7 kérdés – Kemény István

Könyv

Új verseskötete, A királynál nemrég került a boltokba, de a Kedves ismeretlennel a regényszekcióba is felvétette magát. Tudjuk, mit gondol az édes hazáról (például a Búcsúlevél című verséből), de az csak a 7 kérdésből tudható meg, hogy Kemény Istvánnak mi a luxuskiadása, mit jelent számára a Nirvana, és ki volt az első az autogramgyűjteményében.

1. Kitől kérnél autogramot?

Az anyukám egyéves koromban Voith Ágitól és Bodrogi Gyulától kért nekem autogramot a leendő autogramgyűjteményembe. De ezek elvesztek, és nem akarom még valakinek az ereklyéjét elveszíteni.

2. Mi a luxuskiadásod?

Egy nagy, föld körüli utazás. Amíg az nem jön létre, addig narancslé, sör, egy másik pár cipő, sportszelet, marcipán.

3. Harry Potter vagy Háború és béke?

Háború és béke, de ha A Gyűrűk Ura lenne a másik opció, akkor elgondolkoznék egy „is”-en.


Fotó: Magyar Narancs

4. Melyik kitalált figuránál érezted leginkább, hogy mintha rólad mintázták volna?

A regényem főhősénél.

5. Mit tennél, ha nő lehetnél egy napra?

Szorgalmasan jegyzetelnék, ezzel egyúttal leplezve szörnyű zavaromat.

6. Mit töltöttél le utoljára?

Ami zenét érdemes letölteni, azt letölti a családom, és megmutatja nekem. Én nem vagyok nagy letöltős, mióta pedig elment a hangja a számítógépemnek, és hetek óta nincs egy félórám, hogy elvigyem javíttatni, pláne nem.

7. Melyik előadást nézve/könyvet olvasva / koncertet-lemezt hallgatva érezted legutóbb, hogy ez a legjobb dolog a világon?

Hogy az egész világon a legjobb dolog? Hát, ilyen már elég régen lehetett, ha volt egyáltalán, mert az ember az idő múltával egyre kevésbé lelkes. Műfajon belül éreztem ilyesmit: legutóbb Az iskola a határon újraolvasásakor: ennél jobb regényt írni teljesen fölösleges. És az utolsó New York-i unplugged Nirvana-koncertről a Where did you sleep last night? Ennél szebben meg nem lehet énekelni.

Legutóbbi nagyinterjúnk Kemény Istvánnal itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk