Százmillió az otthoni széfben, és ha akar, új Harleyval motorozhat – Megnéztük Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát

  • Magyar Krisztián
  • 2017. február 6.

Kis-Magyarország

Mészáros Lőrincnek remek éve volt a tavalyi: cégeiből milliárdos osztalék ütötte a markát, nőttek a megtakarításai, és a magánál tartott készpénze is több lett. Vett egy új Harleyt, egy rakás új földet, ugyanakkor jelentős adósságba verte magát, illetve neki is tartoznak több mint félmilliárddal.

Nem könnyű Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát átfésülni, Felcsút polgármestere idén sem töltötte fel az önkormányzat honlapjára a dokumentumot, holott ezt két évvel ezelőtt még megtette. Úgy tűnik, a milliárdos polgármester nem szereti annyira, ha a zsebében turkálnak, így a bevallását csak személyesen, előzetes bejelentkezés után tudtuk megnézni hétfő délelőtt a felcsúti polgármesteri hivatalban. A papírokról fényképet nem készíthettünk, a fénymásolás szóba se jöhetett, jegyzetelni kellett.

false

 

Fotó: MTI

Nem mintha a vagyonnyilatkozatából teljesen pontos képet lehetne kapni Mészáros pénzügyi helyzetéről, hiszen az állami megrendelésekből meggazdagodott üzletembernek már annyi cége van, hogy ember legyen a talpán, aki kibogozza érdekeltségeit. Saját bevallása szerint Mészáros Lőrincnek közvetlen tulajdonrésze a Mészáros és Mészáros Kft.-ben, az R-Kord, illetve a Búzakalász 66 Kft.-ben, az Aranykorona és az Agrosystem Zrt.-ben és még néhány kisebb vállalkozásban van, így például a kevesebb árbevételt termelő Mészáros Autó Javító, a Mészáros M1 Autókereskedő, a CLH Kft.-ben. Több cégében egy másik vállalkozásán keresztül van jelen, így az azokkal kapcsolatos adatokat nem köteles feltüntetni a vagyonnyilatkozatában, például azt sem, hogy azoknak hol és milyen ingatlanjai vannak, vagy milyen olyan járművei, amelyeket Mészáros Lőrinc használ. Sok helyen a felesége vagy más családtag a tulajdonostársa Mészárosnak, így az is könnyen megeshet, hogy hozzájuk kerülnek olyan vagyonelemek, amelyekkel valamiért nem szívesen büszkélkedne a milliárdos.

Vajon merre járhat?

Vajon merre járhat?

 

Milliárdos osztalék, több pénz az otthoni széfben

Mivel 2015-ben rekordbevételeket produkáltak Mészáros Lőrincék legnagyobb vállalkozásai, a forgalom után a 2016-os év első felében kivett osztalékok is megemelkedtek. A felcsúti polgármester saját bevallása szerint tavaly 1,68 milliárd forintot vett fel osztalékként a cégeiből, pontosabban két vállalkozásból, a feleségével közös Mészáros és Mészáros Kft.-ből és az egyedül az ő tulajdonában lévő R-Kord Kft.-ből. Ez az összeg sokkal magasabb, mint az ezen a jogcímen tavalyelőtt bezsebelt 817 millió forint.

Mészáros továbbra sem vesz fel fizetést a polgármesteri munkája után, az osztalékokon kívül havi 9,02 millió forintot kap a Mészáros és Mészáros Kft.-től tanácsadás jogcímen, vagyis saját magától kap ennyit havonta azért, mert tanácsot ad saját magának.

Tavalyi adóbevallásában még az szerepelt, hogy 69,7 millió forintot tart takarékszámlán, ez alaposan megcsappant, jelenleg 10 millió forintnyi takarékbetéte van a bankban Mészáros Lőrincnek. Készpénzben viszont pontosan 100 milliót tart otthon az üzletember, ez nagyságrendekkel több, mint a tavaly ilyenkor bevallott 5 millió forint. Úgy fest, egyelőre nem csinált jó üzletet azzal Mészáros Lőrinc, hogy 2015-ben valakinek vagy valakiknek kölcsönadott 524 millió forintot, hiszen nem törlesztettek semmit neki ebből a pénzből azóta, most is ugyanennyivel tartoznak neki.

Vett egy új Harley Davidsont

Autó nincs Mészáros nevén, egy Bombardier motorkerékpár tulajdonosa 2015 óta, ezzel egyébként a fiát láttuk már közlekedni. Tavaly bővítette a motorparkot a felcsúti polgármester, vett egy Harley Davidsont, így senki se lepődjön meg, ha Felcsútra tévedve egy bőrkabátos Mészáros Lőrinc repeszt vele szemben egy motoron.

Tavalyi vagyonnyilatkozatában 25 ingatlant jelölt meg, amelynek részben vagy teljesen ő a tulajdonosa, ez a szám mára 34-re nőtt, köszönhető minden bizonnyal annak is, hogy az állami liciteken vett egy rakás földet. Van egy csomó szántója, legelője, több erdőterülete is elsősorban Alcsútdoboz, Felcsút, Vértesacsa és Óbarok környékén.

Megvan még Mészáros Lőrinc horvátországi nyaralója is, az, amely Vir szigetén található. Cége nevén van még minimum egy másik is Horvátországban, amelyről tavaly derült ki, hogy az övé, hiszen helyi portálok írtak arról, hogy a horvát válogatott focista, Ivan Rakitić éppen ott nyaralt, végül a szurkolók is megtalálták. Azt már Mészáros Lőrinc vallotta be nemrég, ha nincs az a kis szurkolói incidens, akkor minden bizonnyal a világ egyik legjobb focistája, Lionel Messi is ott pihent volna nála. A polgármesternek megvan még az örök panorámás tihanyi nyaralója is, amelyet korábban mi találtunk meg a Balaton melletti település egyik legszebb helyén.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Figyelmébe ajánljuk