Törőcsik Marival is szembementek a kormánypártok – Jordán Tamásért tüntettek, de nem nevezték ki

szerző
Kupi Györgyi
publikálva
2017. márc. 03., 00:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szombathelyen megtelt a Fő tér csütörtök este. Ám végül ez is kevés volt.

Egy baráti jó tanácsot adott a városházán épp a tüntetés alatt tanácskozó képviselőknek dr. Szendrő-Németh Tamás jogász, aktivista a tüntetésen: „Addig válasszák meg Jordán Tamást színházigazgatónak, ameddig nem dönt úgy, hogy elindul polgármesternek, mert ilyen támogatás mellett nekifutás nélkül megnyerné.”

false

Jordán támogatottsága valóban nagy. A támogatására hívó Facebook-oldalon tízezernél is több tetszésnyilvánítás érkezett, és a csütörtök délután 5 órakor kezdődő, a Fő térre szervezett tüntetésen is megjelentek majd ezren, ami Szombathelyen rekordnak számít. A tömegben voltak a város ismert értelmiségijei és egyszerű polgárai, színházlátogatói, és olyanok is, akiket ritkán látunk a színházban.

Mi történt eddig? Miért volt ez a tüntetés?

Szombathely 2007 októberében alapította meg a Weöres Sándor Színházat a közgyűlés teljes támogatása mellett. Alapító-igazgatónak Jordán Tamást kérték fel ugyancsak konszenzussal. Első ötéves ciklusa után már a fideszes többségű közgyűlés ugyancsak neki szavazott bizalmat. Jordán megbízása ez év szeptember végén lejár, a decemberben kiírt igazgatói pályázatra ő és Dér András jelentkezett. Jordán a pályázati határidő után nyilvánossá tette pályázatát, Dérét viszont a nyugat.hu hozta nyilvánosságra később.

A színház társulata február elején egy Facebook-oldalt hozott létre, amelynek az volt a célja, hogy a közgyűlés március 2-ai döntéséig 9700 tetszésnyilvánítást gyűjtsenek össze Jordán mellett - ez sikerült is nekik. Röviddel ezután Dér András „botrányos körülményekre” hivatkozva visszavonta pályázatát.

A pályázatot bíráló szakmai bizottság február 21-én ült össze, de döntést nem hozott, mivel négy tag úgy gondolta, hogy Dér pályázatának kiszivárgása és Dér visszalépése miatt sérült a tiszta verseny. Ezután a Nemzet Színészei írtak nyílt levelet a közgyűlésnek, amelyben kérték, hogy Jordán mellett döntsenek. A kérést Törőcsik Mari videóüzenetben is tolmácsolta. Ezután megindult – már nem csak a társulat által létrehozott közösségi oldalon – a Jordánt támogató nyilatkozatok áradata. Társulatok, szakmai szervezetek és szombathelyi civil szervezetek kérték a Jordán melletti döntést. Előbbiek a színidirektor Weöres Sándor Színházban elért eredményeire hivatkoztak, utóbbiak arra, hogy Jordán érdeme, hogy Szombathelynek lett színháza, amit nagyon megszeretett a város közönsége. Jordán Tamással készített friss interjúnk itt olvasható.

 

A szombathelyi tüntetést a V, mint Vas Egyesület és az Éljen Szombathely Egyesület hívta életre. Az eseményen Varga Tamás, az egyesület elnöke nyitott, szónoklatát egy mondatban foglalta össze: „Folytassa Jordán.”  Mint mondta: a színidirektor egy olyan városban vitt sikerre egy új intézményt, amelyben „tíz éve még csak álmodoztunk róla, hogy színháza lesz”. Fűzfa Balázs irodalomtörténész egy álmát osztotta meg: egy olyan Szombathelyen járt, ahol minden és mindenki a helyén van. És itt Jordán Tamás most (még) a helyén van. Idézett Jordán nemrégiben megjelent önéletrajzából, amelyben a színigazgatói pályájának minden helyszínét a Szombathelyre vezető út egy-egy állomásának tartja.

false

 

Benke Éva (a hajdani Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola Radnóti-díjas tanára, színházesztétikát tanított) nem titkolta, hogy boldog, és úgy gondolta, hogy más is, mert olyan dologért fognak össze, amelynek „helyes voltát tudják, hiszik”. Arra kérte a városvezetést, hogy fogadják el az egyetlen érvényes pályázatot, hiszen a pályázat érvényességét nem befolyásolja, hogy ő maradt az egyetlen jelölt.

Jordán mellett a város civil szervezetei is kiálltak, a helyi Lions Club generálására három elit klub (Soroptimist, Zonta, Rotary), a nyugdíjasok szövetsége és a dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület is. Közös nyílt levelüket a városban köztiszteletnek örvendő dr. Kneffel Pál szülész-nőgyógyász főorvos olvasta fel, megtudtuk azt is, hogy Jordán és társulata minden jótékony célú megmozdulásra kapható. (Jordán ötlete volt, hogy a színház is szálljon be a hiányszakmákat tanító iskolák növendékeinek toborzásába, a tüntetésen egy archív felvételen ajánlotta a „gyerekek” figyelmébe a lakatos-, műszerész-, hegesztő- és ápolói szakmát.)

Törőcsik Mari a nemzet színészeinek kérését tolmácsolta (ugyancsak felvételről), sokan megtapsolták, még meg is könnyezték. Benkő László, az Omega együttes szombathelyi születésű tagja telefonon jelentkezett be: lehetetlennek tartja, hogy ne Jordán vezesse tovább a szombathelyi színházat.

Mai programok
Közben eleredt az eső, és a közönség vastapssal köszönte meg Jordán munkáját, „hogy bent is hallják, mit kíván Savaria népe”. A tüntetés után kezdődő közgyűlésen egy hosszú, de annál méltatlanabb vita után Puskás Tivadar polgármester név szerinti szavazást rendelt el. Az előterjesztés arról szólt, hogy nyilvánítsák eredménytelenné a pályázatot. A baloldal kilenc képviselője és Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria Egyesület) nem szavazatot adott, Balassa Péter (Jobbik) nem vett részt a szavazáson, így nem nyert többséget a polgármester indítványa, ezért kénytelenek voltak mégis dönteni a színigazgató személyéről.

Több fideszes képviselő tartózkodott a szavazástól, a polgármester is, a jobbikos képviselő megint csak nem vállalta fel a véleményét, így nem kapott Jordán többséget. A közgyűlés új pályázatot ír ki a következő közgyűlésen. Az egyik ellenzéki képviselő, Czeglédy Csaba megjegyezte, hogy kész csoda, ha egy jelentkező is lesz ezek után.

szerző
Kupi Györgyi
publikálva
2017. márc. 03., 00:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 23 veuss
  veuss
  2017. március 05., 19:09
  Valakicske
  Amit Jeles Jordán hozzátartozójáról ír, az, hogy is mondjam, színházi körökben köztudott.
 2. 22 Valakicske
  Valakicske
  2017. március 05., 17:08
  Gátit éppen tegnap olvastam a fészen (Menház címen van oldala, így hívják azt a játszóhelyet, amit Győrben létrehozott és nagyon nagy sikerrel működtet, hónapokkal előre nem lehet jegyet kapni oda), és valahogy jobban hiszek neki, mint a sértett és ...... Jelesnek.
  Jordán nem úgy él, nem olyannak tűnik, nyoma sincsen rajta annak, hogy valaha, valahol is a pénz motiválta volna, vagy az, hogy királykodjon.
  Jeles megsértődött - úgy tűnik, a pénzen, ill. annak mennyiségén - és simán mószerol.
  A szombathelyi színházba a tíz év alatt számtalan színész szerződött és távozott. Hogy lehet, hogy soha, senki nem tett említést a diktatórikus állapotokról???? Sőt, sokan éppen az ellenkezőjét mondják a légkörről?
 3. 21 reuters
  reuters
  2017. március 05., 14:48
  https://szinhaz.org/csak-szinhaz/csak-szinhaz-hirek/2017/03/04/jordan-tamas-73-eve-maga-palyazat-gati-oszkar-irasa/
 4. 20 kajla
  kajla
  2017. március 04., szombat 21:55
  nem tanult meg újraéleszteni, pedig az fontos dolog...
 5. 19 rworse
  rworse
  2017. március 04., szombat 17:52
  No igen, várható volt, hogy a társulat nem tér be Jeles utcájába, és bizony, ahogy rendezőtársa írja, ha valós problémája lett volna Jelesnek a színházvezetéssel, akkor azt nem azután kellett volna közölnie, hogy az aktuálisan kevesebb pénzért nem vállalta el a darabja rendezését.
 6. 18 reuters
  reuters
  2017. március 04., szombat 15:11
  veuss

  kösz, megtaláltam
 7. 17 veuss
  veuss
  2017. március 04., szombat 14:17
  reuters
  http://szinhaz.hu/2013/11/18/_nem_terhetek_vissza_jeles_andras_nyilt_levele_a_szombathelyi_szineszeknek
  ott vannak a válaszok is
 8. 16 reuters
  reuters
  2017. március 04., szombat 14:15
  "Azok után, hogy Jordán Tamás tíz évet szánt a városra az életéből, nem megalázni kellene őt, hanem könyörögni kéne neki, hogy maradjon, és komolyan elgondolkozni azon, hogy egyszer majd utcát neveznek el róla a városban." (Dragomán György)
  nekem ez jobban tetszik, mint Jeles
 9. 15 reuters
  reuters
  2017. március 04., szombat 14:04
  nem jó ilyeneket olvasni
  ill. olvasni a szinház.hu-n már nem lehet
  egyébként lehet, hogy Jeles nem véletlenül rendez olyan keveset?
 10. 14 Rumata
  Rumata
  2017. március 04., szombat 13:57
  "A pályázatot bíráló szakmai bizottság február 21-én ült össze, de döntést nem hozott, mivel négy tag úgy gondolta, hogy Dér pályázatának kiszivárgása és Dér visszalépése miatt sérült a tiszta verseny."

  Na hát ez az elképesztő fideszes pofátlanság.

  A közbeszerzéseken, ahol a reális piaci ár kikényszerítésére való törekvés miatt törvényes előírás a versenyeztetés, a pofátlan fideszes bagázs pirulás nélkül hirdet verseny nélkül győztest.

  De a városi színház igazgatójának kinevezésekor, aminél SEMMIFÉLE SZABÁLY NEM ÍRJA ELŐ A VERSENYEZTETÉS KÖTELEZETTSÉGÉT, ott a görény fideszesek feltétlenül versenyeztetni akarnak.

  Miért kéne az igazgatói állás odaítéléséhez több érvényes ajánlat?

  Talán a legkisebb igazgatói fizetést kérő jelöltet akarják választani?

  - - -

  Erős a gyanúm, hogy valójában semmi kifogásuk Jordán ellen, csak azért meg a huzavona, mert Orbán szeretné ezt az ügyet is az ellenzék és a közvélemény figyelmének megosztására felhasználni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...