Visszalépett a képesítés nélkül kinevezett, botrányt okozó igazgató

  • Szlavkovits Rita
  • 2014. szeptember 19.

Kis-Magyarország

Kecskeméten a helyiek felháborodása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Klik végül érvénytelenítette annak a szakképesítés nélküli nőnek a kinevezését, akit ő maga tett az egyik általános iskola élére. Semmi sem lesz a régi, mivel az intézményt korábban 23 évig vezető, népszerű igazgató nem pályázik újra.

„Megint és ismételten a Fidesz seggéhez közel álló kaphat vezetői beosztást, függetlenül attól, hogy a szakmai feltételeknek nem felel meg. Már a látszatra sem adva” – láthatóan heves indulatokat váltott ki a kommentelőkből a megyei hírportál oldalán a kecskeméti Tóth László Általános Iskola igazgatói pályázata.

Külön érdekes, hogy a kecskeméti eset kísértetiesen hasonlít a miskolci Kazinczy-ügyhöz: Kecskeméten júniusban előbb a tantestület és a szülői munkaközösség egyöntetűen támogatta a 23 éve az iskola igazgatójaként dolgozó Fenyvesi Lászlót, ám – mint később kiderült – helyére mást szánt a Klik. Törvénysértő módon Polyák Márta Antónia pályázatát támogatták, annak ellenére, hogy Polyák a poszt betöltéséhez szükséges vezetői képesítéssel nem rendelkezett. (Az esetről a baon.hu részletesen beszámolt.)

Visszavonulót fújt

Polyák kinevezése miatt már dagadt a felháborodás Kecskeméten, amikor némileg váratlanul, most csütörtökön a helyi tankerületi vezető bejelentette: a pályázatot végül eredménytelennek hirdették ki.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Úgy tudjuk, Polyákot megviselte az őt ért támadás, ezért lépett vissza, ezt azonban az érintett nem erősítette meg, mert nem tudtuk elérni. Polyák a baon.hu újságírójának sem kívánt bővebben nyilatkozni, vele azonban annyit tudatott, hogy visszalépett a pályázattól, azt pedig még nem döntötte el, hogy az újra kiírt pályázaton majd el akar-e indulni. A honlapon fellelhető pályázatából kiderül, hogy könyvelői, óvónői, pályázati referensi képesítéssel rendelkezik, és elvégezte a multikulturális nevelés, valamint környezetkultúra tanári szakokat a Szegedi Tudományegyetemen. Korábban több munkahelye volt, míg végül tavaly decemberben – ahogy pályázatában írja – családi okok miatt Lakitelekre költözött, s Kecskeméten kapott munkát a Türr István Képző és Kutató Intézetben, ahol közmunkásokat tanított a télen.

A tagintézményként működő Tóth László Általános Iskola vezetői teendőivel most a jelenlegi igazgatóhelyettest bízták meg, az új pályázat kiírásáról egyelőre nem döntöttek.

Leviczky Cirill, a helyi oktatási bizottság elnöke ugyanakkor ismét Polyák Mártát javasolná, amennyiben újra döntenie kellene erről. Leviczky és felesége régóta ismeri Polyákot, de mint mondta, a magánéleti érintettség nem befolyásolta őt a pályázat megítélésében. Az oktatási bizottság vezetője szerint Polyák pályázatának tartalma nagyon ígéretes, főként a multikulturális nevelés fejlesztése területén tartalmaz innovációt.

A pályázó vezetői képesítésének hiányát Leviczky nem tartja súlyos hiányosságnak, hiszen az pótolható, információi szerint már folyamatban van annak megszerzése.

A régi igazgató már nem

„Ha az ember minden békát lenyel, előbb-utóbb nem tud tükörbe nézni” – idézte hajdani elődjét Fenyvesi László, a kecskeméti Tóth László Általános iskola múlt héten leváltott igazgatója. A pedagógus kinevezése július 31-vel járt le, a pályázatot már augusztusban el kellett volna bírálni, ám az érintettek a tanév megkezdése után értesültek a személyi változásokról: „szeptember 9-én kapta kézhez a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) kecskeméti tankerület-vezetőjének, Györgyiné dr. Koncz Juditnak szeptember 1-jére dátumozott levelét, miszerint az iskola vezetésére beadott pályázatát a Klik nem támogatja. Indoklás nincs” – írta a baon.hu.

„Nem kívánok újra pályázni, remélem, a kiválóan képzett kollégáim közül lesz, aki megpróbálja” – mondta el Fenyvesi már a magyarnarancs.hu-nak. Arról, hogy mivel vívhatta ki felettesei elégedetlenségét, nem kívánt beszélni, szeretne még a pályán maradni néhány évig, amíg nyugdíjba vonulhat. „Nem a pályázat kiírásával volt gondom, hanem azzal, hogy törvénysértő döntést hoztak, ennyit csak észrevételezhetek, tán le nem lőnek.”

Fenyvesi László 23 évig igazgatta a kecskeméti oktatási intézményt, a baon.hu oldalon az esetről megjelent cikkhez fűzött kommentekből az is kiderül: sokak megelégedésére tette ezt. A történelem–filozófia szakos pedagógus munkájával a kollégái is elégedettek voltak, hiszen a tantestületi értekezleten, ahol az igazgatói pályázatokról mondtak véleményt, többen őt támogatták: az összevont intézményi értekezleten a szavazatok 96 százalékát, az iskolai testületi értekezleten a 100 százalékát adták Fenyvesire – derül ki az oktatási intézmény honlapján megtalálható jegyzőkönyvekből. Az egyik kommentelő azt írta róla: „Soha nem volt jobb igazgatóm és főnököm.”

Kerestük Györgyné dr. Koncz Juditot, a Klik kecskeméti vezetőjét is az ügyben, ám cikkünk megjelenéséig nem reagált. Ha ezt megteszi, közöljük válaszát.

Hasonló eset?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést vagy visszaélést tapasztalt a környezetében, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárunk.

Figyelmébe ajánljuk