Amerika szankciókkal büntet orosz személyeket és gazdasági szereplőket Navalnij bebörtönzése miatt

  • narancs.hu
  • 2021. március 2.

Külpol

Ez az első büntetőintézkedés a Biden-kormányza részéről Oroszország ellen.

Joe Biden amerikai elnök kormányzata szankciókat jelentetett be kedden orosz funkcionáriusok és cégek ellen Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki politikus és munkatársai elítélése és az ő, valamint több munkatársa bebörtönzése miatt.

A washingtoni források kedden még nem közölték pontosan, hogy milyen orosz személyekről és gazdasági szereplőkről van szó. Az amerikai kormányzat azt viszont nyilvánosságra hozta, hogy a vegyi és biológiai fegyverek ellenőrzéséről és hadviselésének tiltásáról szóló amerikai törvény hatálya alá eső jogszabály alapján 13 ipari vállalatot és 14 más céget megbüntet a biológiai és vegyi harci hatóanyagok gyártásában való gyanítható részvételért.

Az amerikai hírszerzési közösség arra a következtetésre jutott nagy bizonyossággal, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a novicsok nevű mérgező hadi vegyszert használt az ellenzéki politikussal szemben tavaly augusztusban - mondta az AP hírügynökségnek egy vezető washingtoni kormányzati tisztségviselő.

Ez a Biden elnök irányítása alatt hozott első lépés "az amerikai rendszer felforgatására irányuló" orosz tevékenység ellen - emelte ki a kormányzati tisztségviselő, aki a neve elhallgatását kérte a sajtótudósítóktól.

Ez az első büntetőintézkedés a Biden-kormányza részéről Oroszország ellen. Washington a szankciók kiszabása ügyében egyeztetett az Európai Unióval is, amely hétfőn szintén hozott büntetőintézkedéseket orosz személyiségek és vállalatok ellen.

Figyelmébe ajánljuk