Kőszeg

Önsegítő hajléktalanok

  • Kupi Györgyi
  • 2011. december 24.

Kis-Magyarország

A kőszegi hajléktalanok felvették a kesztyűt, amit a sors dobott nekik. Munkát teremtettek maguknak, amiből reményeik szerint nemsokára munkahely is lesz. Sajátos út a munkába, külső kényszer, állami és uniós pénzek nélkül.

Civil szervezetet alakítottak hajléktalanok Kőszegen, akik így akarnak munkát teremteni maguknak. Az egyesületnek jelenleg tizenkilenc tagja van, köztük két szociális munkás, a többiek mind fedél nélkül maradt emberek – ők hozták létre két éve az Egy-másért Közhasznú Egyesületet. Induláskor a várostól földet is kaptak, amelyen először kertészkedni kezdtek. A munkáról, az eredményekről nemrég a kőszegi városházán beszéltek a nyilvánosság előtt.

A példa jó, erre bizonyíték az is, hogy az egyletnek gyorsan akadtak segítői is – hívta fel a figyelmet a konferencián Németh Zoltán. Az elnök elmondása szerint nem fura nevű uniós támogatásokra alapoznak, sokkal inkább magukra és a helyi erőkre. Miután például Kőszeg városától megkapták a földet, Németh az első tavaszi napon Michael Glavanovitshoz fordult – aki egy rohonci pékség el nem kelt áruját hordta a kőszegi rászorulóknak – azzal, hogy kerti szerszámokra lenne szükségük. Lettek szerszámok. Aztán vetőmag is, és egy komoly támogató is feltűnt, az osztrák Rotary Club Oberwart-Hartberg. A kőszegi polgárok is szívesen besegítenek, ha segítséget kérnek tőlük: ingyen fűrészel a helyi asztalos, fuvaroz a speditőr, a városi tévét üzemeltető vállalkozó pedig épp a sajtókonferencián tett egy felajánlást: dokumentálja az egyesület tevékenységét, és filmet készít róla.

Az egyesület most további beruházásokra gyűjt: műhelyt szeretnének a kézműves „divíziónak”, továbbá egy savanyítóüzemet, ahol saját termésüket és a kistérség kerti feleslegét  tartósítanák. A tervek közt egy kis farm is szerepel, ahol nyulat, kecskét, baromfit tenyésztenének.

Figyelmébe ajánljuk