„Teljes káosz az iskolában” – Kipakolnak a szülők a Kazinczy új igazgatójáról

  • Kovács István
  • 2014. szeptember 18.

Kis-Magyarország

Miskolcon pénteken tüntetés lesz, miután a városi iskola élére botrányos módon neveztek ki új vezetőt. A szülőktől megtudtuk az új igazgató meredek ötleteit is. A szakszervezet szerint számos jogi aggály merül fel, ám az Emmi szerint minden rendben.

„Tisztességtelen, erkölcstelen, szakmaellenes” – ezekkel a szavakkal jellemezte Bodolay Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezetének BAZ megyei elnöke a miskolci Kazinczy igazgatói kinevezését a magyarnarancs.hu-nak.

Amint ismeretes, egy vezetői tapasztalatok nélküli, általános iskolai tanár, Dávid Enikő kapott megbízást a Kliktől a jó hírű intézmény irányítására, ami a szakmában és a szülőknél is kiverte a biztosítékot.

Előzmények

A Kazinczy Ferenc Magyar–angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Miskolctapolcai Tagiskola igazgatói pályázata ezen a nyáron járt le, ezért az iskolafenntartó annak rendje-módja szerint kiírta az új pályázatot. Erre ketten adták be a kitöltött papírokat, egyikük Dózsa Lászlóné volt, aki idáig végzett munkáját szerette volna folytatni. Bejelentkezett még Dávid Enikő is, akinek a neve két évvel ezelőtt, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatói pályázatánál vált ismertté.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

A Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola történelem–ének-zene-karvezető szakos pedagógusa 2012-ben gondolta úgy, hogy – amint az akkori hírekből kiderült – megfelelő vezetői tapasztalat nélkül is alkalmas az országosan jó hírű gimnázium vezetésére. Akkor még az önkormányzat volt a fenntartó, amelynek vezetői végül érvénytelenítették a beadott pályázatokat. (Az esettel mi is részletesen foglalkoztunk.)

Dávid Enikő idén, a pályázatok májusi véleményezésekor a tantestülettől és a szülői munkaközösségtől is nulla pontot kapott, szemben Dózsáné 98,6 pontjával. Ezek után a Klik – eddig nem tudni, miért – érvénytelenítette a pályázatot, így elvileg kinevezett igazgató nélkül vágott volna neki a tanévnek a miskolci iskola.

Így a szeptember elsejei tanévnyitót az oktatási törvénybe foglaltak szerint az igazgatóhelyettes tartotta meg. Ezután pár óra múlva azonban megjelent az oktatási intézményben Dávid Enikő egy 2014. augusztus 15-i keltezésű megbízólevéllel, mint az iskola igazgatója. Mivel a korábbi véleményezők ezen megdöbbentek, első reakcióként a szülői munkaközösség, a pedagógusok és nyugdíjas pedagógusok még aznap nyílt levelet fogalmaztak meg az Emberi Erőforrások Minisztériumába, Balog Zoltánhoz.

A levélben rendre leírták a pályázat körüli és a kinevezéssel kapcsolatos furcsaságokat: például hogy az újonnan kinevezett igazgató csak a megbízása utáni 16. napon jelent meg a tanintézményben.

A politika is beszáll

Közben a politika is bekapcsolódott az eseményekbe, Varga László országgyűlési képviselő és Földesi Norbert önkormányzati képviselő (mindkettő MSZP) a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnökétől kért magyarázatot, és felszólították Kriza Ákos polgármestert, hogy hallassa a hangját „a tisztességes eljárás mellett”. Hanesz Józseftől (Klik) azt kérték, hozza nyilvánosságra a pályázati dokumentációt és az eredménytelenség okát. Lapzártánkig nem érkezett válasz a képviselői kérdésekre, de Kriza Ákos is csendben maradt, pontosabban közleményben tudatta, hogy az önkormányzatnak már nincs köze a Kazinczy Gimnáziumhoz.

Megkérdezték emiatt azt is, hogy egyáltalán működhet-e törvényesen és szakszerűen az az iskola, amelynek az erővel kinevezett vezetője nem bírja sem a pedagógusok, sem a szülők támogatását. A levélírók kijelentették, hogy az egész eljárás méltatlan az iskola szellemiségéhez, és káros hatással van a tanulókra is. Balog Zoltántól válasz nem érkezett, az Index kérdéseire viszont az Emmi tudatta, hogy „a szakmailag alkalmasabb jelölt lett kiválasztva”. Válaszul az elégedetlenkedők korábban gyertyagyújtást tartottak az iskolánál, de azt is tervezik, hogy tiltakozásul egy egyeztetett napon nem engedik majd iskolába gyermeküket.

Szervezett ellenállás

„Az szmsz szerint az intézményben dolgozó általános igazgatóhelyettes kap megbízást az igazgatói feladatok ellátásra abban az esetben, ha érvénytelen a pályázat. Mivel rendhagyó módon nem ez történt, a Kazinczyban  most teljes a káosz” – nyilatkozta a magyarnarancs.hu tudósítójának Bodolay Zoltán. A Pedagógus Szakszervezet (PSZ) megyei elnöke főleg azért lepődött meg ezen a kinevezésen, mert a Klik megyei tankerületi igazgatója, Ragályiné Hajdu Zsuzsanna korábban azt közölte vele, hogy ebben az esetben is az szmsz lép életbe.

Úgy tűnik – folytatta az elnök – „átnyúltak a megyei vezető feje fölött, és sajnos ezt jogilag megtehették. A tantestületnek és a szülői munkaközösségnek ugyanis csak véleményezési joga van, vagyis ők nem dönthetnek ebben a kérdésben. Egyelőre azt sem tudja senki – tette hozzá -, hogy Dávid Enikő leszámolt-e előző munkahelyéről, és azt sem, hogy van-e erkölcsi bizonyítványa.” (Utóbbira szükség lenne az állás betöltéséhez.) Bodolay Zoltán attól tart, az intézkedésnek a tanulók lesznek a vesztesei, mert az ideges, bizonytalanságban dolgozó pedagógus nem tudja a tőle elvárható szinten leadni az órai anyagot, és így sérül a gyerekek tanuláshoz való joga.

Egyelőre a megyében 3125 tagot számláló PSZ segít a tiltakozóknak, az elnök szerint pedig az érdekes igazgatói megbízatás egy újabb fekélyt jelent Miskolc közoktatásán.

Az elérhetetlen igazgatónő

A Kazinczy szülői munkaközösségének névtelenséget kérő tagja a szülők döntő többségének felháborodását tolmácsolta a magyarnarancs.hu-nak. Kijelentette, hogy tanácstalanság és értetlenség lett úrrá az intézményben, hiszen tudták, hogy senki nem támogatta Dávid pályázatát.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Voltak, akik szerint a Földes Gimnáziumba beadott pályázatot kozmetikázta át, és a Kazinczyról szinte szó sem esett benne. Beleírta viszont, hogy adni kell a szülők véleményére, ám ennek ellenére két napban határozta meg az igazgatói irodába történő bejutást. Riportalanyunk szerint többen bejelentkeztek már hozzá, ám bejutni idáig egyetlen szülőnek sem sikerült. Szerették volna az üggyel kapcsolatban kikérni Csöbör Katalin – az illetékes országgyűlési képviselő – véleményét, aki ezt rendre azzal hárította el, hogy külföldön tartózkodik.

A tanévkezdés óta szinte naponta változik az órarend, mert az énekórákat az igazgatónő áthelyezte a második és harmadik tanítási órára. Szerinte ugyanis abban az időszakban a legszebb a gyermekek hangja, miközben a nagyobb odafigyelést igénylő kémiát a hetedik órában tartják. Azt is nonszenszként élik meg a szülők, hogy kötelezővé akarja tenni a filharmóniai bérletek megvásárlását a gyermekeknek, amit a szülők furcsának tartanak.

Pénteken demonstráció

A Pedagógusok Demokratikus Szervezetének megyei elnöke a közoktatásban is végrehajtott centralizációt emlegeti, mert véleménye szerint a helyi vezetés még egyszer nem esett volna abba a hibába, mint a Földes esetében. Így viszont valahol magas szinten történt a kinevezés, amire a miskolciaknak nemigen lehet befolyásuk. Szűcs Tamás elmondta, vannak aggályaik a határidőkkel kapcsolatban, utalva az augusztus 15-ei keltezésű kinevezésre, de összességében mind pedagógiailag, mind emberileg elfogadhatatlannak ítéli meg az eljárást. A PDSZ egyébként már javasolta, hogy olyan pedagógusok, akik Dávid Enikőhöz hasonlóan közel vannak a nyugdíjhoz és nem rendelkeznek vezetői tapasztalatokkal, ne kapjanak előnyöket a pályázati elbírálásnál. Az elnök elárulta, ott lesz a pénteki megmozduláson, és minél több kollégáját odavárja, mert „a PDSZ az anomáliák ellen mindig fel fog lépni”.

Mivel az elmúlt hetekben nem történt változás a kinevezés körül, szeptember 19-re az oktatási intézmény vonulásos demonstrációt szervez, amelyen részt vesznek a szülők mellett a gimnázium pedagógusai is. A menet pénteken, 17.00 órakor indul a miskolctapolcai tagiskolától a Középszer utcában található intézményig, ahonnan a Városház térre vonulnak. Ezt követően petíciót adnak át Csöbör Katalin (Fidesz) országgyűlési képviselőnek. A szülői munkaközösség vezetői felhívást tettek közzé, miszerint várják a megmozdulásra a pedagógustársadalom képviselőit, a szülőket és nagyszülőket, valamint a szimpatizánsokat. Szülői forrásunk megerősítette: ha nem érnek el eredményt, akkor egy napon nem mennek iskolába a gyerekek, majd utána kitalálják a tiltakozás következő formáját.

Az Indexnek sikerült megszólaltatnia a köznevelési államtitkárt az ügyben. Szerinte megfelelő módon zajlott le a pályáztatás. Hozzátette: „Nem kellene már a tanév nyugalmát zavarni azzal, hogy próbálkozunk mindenféle oktalan és feltételezéseken alapuló híreknek utánamenni. A tanév elkezdődött, a pedagógusok tanítanak és a diákok tanulnak” – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit.

Hasonló eset?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést vagy visszaélést tapasztalt a környezetében, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárunk.

Figyelmébe ajánljuk