Svéd és francia vizsgálatok is novicsokot mutattak ki Navalnij szervezetében

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 14.

Külpol

Így már három, egymástól független laboratóriumban is kimutatták, hogy a harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg az orosz ellenzéki politikust.

Svédországban és Franciaországban végzett vizsgálatok is a novicsok harci idegmérget mutatták ki Alekszej Navalnij mintáiban – közölte hétfőn a német szövetségi kormány.

Az újabb vizsgálatokkal már három, egymástól független laboratóriumban is kimutatták, hogy novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg Alekszej Navalnijt – emelte ki közleményében a német kormány tájékoztatási hivatala (BPA).

A Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus szervezetéből vett mintákat először a német hadsereg vegyi fegyverek elemzésére szakosodott intézetében vizsgálták meg. Svédországban és Franciaországban a német kormány felkérésére végeztek elemzést, új mintákon. Az eljárásba bevonták a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet is, amely ugyancsak elemzéseket végeztet referencia-laboratóriumaiban – közölte a BPA.

A német kormány ismét felszólítja az orosz hatóságokat az Oroszországban történt mérgezés kivizsgálására, és folyamatosan egyeztet európai partnereivel a további lépésekről – tették hozzá.

A Der Spiegel című lap hétvégi számában biztonsági körökből származó értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy a német vizsgálatok alapján Alekszej Navalnijt a novicsok egy új fejlesztésű fajtával mérgezték meg. Az anyag "keményebb" – erősebb hatású –, mint az eddig ismertek – fogalmazott Bruno Kahl, a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) vezetője egy bizalmas megbeszélésen.

Az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett harci idegméreg "új generációs" változata a legfontosabb jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfőnek is lehet köze az Alekszej Navalnij elleni merénylethez – írta a Der Spiegel, rámutatva, hogy minél ritkább az anyag kémiai összetétele, annál valószínűbb, hogy csak orosz állami szervek közreműködésével lehet hozzájutni.

Figyelmébe ajánljuk