Ross Macdonald: FEKETE PÉNZ

  • - banza -
  • 2009. április 23.

Könyv

"Az ég egyik csücskében halvány kis hold függött, mint ujjlenyomat az ablaküvegen." Nos, az ilyen hasonlatok miatt olvassuk szívesen a Chandler (és persze Hemingway) iskolájába járt úgynevezett hardboiled szerzők bűnregényeit. Persze - és ebben szintén Chandler Marlowe-jának utóda - tömény macsó-baromságokat is kapunk az egyes szám első személyű elbeszélőtől, Lew Archertól, Macdonald állandó magándekásától.
"Az ég egyik csücskében halvány kis hold függött, mint ujjlenyomat az ablaküvegen." Nos, az ilyen hasonlatok miatt olvassuk szívesen a Chandler (és persze Hemingway) iskolájába járt úgynevezett hardboiled szerzõk bûnregényeit. Persze - és ebben szintén Chandler Marlowe-jának utóda - tömény macsó-baromságokat is kapunk az egyes szám elsõ személyû elbeszélõtõl, Lew Archertól, Macdonald állandó magándekásától. Például ezt: "A könnyen kaphatók mindig bajjal járnak: frigidek vagy nimfomániásak, skizofrének vagy pénzéhesek vagy alkoholisták, néha mind egyszerre. Csinos ajándékcsomagolású lényük gyakran bizonyul házi készítésû bombának vagy arzént rejtõ karamellának." Az ilyesfajta szentenciák szerencsére kivételesek; a regény a már megszokott Macdonald-féle szerkezetben mûködik, középpontjában pénzes, látszólag oké, valójában annál szakadékosabb (két) családdal, kissé ibseni dramaturgiával, melynek lényege, hogy a múlt bûneiért többnyire az utódok bûnhõdnek, de õk aztán igen derekasan. "Csupa vérzés, csupa titok, / Csupa nyomások, csupa õsök", hogy még Adyt is idecitáljuk a zsenik közül, ám ennél találóbban aligha jellemezhetnénk a könyv alaphangulatát. Archer, ha nem is a moralitás gáncs nélküli lovagjaként, de azért némi, csak a legritkább esetben kínosan ható erkölcsi fölénnyel bolyong ebben a szörnyszülöttekkel teli társaságban. Ami ezúttal kevésbé sikerült, az a társadalomábrázolás, a miliõ rajza. Ezzel együtt is klasszikus bûnregény, filmszerûen pergõ, fordulatos, és nem avítt, noha eredetileg 1965-ben jelent meg.

Fordította Gy. Horváth László. Európa, 2009, 329 oldal, 2200 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?