Keresztény értelmiségiek írtak nyílt levelet Vidnyánszky Attilának

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 7.

Közlemény

„Nemzetietlenséggel (…) a harmincas években a magyarul érző és gondolkodó zsidó értelmiséget vádolták.”

„Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlan arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő” - mondta Vidnyánszky Attila szeptember 1-én az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, vagyis a legelső napon, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnökeként töltött.

Azóta erre SZFE Doktori Tanácsa is reagált. "A kirekesztő beszédmód használata azonban Vidnyánszky Attilát nemcsak a kuratórium, hanem bármiféle nemzeti és/vagy oktatási intézmény vezetésére alkalmatlannak mutatja. Amennyiben az őt posztjára helyező kulturális kormányzat és a kuratórium tagjai nem határolódnak el e fogalmazásmódtól, maguk is cinkossá válnak a megengedhetetlen kirekesztésben." – írták.

Vidnyánszky kirekesztő beszédemódja miatt alkalmatlan bármiféle nemzeti, oktatási intézmény vezetésére - írja a Doktori Tanács

Vidnyánszky az ATV-ben mondott olyat, amire az SZFE Doktori Tanácsának reagálnia kellett. „Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlan arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok.

Most keresztény értelmiségiek, egyetemi docensek és tanárok is megszólaltak Vidnyánszky fent idézett kijelentésével kapcsolatban. „Nem gondoljuk, hogy Vidnyánszky Attilának e szavai antiszemita tartalmúak lennének. Valószínűleg csak nem jutott eszébe a vita hevében, hogy nemzetietlenséggel, a kereszténység iránti ellenségességgel a harmincas években a magyarul érző és gondolkodó zsidó értelmiséget vádolták. Nekünk úgy tűnik, Vidnyánszky Attila csak arra utalt, hogy Karsai György nem osztja a nemzetről, a hazáról és a kereszténységről alkotott nézeteit. Ebben valószínűleg igaza van, hiszen közismert, hogy kettejük vitája már sok évvel ezelőtt elkezdődött. Ámde amennyiben Vidnyánszky Attila akár hazafiatlansággal, akár keresztényellenességgel vádolja Karsai Györgyöt, ebben semmiképpen sincs igaza” – áll a 444.hu-nak eljuttatott nyílt levélben.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?