59 rakétát lőtt ki az USA szíriai célpontokra

  • narancs.hu
  • 2017. április 7.

Külpol

Trump floridai rezidenciáján jelentette be a támadást.

Az amerikai hadsereg rakétacsapással válaszolt arra a keddi vegyi támadásra, amelyben több mint 80 civil vesztette életét Szíriában, közülük több mint egy tucat gyerek. Az ideggáztámadás feltehetően az Aszadhoz lojális erőkhöz kapcsolható.

A Pentagon közlése szerint 59 Tomahawk rakétát lőttek ki magyar idő szerint péntek hajnali 2:40-kor amerikai hadihajókról, a célpont a Sarjat légi támaszpont volt.

false

 

Fotó: MTI

Donald Trump maga jelentette be a támadást floridai birtokáról, beszédében Aszadot diktátornak nevezte, aki „borzasztó vegyi fegyveres támadást intézett ártatlan civilek ellen”. Trump „minden civilizált nemzetet” felszólított arra, hogy segítsék a szíriai konfliktus megoldását. A rakétacsapás célja Trump állítása szerint az, hogy megakadályozzák a további vegyifegyver-használatot.

A Pentagon közlése szerint az Aszadot támogató orosz katonai erőknek előre jelezték a rakéták kilövését, és megbizonyosodtak arról, hogy a támaszponton nem tartózkodik orosz repülő.

 

 

Trump azt is állította beszédében, hogy a Sarjat légi támaszpontról indították a keddi vegyi támadást. Az amerikai erők repülőket, lőszerraktárakat és a légvédelmi rendszereket lőtték. Trump arra is felhívta a figyelmet, hogy döntését az után hozta meg, hogy látta: a nemzetközi közösség kudarcot vallott a szíriai polgárháború hatékony kezelésében.

Ez volt az első alkalom, hogy a Fehér Ház katonai akciót rendelt el Aszadhoz lojális erők ellen.

A brit kormány arányos reakciónak nevezte a rakétacsapást.

A New York Times szerint Trump nem figyelmeztette Putyint a támadásra, és a rakétacsapást követő órákban sem beszéltek telefonon. Az Index az orosz RT-re hivatkozva azt írja, hogy a Duma védelmi bizottságának alelnöke vakmerőnek és felelőtlennek nevezte az akciót, és az a térség destabilizációjához vezet.

(Nem York Times, BBC, Index)

Figyelmébe ajánljuk