Három és fél év börtönbüntetésre ítélték Alekszej Navalnijt

  • narancs.hu
  • 2021. február 2.

Külpol

A szabadságvesztésbe beleszámít az a majdnem teljes év is, amit a politikus házi őrizetben töltött.

Letöltendőre változtatta kedden az illetékes moszkvai bíróság az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést.

A bíróság az ítéletet a felfüggesztett büntetés feltételeinek megszegésével indokolta, azzal, hogy Navalnij több alkalommal nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál. A szabadságvesztésbe beszámít majd az a majdnem teljes év, amelyet a politikus házi őrizetben töltött.

Navalnij pere

 
A Moszkva városi bírósága által közreadott képen Alekszej Navalnij ellenzéki politikus (b) egy üvegkalitkában áll perének tárgyalásán Moszkva városi bíróságán 2021. február 2-án
Fotó: MTI/AP/Moszkva városi bírósága
 

 Ahogy arról mi is beszámoltunk, Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher Vostok-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. Az Yves Rocher az ítélethirdetést megelőzően közölte, hogy anyagi kár nem érte.

Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A politikus fivére a büntetést le is töltötte. Az ítélet szerint a fivérek 26,8 millió rubel (a rubel jelenleg mintegy 3,90 forintot ér) kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek. Navalnij támogatói szerint az ügyben politikai verdikt született.

Az EJEB 2017 októberében "önkényesnek" és "nyilvánvalóan észszerűtlennek" minősítette az ítéletet, azt állítva, hogy a Navalnij fivérektől megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogukat, egyúttal felülvizsgálatot kért. Az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést.

Navalnij a tárgyaláson elmondta, hogy: "Ellenem olyan ügyben folyik bírósági eljárás, amelyben ténylegesen ártatlannak mondtak ki. Emlékeztetek arra, hogy az Yves Rocher-ügy minden oroszországi fázisán átjutva az EJEB-hez fordultam, a strasbourgi bíróság pedig a tetteimben nem látott bűncselekményt. Oroszország közvetve elismerte ezt az ítéletet azzal, hogy kártérítést fizetett ki a számomra".

Az ellenzéki politikus szerint Putyin fő bánata az, hogy igyekezete ellenére nem nagy geopolitikusként, hanem mérgezőként, "Alsónadrágmérgező Vlagyimirként" fog bevonulni a történelembe.

Navalnij pere

 
Rohamrendőrök őrizetbe veszik Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egyik támogatóját Moszkva városi bírósága közelében 2021. február 2-án
Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
 

 Az ellenzéki politikus január 17-én tért vissza Oroszországba Berlinből, ahol azt követően kezelték kórházban, hogy augusztusban több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint Oroszországban megmérgezték. Nem sokkal a megérkezését követően Navalnijt őrizetbe is vették Moszkvában

Január végén több mint 4500 embert vettek őrizetbe a hatóságok Oroszország-szerte az ellenzéki politikus támogatására megtartott, a hatóságok által nem engedélyezett tüntetéseken. Február 2-án, az ítélet kihirdetésekor a bíróság épülete környékén több mint 300 embert vettek őrizetbe.

(MTI, Guardian)

Figyelmébe ajánljuk