Patinás egyházi épületet hozhat rendbe egymilliárdért Mészáros Lőrinc

  • Magyar Krisztián
  • 2015. szeptember 22.

Kis-Magyarország

Milliárdos közbeszerzést kapott Mészáros Lőrinc friss építőipari cége. A Fejér B.Á.L. Zrt.-t és partnerét a Szombathelyi egyházmegye bízta meg a püspöki palota helyreállításával.

Még 2014-ben mondta Mészáros Lőrinc a Heti Válasznak: abban, hogy eljutott idáig, „bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye”. A már sokszor idézett mondatban tényleg lehet valami, hiszen a százmilliós és a milliárdos építőipari közbeszerzéseken az átlagosnál is nagyobb szerencséje van, Orbán Viktorral sokszor mutatkoznak együtt, és most a Jóisten is rákacsintott, mivel a Szombathelyi egyházmegye által kiírt közbeszerzésen a milliárdos polgármester-nagyvállalkozó új cége szeptember közepén egy bruttó 1,05 milliárdos építőipari beruházást nyert konzorciumi partnerével. Mészárosék a West Hungária Bau Kft.-vel közösen állíthatják helyre a szombathelyi püspöki palota lebombázott épületrészét, illetve dolgozhatnak a tetőhéjazaton és a homlokzaton.

Együtt

Együtt

Fotó: MTI

A felcsúti polgármester a Fejér B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-vel száll be a beruházásba, mint konzorciumi tag – derül ki a kozbeszerzes.hu-n közölt adatokból. A Mészáros-birodalom egyik legújabb vállalkozása idén júniusban alakult, alig több mint egy hónappal később már jelentkezhettek is a szombathelyi beruházásra. Mindez azért érdekes, mert a vállalkozás az Opten céginformációs rendszer szerint csupán egy alkalmazottal működik. A zrt. főtevékenysége „lakó- és nem lakóépület építése”, de út, autópálya, híd és alagút kialakítására is bejegyeztették magukat, és ha akar, Mészáros Lőrinc visszatérhet a kezdetekhez, ugyanis gázszerelésre is regisztrálták a Fejér B.Á.L.-t. A vállalkozás részvényesei a hvg.hu értesülései szerint Mészáros Lőrinc, a felesége és egyik lányuk, Beatrix. Az új vállalkozás ugyanarra a felcsúti címre lett regisztrálva, ahol a cégbirodalom harmadik legnagyobbja, az R-Kord Építőipari Kft. működik.

A püspöki palota 2010-ben

A püspöki palota 2010-ben

Fotó: MTI

Az egyházmegye által kiírt közbeszerzés szövegében meglehetősen szűkszavúan nyilatkoznak az elvégzendő munkákról. Azon kívül, hogy a püspöki palota lebombázott épületrészének, illetve a tetőhéjazat és a homlokzat helyreállítása lesz a feladat, csupán annyit írnak, hogy „az új épületrész összes hasznos alapterülete 652,54, míg a meglévő épület átalakítással érintett hasznos alapterülete 969,50 négyzetméter”. A beruházásra Mészáros Lőrincéken kívül még a zalaegerszegi ZÁÉV Építőipari Zrt. és a veszprémi VEMÉV-SZER Építő és Szerelőipari Kft. pályázott. A legolcsóbb, bruttó 1,05 milliárdos ajánlatot a Fejér B.Á.L. és a West Hungária Bau adta, az utánuk következő ZÁÉV 1,1 milliárdért vállalta volna el a munkát. A szombathelyi megbízást a felcsúti milliárdos új családi vállalkozása egyedül nem tudná elvégezni, ugyanis nem rendelkezik a szükséges referenciákkal, ezért is lehetett szükség a West Hungária Bau Kft. tapasztalatára. Utóbbi cég a tulajdonosa annak a vállalkozásnak, amely megvette a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a részesedését a közvilágítási uniós projektek sokaságát megnyerő Elios Innovatív Zrt.-ben. Mészárosék konzorciumi társa az építési beruházásokban meglehetősen jól teljesített az utóbbi időszakban, egyebek közt a Várkert Bazár rekonstrukciójában is szerepet kapott.

Arról, hogy a több mint egymilliárdos beruházást miből finanszírozza az egyházmegye, nem találtunk érdemi információt. Saját honlapjukon is csak annyit közölnek, hogy péntektől a püspöki palota felújítása miatt lezárják a székesegyház előtti parkolót.

Figyelmébe ajánljuk