőtt. A vagyonnyilatkozatban a képviselő az összeg mellett megjegyzi: „Ebből 4,5 millió forint 2012-ben eladott ingatlanból származik.” Azaz a 516 négyzetméteres ingatlant 2012-ben eladta.

Ám ha az 516 négyzetméteres ingatlanért 4,5 milliót kapott, akkor Tenki aligha csinált jó üzletet. Garázs, udvar, illetve családi ház helyezkedik el ezen a szombathelyi területen – körbenéztünk a helyi ingatlanpiacon, és egy ilyen ingatlan értéke alsó hangon 12–15 millió forint körül lehet. Ettől persze még el lehet adni ennél olcsóbbért.

A bevallott 5,8 millió egy évvel később

A bevallott 5,8 millió egy évvel később

 

 

Ugyanebben az évben vagyonnyilatkozata szerint még egy 31 négyzetméteres szombathelyi lakást is vásárolt Tenki. Ennek ára a mi becsléseink szerint 5–7 millió forint lehetett.

A magyarnarancs.hu írásban kérdezte meg a tanácsnok asszonyt, hogy hová lett 2012-re az 516 négyzetméteres szombathelyi ingatlana, és melyik ingatlanának értékesítéséből származik a 4,5 millió forintos megtakarítása, és az újabb, 2012-ben vásárolt 31 négyzetméteres lakás ára. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária minderre úgy reagált: „mivel a vagyonnyilatkozataim figyelmes elolvasása eredményeként csak egy válasz a logikus, mégpedig az, hogy az 516 m2-es ingatlanomat értékesítettem, abból származik a megtakarításom, amit 2013-as vagyonnyilatkozatomban szerepeltetek.”

Tenki Mária

Tenki Mária

Fotó: szombathely.hu

 

A válasz azonban több ponton is felvet kérdéseket. Már az fura lenne, ha a 2012-ben eladott ingatlanból származó 4,5 millióját a 2013-ról szóló vagyonnyilatkozatában tüntetné fel. De erről szó sincs, ugyanis a 2013-as vagyonnyilatkozatból az látszik, hogy a 2012-es 5,8 millió forintos megtakarítása 2013-ban 2,9 millióra apadt.

Névjegy

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz–KDNP) 2006-ban lett képviselő, választókerülete a belváros, ahol ügyvédi praxisát is működteti. 2010-től az önkormányzat külkapcsolati és civil szervezettel kapcsolatos ügyek felelős tanácsnoka, ezenkívül két bizottság, a pénzügyi, gazdasági és jogi, valamint a szociális bizottság tagja

 

Ugyanakkor az említett 516 m2-es ingatlan tulajdoni lapja szerint azt Tenki nem 2012-ben, hanem 2013-ban adta el.

A törlő határozat 2013 júniusából származik, amint ez jól látszik:

false

 

Megnéztük azt is, egyáltalán szerepel-e tulajdoni lapon a 2012-es évszám valamely tranzakció nyomaként – széljegy, tulajdonjog-fenntartás –, de ilyet nem találtunk. Persze előfordulhat, hogy valaki elad vagy vesz egy ingatlant, és fél évre rá jut eszébe bevinni a földhivatalba átíratni, de ez kevéssé életszerű, ám ettől még nem kizárt. Ugyanakkor a 2013-as bevallásban nem szerepel arra utaló jel, hogy abban az évben (akár részletben) a képviselő ingatlaneladásból származó bevétellel gyarapodott.

Mindeközben tudomásunkra jutott az is, hogy svájci frankos hitelek is terhelték a képviselő több ingatlanát, amelyeket törlesztett a képviselő, de sem a hitel, sem a törlesztés nem szerepelt a vagyonnyilatkozatában, amellyel kapcsolatban szintén megkérdeztük az érintettet, ahogy arról is, hogy kitől kapta ajándékba azt az ingatlant – még képviselősége előtt –, amelynek felerészben tulajdonosa. Válaszként ezt kaptuk: a „belvárosi ingatlan 1/2-ed részét rokontól kaptam ajándékba, ezen ingatlan volt egy CHF alapú hitel biztosítéka, amelynek azonban nem én voltam az adósa, ezért nem tüntettem fel azt a vagyonnyilatkozatomban.”

Hasonló eset?

Ha ilyen vagy ehhez hasonló esettel találkozott, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és utánajárunk.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.