Orbán & Mészáros Co. - A felcsúti polgármester milliárdos gyarapodása

  • Magyar Krisztián
  • 2014. október 12.

Kis-Magyarország

Felcsúton biztosra veszik, hogy Mészáros Lőrinc polgármester nyeri az önkormányzati választásokat, és tovább építheti a már jelenleg is hatalmas birodalmát. A környék milliárdos ura, Orbán Viktor bizalmasa az állami bevételekből az Orbán család érdekeltségeibe is „visszaforgathat”. Mészáros amúgy minden bizonnyal ismét ferdített a vagyonnyilatkozatában, amikor a Balatonra néző tihanyi nyaralóját gazdasági épületként tüntette fel.

Az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy a következő önkormányzati ciklusban a Fidesz és főleg Orbán Viktor miniszterelnök kit szeretne látni Felcsút polgármestereként. A falu jelenlegi első embere, a kormányfő bizalmasa, Mészáros Lőrinc ugyanis nem ragaszkodott ahhoz, hogy településvezetőként folytassa munkáját. Több, a Mészáros-birodalom cégei­nél dolgozó felcsúti forrásunk arról számolt be, hogy az egyre gazdagodó politikus-vállalkozót zavarja a fokozódó médianyomás, és az, hogy polgármesterként – elvileg – sokkal inkább előtérben van, mint ha csak egyszerű Fidesz-közeli milliárdos vállalkozóként ténykedne. Felcsúton azt beszélik, végül „felsőbb utasításra” változtatta meg szándékát, nem sokkal azután, hogy az Orbán családdal szintén jó kapcsolatokat ápoló, továbbá a miniszterelnök felesé­gének, Lévai Anikónak a Felcsút környéki földjeit művelő Flier János egyik munkagépe a nyár legvégén áthajtott az alcsútdoboz-göböljárási juhász, Váradi András egyik búzatábláján. Ez egyébként egy nappal azután történt, hogy a juhász bejelentette: az őszi önkormányzati választáson indul Alcsútdoboz polgármesteri székéért. (A Váradi által becsült több százezres vesztesége ellenére

18 900 forintos kártérítést ítélt meg számára a kirendelt igazságügyi szakértő.) A helyiek az eset után nem sokkal Flierék felcsúti házánál látták Orbán Viktort, és ehhez kötik azt a fordulatot, hogy az eredeti elképzeléssel szemben – a faluban az eset előtt az a hír járta, hogy vagy Flier Jánosné vagy Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János lehet az utód – mégis Mészáros Lőrinc indul újra. Flierné egyébként 2010-ben kudarcot vallott, hiszen néhány szavazattal kikapott Varga Györgytől, akit aztán 2011-ben távolítottak el a felcsúti polgármesteri posztról. Mészáros Lőrinc a nol.hu-nak adott videointerjújában néhány hete egyébként arról beszélt, nem igaz az a „pletyka”, hogy ő nem is akart volna harcba szállni a polgármesteri székért.

Azonnal repül, aki beszól?

A felcsúti polgármesternek dolgozó több száz felcsúti és környékbeli munkás közül – három legnagyobb vállalkozásának az Opten céginformációs rendszer legutóbbi adatai szerint 385 alkalmazottja van – sokan arról számoltak be, hogy Mészáros Lőrinc nem tűri a kritikus hangokat. Olyan munkásokkal is beszéltünk, akiket megfenyegettek: ha a Mészárossal régóta harcban álló Váradi Andrással szóba állnak, másnap már nem kell munkára jelentkezniük. Erről egyébként maga az alcsútdoboz-göböljárási juhász is beszámolt lapunknak, aki néhány éve lett Mészáros Lőrinc terjeszkedésének az áldozata. (Váradi a korábbi állatállományát szinte teljes egészében elveszítette, mert azokat a földeket, amelyeken hosszú évekig legeltethette a birkáit, az állami földbérleti pályázatokon döntő részben Mészáros Lőrinc nyerte el cégén, a Búzakalász 66 Kft.-n keresztül.)

Váradi András a magyarnarancs.hu-nak jú­liusban adott interjúban így nyilatkozott: „2011-ben jelent meg nálam Mészáros Lőrinc. Beültetett az autójába, rám zárta az ajtókat, közben úgy mutatkozott be, mintha mi egy ideje már jó haverok lennénk. Azt hajtogatta, hogy jól együtt tudunk majd működni, de vegyem tudomásul, itt minden (Alcsútdoboz-Göböljáráson – M. K.) az övé. (…) Ekkor még azt is mondta, hogy eszembe se jusson nyilatkozni, s ha ehhez tartom magam, akkor minden bizonnyal jól megférünk majd egymás mellett, sőt, ő azt is megengedi, hogy birkázzak tovább. Megfenyegetett, ha ez nem így lesz, akkor megtesz mindent, hogy ellehetetlenítsen.” A juhász – aki jelenleg az Együtt–PM alcsútdobozi polgármesterjelöltje – azóta is nyíltan próbálja felderíteni Mészáros Lőrinc kétes ügyeit. Szerinte a helyiek rettegnek Mészáros Lőrinctől, hiszen szinte nincs olyan család, amelynek valamelyik tagja ne dolgozna az önkormányzatnál vagy a milliárdos egyik cégénél. „Nem mernek szólni, hiszen Mészáros Lőrinc azonnal eltiporja azt, aki ellene szegül. Velem már nem tud mit kezdeni, hiszen mindenem elvették” – mondta Váradi András, akit a háza előtt folyamatosan egy őrző-védő cég munkatársai figyeltek meg és követték abban az időszakban, amikor tüntetéseket is szervezett a felcsúti településvezető és a Fidesz ellen. Ma már egy fokkal nyugodtabban élhet.

A Videoton VIP-páholya

A Videoton VIP-páholya

Fotó: MTI

Felcsúton nemcsak a Mészárosnál dolgozóknak, de a faluban élőknek és az ellene induló politikai ellenfeleknek sem lehet semmilyen nyílt kritikai megnyilvánulásuk. A magyarnarancs.hu is beszámolt arról, hogy a felcsúti polgármester egyik kihívója, a választásokon függetlenként induló Horváth Judit – a másik ­ellenzéki jelölt az LMP-s Szatmári Ildikó – a közelmúltban egy fórumon szeretett volna bemutatkozni a felcsúti faluházban. Az engedélyt szóban meg is kapta az intézmény vezetőjétől, majd a rendezvény előtt közölték vele, hogy egy augusztusi képviselő-testületi határozat miatt – amely megtilt mindenféle politikai megmozdulást a falu által működtetett ingatlanokban – mégsem kapja meg a helyiséget.
A hivatkozott képviselő-testületi ülésről azonban nem találunk jegyzőkönyvet; mindez azért érdekes, mert Felcsút hivatalos honlapja szerint az augusztus 7-én rendezett tanácskozás meghívóján nem szerepelt olyan napirendi pont, amely az említett határozatra utalna.

Egy, aki ismét mindent visz

A faluban élők többsége egyébként elképzelhetetlennek tartja, hogy október 12-én ne Mészáros Lőrinc nyerje a polgármester-választást. Bár az ellenjelöltek látnak némi esélyt a sikerre, a helyiek szerint Horváth Judit azért nem nyerhet, mert nem Felcsúton, hanem a szomszédos Tabajdon él, míg Szatmári Ildikó azért esélytelen, mert az LMP indítja. A lapunknak csak névtelenül nyilatkozók úgy vélik: semmi sem fog változni Felcsúton és környékén, esetleg az, hogy Mészáros Lőrinc „még nagyobb ura lesz a környéknek”, pedig már így is sokan azt mondják, hogy Felcsúton és a szomszédos Alcsútdobozon szinte már minden Mészáros Lőrincé vagy az Orbán Viktorhoz közel álló gazdáké, vállalkozóké.

Gigászok harca

Felcsúton nemcsak Mészáros Lőrincnek megy jól, hanem a település másik, Orbán Viktorhoz közel álló nagyvállalkozójának, ­Flier Jánosnak és a családjának is. Flierék az állami földbérleti pályázatokon szinte mindent vittek a falu környékén, összesen 319,3 hektár földterülethez és az ezekkel járó támogatásokhoz jutottak. Flier János lánya, Nikolett úgy kapott bérbe Felcsúton 88,1 hektár állami földet, hogy a pályázatok elbírálásakor a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa volt. Akkor még Junek Nikolett néven jutott a földekhez, jelenleg – az iroda honlapja szerint – a Miniszterelnökség felügyelete alá tartozó Széchenyi Programirodánál dolgozik mint programkoordinátor. Flier János egyébként még a kétezres évek elején került közel a Fideszhez, feleségével kezdték el 2002 környékén megalakítani a helyi polgári köröket.

Flier Jánosék nem csupán az állami és a saját földjeik révén jutottak és jutnak máig jelentős pénzekhez, a családfő – ahogyan arról a magyarnarancs.hu is beszámolt – jelenleg uniós és állami forrásból építhet Felcsút határában hatalmas állattartó telepet. Ehhez 430 millió forintos támogatást kapott a Nemzeti Vidékstratégia végrehajtási programjából, a Darányi Ignác Tervben kiírt állattartó telepek korszerűsítésére létrehozott alapból.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adatai szerint 2014. június 30-ig Flier Jánosnak összesen 247,7 millió forintot folyósítottak a 430 millióból. Az állattartó központ több épülete már készen áll, a terület éppen Mészáros Lőrinc egyik vállalkozásának a telephelye mellett található.

A miniszterelnök szülőföldjének két legbefolyásosabb vállalkozója, Flier János és Mészáros Lőrinc között egy ideje megromlott a viszony – értesültünk több, egymástól független helyi forrásból. Fliernek állítólag nem tetszik, hogy a felcsúti polgármester „kiskirályként viselkedik a környéken, és a túlzott vagyonosodása is bántja Flier szemét”. Úgy tudjuk, egy kisebb földvita is hozzájárult ahhoz, hogy ma már közel sem olyan jó a viszonyuk, mint korábban.

 

Mészáros Lőrinc gyarapodása alig követhető. Felcsút polgármestere ugyan közzétette vagyonnyilatkozatait – amelyekben egyébként több nehezen átlátható ingatlan és hol eltűnő, hol előbukkanó vagyonelemek szerepelnek –, de tényleges anyagi helyzetét akkor lehet hozzávetőlegesen megbecsülni, ha cégei egyre növekvő bevételeit is figyelembe vesszük, hiszen Felcsút polgármestere 2011 óta évről évre megsokszorozza vállalatai forgalmát. Az utóbbi időszakban sok más mellett a felcsúti stadionépítés, több állami gigaberuházás kivitelezése, helyi befektetések és az állattartás, húsfeldolgozás és -értékesítés révén teljesít egyre jobban Mészáros Lőrinc és közvetlen környezete. (A Mészáros-féle cégbirodalomról bővebben keretes írásunkban olvashat.) A feleségével közösen alapított Mészáros és Mészáros Kft. sorra kapja az állami megrendeléseket, családtagjai és az utóbbi években mil­liárdos bevételeket hozó Búzakalász 66 Kft. pedig az állami bérleti pályázatokon nyert földek és az azok után folyósított támogatások révén is gyarapodnak.

Mészáros Lőrincnek saját vagyonbevallása szerint rengeteg földje, szántója, legelője és erdőterülete van Felcsúton, Alcsútdobozon és a szomszédos területeken, de családtagjai nevén is több környékbeli ingatlan található. Hogy pontosan mennyi, azt nehéz megbecsülni, mivel a milliárdos vállalkozó az utóbbi időszakban a saját nevére alig vásárol területet, családtagjai ügyletei pedig nem nyilvánosak. A birtokunkba került egyik adásvételi szerződéstervezet szerint a polgármester egyik lánya, Mészáros Beatrix májusban huszonötmillió forintért akart megvásárolni egy több mint 8 hektárnyi alcsútdobozi erdőterületet. A dokumentum alapján a vételárban már megegyeztek, de akkor még nem lépett életbe a szerződés – azóta ez feltehetően megtörtént. A családtagoknak az állami földbérleti pályázatokon elnyert területeken kívül minden bizonnyal vannak még földjeik, hiszen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nyilvántartása szerint jelentős területalapú támogatásokat kaptak az Európai Uniótól és a magyar államtól a sikeres állami földbérleti pályázatok előtt is. Viszont az addigi támogatás mértéke 2012-től jelentősen megnőtt, hiszen a Búzakalász 66 Kft., Mészáros János, a polgármester testvére – aki szintén tagja a fel­csúti képviselő-testületnek – és Mészáros Lőrinc egyik lánya is állami földterületekhez jutott: összesen 1326,6 hektár került a Búzakalászhoz és a közvetlen családtagokhoz.

Az MVH oldalán található adatok alapján a Búzakalász 66 Kft. 2012. január és 2014. jú­nius 30-a között összesen 129 millió forint uniós terület alapú támogatást kapott a saját tulajdonú és a bérelt földekre, illetve közel
11 millió forintot a magyar államtól „sertés-­állatjóléti támogatás” címen. Mészáros Jánosnak 2012-től 27,3 millió forint jutott, míg Mészáros Lőrinc két lánya 2010 óta 29,7 millió forinttal lett gazdagabb; a polgármester felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix pedig valamivel több mint 8 millió forint támogatást kapott. Maga Mészáros Lőrinc 2011-ben és 2012-ben összesen 9,8 millió forintnyi EU-s pénzhez jutott akkori földjei után, de az adatbázis szerint 2013-tól már nem folyósítottak neki ilyen jogcímen juttatást.

Öccse, Mészáros János cégei is egyre több bevételt könyvelhetnek el az utóbbi években. A helyi fideszes önkormányzati képviselőt Mészáros Lőrinc munkásai szerint a báty is segíti azzal, hogy hatalmas gépparkjához az öcs gépjármű-, illetve alkatrész-kereskedelemmel is foglalkozó cégétől, az Agro-Felcsút Kft.-től rendeli meg a szükséges alkatrészek egy részét. A Mészáros és Mészáros Kft. több munkása is arról számolt be lapunknak, hogy akkor is csak Mészáros Jánostól rendelhették meg az új alkatrészeket, ha Felcsúttól távol dolgoztak, így a beszerzés az utazást is beleszámítva az indokoltnál jóval többe kerülhetett Mészáros Lőrincnek. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia támogatói között jegyzett Agro-Felcsút Kft. a megalapítása után, 2011-ben máris 155 millió, 2012-ben 277 millió, tavaly pedig 407 millió forint árbevételt könyvelhetett el.

Mészáros János másik cége, az 1993-ban alapított Pegazus Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is fellendült: a számos tevékenységre – egyebek közt vendéglátásra, dohányáru-, ital-, könyv- és újság-kiskereskedésre – bejegyzett vállalkozás 2011-ben és 2012-ben semmilyen forgalmat nem termelt, ám 2013-ban már 41,7 millió forintos nettó árbevételt könyvelhetett el. Majdnem pontosan annyit, mint tavaly a J+D 98 Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság, amelyet ugyancsak Mészáros Lőrinc öccse alapított.

false

 

Fotó: MTI

A fideszes képviselő ráadásul öt, míg a felesége további egy trafik üzemeltetési jogát kapta meg. Ezenfelül a földpályázatokon szerzett 235 hektár földterületet úgy, hogy volt olyan pályázata, amely az elbírálás során az objektív szempontok alapján a legkevesebb pontszámot érte el a három induló közül.

Folyamatos terjeszkedés

Mészáros Lőrinc vállalkozása, a Búzakalász 66 Kft. egy nagyberuházás kellős közepén tart, hiszen Felcsút és Alcsútdoboz között a polgármester rohamtempóban épít egy új sertéstelepet cége területén. Szeptember óta többször jártunk a helyszínen, a munkások sokszor hétvégén is dolgoznak, így alig egy hónap után már emelik az épületek falait. A Mészáros Lőrinc ügyeit jól ismerő helyiek szerint októberben elkészülhet a telep, amelyhez már a munkásokat is toborozza. Közben Mészáros Alcsútdobozon – ahol van étterme is – nyitott egy pékséget és egy hentesüzletet, ahol a Búzakalász 66 Kft. saját termékeit árulják. A bolt neve Vál Völgye Pékség és Hentesüzlet, és az ott kapott blokk szerint a Búzakalász 66 az üzlet tulajdonosa is.

Ám hiába a polgármester egyre nagyobb befolyása, a felcsútiak többsége ennek inkább a hátrányait, mintsem a lehetséges előnyeit „élvezi”. A Mészáros-cégeknél dolgozók jelentős része alulfizetett és kiszolgáltatott helyzetben van. A falu ugyan fejlődik, de nem abba az irányba, amelyet a lakosok zöme szeretne. Erre hívja fel a figyelmet Mészáros Lőrinc mindkét kihívója: Szatmári Ildikó (LMP) szerint hiba, hogy a vezetőség egyáltalán nem kéri ki a helyiek véleményét a beruházásokról, még a stadionépítésről sem. Horváth Judit (független) is azt hangsúlyozta, hogy Mészáros Lőrincet egyáltalán nem érdekli az ott élők problémája, alig áll szóba a lakosokkal, tőlük elszigetelten él.

Nem csupán a helyiektől, a nyilvánosságtól is távol tartja magát a polgármester. Interjút csak kivételes esetekben és nagyon ritkán ad, sajtómegkeresésekre alig válaszol. Ez jellemző egyébként a kormányzati, minisztériumi szervekre is: amikor Felcsúttal kapcsolatban teszünk fel kérdéseket, késve, hiányosan vagy egyáltalán nem kapunk válaszokat. Az újság­írónak Felcsúton és környékén sokszor az az érzése, hogy minden mozdulatát figyelik. Amikor néhány hete Horváth Judit felcsúti fórumára mentünk, benéztünk Mészáros Lőrinc alcsútdobozi pékségébe és hentesüzletébe is. Miután lapunk fotósa készített az üzletről néhány képet, a bent tartózkodó alkalmazott rögtön telefonált, majd kiszaladt érdeklődni, hogy miért fotózunk. Ezután néhány perccel egy fehér furgon követett minket egészen a felcsúti faluházig, ahol már a Mészáros és Mészáros Kft. autójából figyelték az eseményeket. Amikor pedig a településen néhány helyre elkocsikáztunk, egy darabig szintén követett egy autó, miközben az egyik benne ülő férfi jól kivehetően minket kamerázott.

Nyaraló helyett „gazdasági épület”

Mészáros Lőrinc a vagyonnyilatkozatában nem említi, de a földhivatali dokumentumok szerint a feleségével közösen alapított cég, a Mészáros és Mészáros Kft. tavaly júniusban két, egymással szomszédos, hatalmas ingatlant vásárolt. A Felcsút szélén lévő, összesen 37 ezer négyzetméteres területen impozáns épület is található, de az ingatlanokhoz vezető Szári úthoz közel egy annál kisebb ház is látható, amely – a papírok szerint – szintén Mészáros Lőrincéké. Mint ahogyan az a tihanyi ingatlan is, amelyet a polgármester legfrissebb vagyonnyilatkozatában gazdasági épületként tüntet fel. A 2078 négyzetméteres területen fekvő ház a tulajdoni lapon is „gazdasági épületként” szerepel, de a helyszínen járva egyértelműen megállapítható, hogy a Tihany külterületén, a település egyik üdülőövezetében, a kompkikötőtől nem messze lévő épület inkább nyaralóra hasonlít, amelynek egyik ablakából csodás kilátás nyílhat a Balatonra. Látszik rajta, hogy gondozzák, és az is elég valószínű, hogy a közelmúltban kisebb-nagyobb felújításokat is végeztek a házon. A 2013 nyarán vásárolt ingatlanon fele-fele arányban osztozik Mészáros Lőrinc és felesége, akik ha kikapcsolódásra vágynak, biztonságban is érezhetik magukat, hiszen az udvaron látható tábla szerint a nyaralót az az Eurovéd Zrt. őrzi, amely a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia területét is felügyeli.

A gyors és látványos meggazdagodásnak azonban a jelek szerint ára van: legalábbis a felcsúti pletykák szerint a polgármesternek a számos állami megrendelésért cserébe „be kell segítenie” az Orbán Viktorhoz közel álló ügyletekbe is. Hogy pontosan melyek ezek, a helyiek is csak sejtik: ami biztos, hogy Mészáros jelentős összeggel támogatja a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, és úgy tűnik, a miniszterelnök édesapját, Orbán Győzőt is, aki a CZG Ingatlanforgalmazó Kft.-jén keresztül néhány éve megvásárolta a Felcsút és Alcsútdoboz között található hatvanpusztai majorságot. Ferenczi Krisztina Narancsbőr című könyvében leírja, hogy Mészáros Lőrinc egyik cégén keresztül 155 millió forintot fizetett ki a miniszterelnök édesapja tulajdonában álló CZG Ingatlanforgalmazó Kft.-nek, cserébe megkapta a 13 hektáros ingatlanegyüttes tízéves bérleti jogát. Ezt követően Orbán Győző cége kifizette a majorság megvásárlására felvett hitelét. Az Orbán-vagyon után már évek óta kutató újságírónak Mészáros Lőrinc még 2012-ben azt mondta: a gépeit tárolja a területen.
A helyiek közül sokan azt gondolják, ez is egy bizonyíték arra, hogy a felcsúti polgármesternek „valamit vissza kell forgatnia” abból, amit az állami megrendelésekkel és a sikeres földbérleti pályázatokkal elnyert.

Még az 1990 utáni Magyarországon sem mindennapos, ahogyan az egyszerű gázszerelő kisvállalkozóból néhány év alatt az egyik legismertebb milliárdos lett. Gyarapodásának koránt sincs vége: helyi forrásaink szerint több üzletet és felvásárlást egyelőre azért tart vissza, mert nem szeretné, ha az október 12-i választások előtt attól lenne hangos a média, hogy milyen új ügyletekbe kezdett. Október közepétől viszont már talán (korábbi szavaival) „a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye” sem kell neki ahhoz, hogy a környéknek a jelenleginél is nagyobb ura lehessen.

Szárnyal a Mészáros-birodalom

Annak, aki nem ismeri Mészáros Lőrinc meggazdagodásának hátterét, elsőre hihetetlennek tűnne a gyarapodás intenzitása és mértéke. Elsősorban a polgármester cégbirodalmának zászlóshajója, a Mészáros és Mészáros Kft. teljesítménye hasonlít igazi tündérmeséhez: a vállalkozás – az Opten céginformációs rendszer adatai szerint – a 2010-es 853 millió forintos árbevételét 2013-ra 9,7 milliárd forintra növelte. A cégnek volt és van is bőven megrendelése: egyebek közt a hulladéklerakók rekultivációja, a zánkai üdülőépület felújítása is sokat hozott, de a cég egy hárommilliárdos szeletet kapott a fővárosi csatornaberuházásokból, és hasonló munkálatokba kezdhetett a Tápió-vidéken is. Hogy Mészáros Lőrinc a nagyobb állami megbízásokat az Orbán Viktor miniszterelnökhöz fűződő jó kapcsolatának köszönheti, azt ő sem titkolja. Idén áprilisban a Heti Válasznak azt mondta: „Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye (…)” De azért a jelek szerint ahol tud, saját magán is segít: a stadion építésekor a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumi elnökeként gyakorlatilag magának, pontosabban a Mészáros és Mészáros Kft.-nek adott egymilliárdos megbízást. Alighanem az alcsútdobozi arborétum fejlesztésére kiírt, összesen mintegy 200 millió forint értékű két pályázaton sem azért nyert Mészáros Lőrinc cége, mert jelentős kertészeti múlttal rendelkezne. A megbízásban inkább játszhatott szerepet az, hogy az arborétum üzemeltetője az Index információi szerint az Orbán Viktor alapította, a Puskás Akadémiát is működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tulajdonában álló Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport és Wellness Hotel.

Abban, hogy a miniszterelnök bizalmasa a leggazdagabb magyarok listáján a 88. helyen áll 6,9 milliárd forintos vagyonával, jelentős szerepe van a Búzakalász 66 Kft. egyre javuló bevételi eredményeinek. A felcsúti, alcsútdobozi, székesfehérvári és veszprémi telephellyel rendelkező, különböző mezőgazdasági tevékenységekkel foglalkozó cég a 2011-es 276 millió forintos nettó árbevételét 2013-ra már 2,14 milliárd forintra növelte. A cég szorosan összekapcsolódik a Bakony Hús Kft.-vel, amelyet 2013 legvégén indított el Mészáros Lőrinc a Búzakalász Kft.-n keresztül. A Veszprémben működő húsüzem bevételeiről még nincs hivatalos adat, mivel a társaságnak nincs egy teljes lezárt éve, de Mészárosék, pontosabban a Bakony Hús termékei több nagy, Magyarországon is működő áruházlánc polcain is ott vannak már. A polgármester cégeinek mezőgazdasági portfólióját szélesíti az utóbbi négy évben – 2012 kivételével – veszteséges Aranykorona Zrt., amelyet idén vett meg Mészáros Lőrinc. A székesfehérvári agrártársaságnak tavaly 1,16 milliárd forint volt a bevétele.

A Mészáros-birodalom fontos ékköve a 2013-ban felvásárolt R-Kord Építőipari Kft., amely tavaly 822 millió forint árbevételt termelt. A vállalatot attól a Molnár Csabától vették át Mészáros Lőrincék, aki korábban köztudottan jóban volt Orbán Viktorral, ám viszonya megromlott a miniszterelnökkel. Az idén júliusban elhunyt vállalkozó Femol 97 Kft. néven indított cége még az első Orbán-kormány idején autópálya-építésekben is kapott megbízást, miközben Molnár Csaba a Felcsút SE elnöke is volt. Az Opten nyilvántartásában szereplő adatok alapján a korábbi tulajdonos 2008-ban a gyermekeinek adta át a céget, amely ezek után lett a Mészáros és Mészáros Kft.-é. A két felcsúti telephellyel is rendelkező R-Kord jelenlegi főtevékenysége villamos berendezések gyártása, de foglalkoznak veszélyes hulladékok kezelésével, híradás-technikai berendezések gyártásával, személyszállítással, bányászattal, gépjármű-karbantartással és még több tucat egyéb tevékenységgel.

Mészáros Lőrinc a cégein keresztül számos kisebb vállalkozás tulajdonosa is. A felcsúti polgármester 2011-ben autójavító céget indított, de ez a szekér eddig nemigen indult be, az egyelőre papíron még veszteséges Mészáros Autó Javító Kft. 1,5 millió forintos bevétele aprópénz a fentiek tükrében. Ennél jóval jelentősebb az Aranykorona Zrt. tulajdonában lévő Korona-Alba Kft. éves forgalma, hiszen a különböző élelmiszerek, gabona és takarmány kereskedésével foglalkozó vállalkozás bevétele 2012-ben majd 148 millió, míg 2013-ban már 226 millió forint volt. A Mészáros és Mészáros Kft. többségi tulajdonosa az Atlasz Geodézia Szolgáltató Kft.-nek is, amely tavaly mintegy 25 millió forintos nettó árbevételt produkált. Szintén a Mészáros és Mészáros Kft. a résztulajdonosa annak a BAU-PRODUKT 2002 Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft.-nek, amelynek a 2013-as év 14,5 millió forintos bevételt hozott.

A jelenlegi cégnyilvántartás szerint Mészáros Lőrinc gyermekei is aktívan részt vesznek a vállalkozások életében: két lánya közül Mészáros Ágnes a Mészáros és Mészáros Kft., ­illetve a BAU-PRODUKT 2002 Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft. egyik ügyvezetője, továbbá testvérével, Beatrixszal együtt az Aranykorona Zrt. igazgatósági tagja. De Mészáros Beatrix közben a Búzakalász 66 és a Bakony Hús Kft. ügyvezetője is. A felcsúti polgármester fia is a Búzakalász ügyeit segíti, míg az édesanya, Mészárosné Kelemen Beatrix jelenleg a Puskás Ferenc Sport Hotel Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.