Törőcsik Marival is szembementek a kormánypártok – Jordán Tamásért tüntettek, de nem nevezték ki

szerző
Kupi Györgyi
publikálva
2017. márc. 03., 00:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szombathelyen megtelt a Fő tér csütörtök este. Ám végül ez is kevés volt.

Egy baráti jó tanácsot adott a városházán épp a tüntetés alatt tanácskozó képviselőknek dr. Szendrő-Németh Tamás jogász, aktivista a tüntetésen: „Addig válasszák meg Jordán Tamást színházigazgatónak, ameddig nem dönt úgy, hogy elindul polgármesternek, mert ilyen támogatás mellett nekifutás nélkül megnyerné.”

false

Jordán támogatottsága valóban nagy. A támogatására hívó Facebook-oldalon tízezernél is több tetszésnyilvánítás érkezett, és a csütörtök délután 5 órakor kezdődő, a Fő térre szervezett tüntetésen is megjelentek majd ezren, ami Szombathelyen rekordnak számít. A tömegben voltak a város ismert értelmiségijei és egyszerű polgárai, színházlátogatói, és olyanok is, akiket ritkán látunk a színházban.

Mi történt eddig? Miért volt ez a tüntetés?

Szombathely 2007 októberében alapította meg a Weöres Sándor Színházat a közgyűlés teljes támogatása mellett. Alapító-igazgatónak Jordán Tamást kérték fel ugyancsak konszenzussal. Első ötéves ciklusa után már a fideszes többségű közgyűlés ugyancsak neki szavazott bizalmat. Jordán megbízása ez év szeptember végén lejár, a decemberben kiírt igazgatói pályázatra ő és Dér András jelentkezett. Jordán a pályázati határidő után nyilvánossá tette pályázatát, Dérét viszont a nyugat.hu hozta nyilvánosságra később.

A színház társulata február elején egy Facebook-oldalt hozott létre, amelynek az volt a célja, hogy a közgyűlés március 2-ai döntéséig 9700 tetszésnyilvánítást gyűjtsenek össze Jordán mellett - ez sikerült is nekik. Röviddel ezután Dér András „botrányos körülményekre” hivatkozva visszavonta pályázatát.

A pályázatot bíráló szakmai bizottság február 21-én ült össze, de döntést nem hozott, mivel négy tag úgy gondolta, hogy Dér pályázatának kiszivárgása és Dér visszalépése miatt sérült a tiszta verseny. Ezután a Nemzet Színészei írtak nyílt levelet a közgyűlésnek, amelyben kérték, hogy Jordán mellett döntsenek. A kérést Törőcsik Mari videóüzenetben is tolmácsolta. Ezután megindult – már nem csak a társulat által létrehozott közösségi oldalon – a Jordánt támogató nyilatkozatok áradata. Társulatok, szakmai szervezetek és szombathelyi civil szervezetek kérték a Jordán melletti döntést. Előbbiek a színidirektor Weöres Sándor Színházban elért eredményeire hivatkoztak, utóbbiak arra, hogy Jordán érdeme, hogy Szombathelynek lett színháza, amit nagyon megszeretett a város közönsége. Jordán Tamással készített friss interjúnk itt olvasható.

 

A szombathelyi tüntetést a V, mint Vas Egyesület és az Éljen Szombathely Egyesület hívta életre. Az eseményen Varga Tamás, az egyesület elnöke nyitott, szónoklatát egy mondatban foglalta össze: „Folytassa Jordán.”  Mint mondta: a színidirektor egy olyan városban vitt sikerre egy új intézményt, amelyben „tíz éve még csak álmodoztunk róla, hogy színháza lesz”. Fűzfa Balázs irodalomtörténész egy álmát osztotta meg: egy olyan Szombathelyen járt, ahol minden és mindenki a helyén van. És itt Jordán Tamás most (még) a helyén van. Idézett Jordán nemrégiben megjelent önéletrajzából, amelyben a színigazgatói pályájának minden helyszínét a Szombathelyre vezető út egy-egy állomásának tartja.

false

 

Benke Éva (a hajdani Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola Radnóti-díjas tanára, színházesztétikát tanított) nem titkolta, hogy boldog, és úgy gondolta, hogy más is, mert olyan dologért fognak össze, amelynek „helyes voltát tudják, hiszik”. Arra kérte a városvezetést, hogy fogadják el az egyetlen érvényes pályázatot, hiszen a pályázat érvényességét nem befolyásolja, hogy ő maradt az egyetlen jelölt.

Jordán mellett a város civil szervezetei is kiálltak, a helyi Lions Club generálására három elit klub (Soroptimist, Zonta, Rotary), a nyugdíjasok szövetsége és a dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület is. Közös nyílt levelüket a városban köztiszteletnek örvendő dr. Kneffel Pál szülész-nőgyógyász főorvos olvasta fel, megtudtuk azt is, hogy Jordán és társulata minden jótékony célú megmozdulásra kapható. (Jordán ötlete volt, hogy a színház is szálljon be a hiányszakmákat tanító iskolák növendékeinek toborzásába, a tüntetésen egy archív felvételen ajánlotta a „gyerekek” figyelmébe a lakatos-, műszerész-, hegesztő- és ápolói szakmát.)

Törőcsik Mari a nemzet színészeinek kérését tolmácsolta (ugyancsak felvételről), sokan megtapsolták, még meg is könnyezték. Benkő László, az Omega együttes szombathelyi születésű tagja telefonon jelentkezett be: lehetetlennek tartja, hogy ne Jordán vezesse tovább a szombathelyi színházat.

Mai programok
Közben eleredt az eső, és a közönség vastapssal köszönte meg Jordán munkáját, „hogy bent is hallják, mit kíván Savaria népe”. A tüntetés után kezdődő közgyűlésen egy hosszú, de annál méltatlanabb vita után Puskás Tivadar polgármester név szerinti szavazást rendelt el. Az előterjesztés arról szólt, hogy nyilvánítsák eredménytelenné a pályázatot. A baloldal kilenc képviselője és Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria Egyesület) nem szavazatot adott, Balassa Péter (Jobbik) nem vett részt a szavazáson, így nem nyert többséget a polgármester indítványa, ezért kénytelenek voltak mégis dönteni a színigazgató személyéről.

Több fideszes képviselő tartózkodott a szavazástól, a polgármester is, a jobbikos képviselő megint csak nem vállalta fel a véleményét, így nem kapott Jordán többséget. A közgyűlés új pályázatot ír ki a következő közgyűlésen. Az egyik ellenzéki képviselő, Czeglédy Csaba megjegyezte, hogy kész csoda, ha egy jelentkező is lesz ezek után.

szerző
Kupi Györgyi
publikálva
2017. márc. 03., 00:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 23
  veuss
  2017. március 05., 19:09
  Valakicske
  Amit Jeles Jordán hozzátartozójáról ír, az, hogy is mondjam, színházi körökben köztudott.
 2. 22
  Valakicske
  2017. március 05., 17:08
  Gátit éppen tegnap olvastam a fészen (Menház címen van oldala, így hívják azt a játszóhelyet, amit Győrben létrehozott és nagyon nagy sikerrel működtet, hónapokkal előre nem lehet jegyet kapni oda), és valahogy jobban hiszek neki, mint a sértett és ...... Jelesnek.
  Jordán nem úgy él, nem olyannak tűnik, nyoma sincsen rajta annak, hogy valaha, valahol is a pénz motiválta volna, vagy az, hogy királykodjon.
  Jeles megsértődött - úgy tűnik, a pénzen, ill. annak mennyiségén - és simán mószerol.
  A szombathelyi színházba a tíz év alatt számtalan színész szerződött és távozott. Hogy lehet, hogy soha, senki nem tett említést a diktatórikus állapotokról???? Sőt, sokan éppen az ellenkezőjét mondják a légkörről?
 3. 21
  reuters
  2017. március 05., 14:48
  https://szinhaz.org/csak-szinhaz/csak-szinhaz-hirek/2017/03/04/jordan-tamas-73-eve-maga-palyazat-gati-oszkar-irasa/
 4. 20
  kajla
  2017. március 04., szombat 21:55
  nem tanult meg újraéleszteni, pedig az fontos dolog...
 5. 19
  rworse
  2017. március 04., szombat 17:52
  No igen, várható volt, hogy a társulat nem tér be Jeles utcájába, és bizony, ahogy rendezőtársa írja, ha valós problémája lett volna Jelesnek a színházvezetéssel, akkor azt nem azután kellett volna közölnie, hogy az aktuálisan kevesebb pénzért nem vállalta el a darabja rendezését.
 6. 18
  reuters
  2017. március 04., szombat 15:11
  veuss

  kösz, megtaláltam
 7. 17
  veuss
  2017. március 04., szombat 14:17
  reuters
  http://szinhaz.hu/2013/11/18/_nem_terhetek_vissza_jeles_andras_nyilt_levele_a_szombathelyi_szineszeknek
  ott vannak a válaszok is
 8. 16
  reuters
  2017. március 04., szombat 14:15
  "Azok után, hogy Jordán Tamás tíz évet szánt a városra az életéből, nem megalázni kellene őt, hanem könyörögni kéne neki, hogy maradjon, és komolyan elgondolkozni azon, hogy egyszer majd utcát neveznek el róla a városban." (Dragomán György)
  nekem ez jobban tetszik, mint Jeles
 9. 15
  reuters
  2017. március 04., szombat 14:04
  nem jó ilyeneket olvasni
  ill. olvasni a szinház.hu-n már nem lehet
  egyébként lehet, hogy Jeles nem véletlenül rendez olyan keveset?
 10. 14
  Rumata
  2017. március 04., szombat 13:57
  "A pályázatot bíráló szakmai bizottság február 21-én ült össze, de döntést nem hozott, mivel négy tag úgy gondolta, hogy Dér pályázatának kiszivárgása és Dér visszalépése miatt sérült a tiszta verseny."

  Na hát ez az elképesztő fideszes pofátlanság.

  A közbeszerzéseken, ahol a reális piaci ár kikényszerítésére való törekvés miatt törvényes előírás a versenyeztetés, a pofátlan fideszes bagázs pirulás nélkül hirdet verseny nélkül győztest.

  De a városi színház igazgatójának kinevezésekor, aminél SEMMIFÉLE SZABÁLY NEM ÍRJA ELŐ A VERSENYEZTETÉS KÖTELEZETTSÉGÉT, ott a görény fideszesek feltétlenül versenyeztetni akarnak.

  Miért kéne az igazgatói állás odaítéléséhez több érvényes ajánlat?

  Talán a legkisebb igazgatói fizetést kérő jelöltet akarják választani?

  - - -

  Erős a gyanúm, hogy valójában semmi kifogásuk Jordán ellen, csak azért meg a huzavona, mert Orbán szeretné ezt az ügyet is az ellenzék és a közvélemény figyelmének megosztására felhasználni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...