Ámokfutás Londonban

  • narancs.hu
  • 2017. június 4.

Külpol

Gyalogosokat gázolt el szombat este egy furgon London egyik legismertebb hídján, a London Bridge-en. A hidat lezárták, a helyszínen fegyveres rendőri egységek tartózkodnak.

Az MTI éjszaka kiadott közleménye szerint a Scotland Yard egyelőre csak annyit közölt, hogy „incidens” történt a hídon. A rendőrség közölte azt is, hogy egy másik „incidens” is történt a hídhoz közeli piac, a Borough Market környékén, és ott szintén fegyveres rendőrök tartózkodnak. Szemtanúk helyszíni beszámolói szerint egy fehér furgon felhajtott a híd déli járdájára, ahol öt-hat gyalogost elütött. A jármű állítólag elhajtott a helyszínről, egyes beszámolók szerint ugyanakkor a rendőrök egy férfit őrizetbe vettek. A BBC-nek nyilatkozó szemtanúk egyike lövéseket is hallani vélt, de ezeket az értesüléseket a rendőrség vasárnap hajnalig nem erősítette meg.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Will Olver

A BBC úgy tudja, hogy a jármű nagyjából 80 km/h sebességgel, a városközpont felől érkezett. Az Index összefoglalója szerint a CNN-nek nyilatkozó egyik szemtanú azt mondta, hogy az egyik elütött ember az ütközés erejétől több métert repült. A legtöbb híradás 5-6 sérültről szól, de egyes beszámolók 15-20 embert említenek, egyelőre elég pontatlanok az információk, a helyszínen tartózkodók szerint a hídon nagyjából százan lehettek, amikor a kisteherautó az emberek közé hajtott.

Theresa May brit miniszterelnök megszakította kampánykörútját, hogy visszatérjen a Downing Street 10.-be, azt mondta, terrortámadás történhetett, a rendőrség is így kezeli az ügyet.

Figyelmébe ajánljuk