Az EU szankciókat vezet be a Navalnij bebörtönzéséért felelősökkel szemben

  • narancs.hu
  • 2021. február 22.

Külpol

A konkrét javaslatokról akár egy héten belül dönthetnek.

Az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásukon megállapodásra jutottak arról, hogy szankciókat vezetnek be mindazokkal szemben, akik felelősek Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elítéléséért és bebörtönzéséért – jelentette be az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.

Josep Borrell az európai uniós országok külügyminisztereinek egynapos brüsszeli találkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a konkrét személyek ellen irányuló, bevezetni kívánt korlátozó intézkedések előkészítése megkezdődött.

A konkrét javaslataikról a tagállamok írásbeli eljárás útján akár egy héten belül dönthetnek – tette hozzá.

„Persze, hogy szankciók kellenek. Az Európai Unió nem mulaszthatja el a szankciók kivetését, amikor az Oroszországgal szembeni politikáját vitatja meg hétfőn, hiszen Vlagyimir Putyin nemcsak, hogy újra börtönbe csukta azt az embert, akinek a megmérgezésénél kudarcot vallottak a titkosszolgálatai. Az uniós országokat is megalázta, a fő diplomatájuk, JosepBorrell személyében, aki jószolgálati küldetést teljesített volna Moszkvában. ” – kezdi Bernard Guetta francia európai parlamenti képviselő az ügyről írt publicisztikáját. A teljes írást itt olvashatják:

Figyelmébe ajánljuk