Könyv

Csapody Kinga: Ex

  • - toroczkay -
  • 2013. november 3.

Könyv

Kinyitom a könyvet, és máris olyan érzésem van, mintha egy esküvőn, családi összejövetelen vagy valami bulin mellém ülne egy lány, aki sajnos minden szempontból kivan, és kérdés nélkül beszélni kezdene, elmondaná az amúgy teljesen átlagos élettörténetét, csalódásait, meg hogy mit gondol az irodalomoktatás lehetőségeiről, a bölcsész-műveltség katasztrofális helyzetéről, valamint a gyereknevelés buktatóiról.

Kiderül gyorsan, hogy van humora (habár még jobb lenne, ha nem látszana, hogy ezt tudja magáról), de az is, hogy mintha lenézné a környezetében élők nagy részét. Főleg a csinos nőket. Mondjuk nem csoda: otthagyta a férje egy gyerekkel, pedig amúgy is nehezen jött össze, aztán örültek neki nagyon, csak hát a hormonkezelésektől elhízott, a férfi megcsalta...

Jól megírt tárcák ezek, olvastatják magukat. Legtöbbször jeleneteket látunk egy házasságból, járástól esküvőn át válásig, inkább a nő szemszögéből. Minden kesernyésségük ellenére igyekeznek könnyedek lenni, miközben egy hűvös, ismerős valóságról beszélnek. Az Exben viszont a párkapcsolatok körül forog minden, és előbb-utóbb menthetetlenül beleszédülünk a nosztalgiába. Akár a dédapa emlékezete, akár az iskolai kalandok (érettségi, intő, osztálykirándulás stb.) kerülnek elő, hiába minden igyekezet, végül mindig ugyanoda lyukadunk ki. A százas papírzsebkendőhöz.

Általában az olvasónak is marad töprengenivaló, néha viszont ez fájóan nem sikerül, például mikor az Állatmenhelyben az elbeszélő egy elkóborolt kandúrért sír - úgy, hogy a novella illusztrációja egy kismacskát simogató férfi. A képek egyébként a szerző munkái, és a kötet felét kiteszik. Pont olyanok, mint a szövegek: nem rosszak, némelyik kifejezetten jó. De van, amelyik már a témaválasztásnál megcsúszik: felnőttkézben csecsemőkéz, végtelen akácos út ősszel... Hadd ne folytassam!

FISZ Könyvek, 2013, 68 oldal, 1600 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?