A világ legfiatalabb kormányfője lehet a győztes Osztrák Néppárt első embere

  • narancs.hu
  • 2017. október 15.

Külpol

Sebastian Kurz pártja lett a vasárnapi osztrák szavazás befutója.

A már majdnem végleges adatok szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte meg az előrehozott választást vasárnap a szavazatok 31,6 százalékával – közölte vasárnap este az MTI. Második helyen végzett az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a voksok 26,9 százalékával, és harmadik lett az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely 26 százalékot szerzett. Végeredmény csak a levélszavazatok megszámlálása után, csütörtökön lesz. A részvételi arány 79,4 százalék volt.

Az ÖVP-nek a jelenleginél 15-tel több, 62 képviselője lesz a 183 tagú parlamentben. Az SPÖ továbbra is 52, az FPÖ pedig immár 51 képviselővel rendelkezhet, 11-gyel többel az eddiginél. A választási eredmények nyomán minden bizonnyal az ÖVP-t vezető Sebastian Kurz kap kormányalakítási megbízást, a párt várható koalíciós partnere az FPÖ lesz.

Sebastian Kurz és pártja örülhet

Sebastian Kurz és pártja örülhet

Fotó: MTI

A jelenlegi, 2013 szeptembere óta kormányzó, az SPÖ-ből és az ÖVP-ból álló nagykoalíció mindenekelőtt a menekültpolitikában fennálló nézeteltérések miatt bomlott fel, és ezt követően írták ki az előrehozott választásokat.

Az ország új vezetője a néppárt elnöke, az eddigi külügyminiszter, a 31 esztendős Sebastian Kurz lesz, aki a világ legfiatalabb kormányfője lehet, ha pártjának sikerül olyan koalíciós partnereket találnia, amelyekkel kormányt alakíthat.

Figyelmébe ajánljuk