Az új lengyel miniszterelnök szerint jövő szerdán élesítik ellenük az EU „atomfegyverét”

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. december 15.

Külpol

Ilyen még tényleg nem volt.

Jövő héten megindíthatja az Európai Bizottság az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelország ellen a vitatott igazságügyi reform miatt – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a tagállamok csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozójának szünetében.

"Ha jól értem, már megszületett a döntés, hogy a bizottság jövő szerdán aktiválja az atomfegyverként is emlegetett, eddig példa nélküli uniós eljárást" – mondta az újonnan kinevezett miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy e "tisztességtelen" eljárás megindítása és lezárása között bizonyosan számos alkalommal tárgyalni fog Varsó a partnereivel.

false

Uniós tisztségviselők korábban arról számoltak be, hogy Varsónak mindössze napjai vannak arra, hogy a kifogásolt intézkedések visszavonásával vagy módosításával elkerülje az eljárást. "Egy baráti csevej nem lesz elég ennek megváltoztatásához" – vélekedett egy névtelenséget kérő illetékes. Mások szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a brüsszeli testület "utolsó esélyként" ad még néhány hetet a lengyel kormánynak.

A hetes cikk szerinti eljárást azon tagállamok ellen lehet megindítani, amelyekben fennáll az uniós alapértékek – például a jogállamiság – megsértésének veszélye. Az eljárás akár súlyos szankciókhoz, az érintett ország szavazati jogának felfüggesztéséhez is vezethet, de erre elég kevés az esély, mivel az összes többi tagállam teljes egyetértésére lenne szükség hozzá. A magyar és a lengyel kormány is többször kijelentette, kész megvédeni a másikat, ha eljutunk egyszer idáig.

A hetes cikk elleni eljárást formálisan még soha nem használták az EU-ban, így ha a Bizottság valóban elindítja, az akár történelmi jelentőségűnek is nevezhető fejlemény lesz. Az eljárást az Európai Parlament minősített többsége is aktiválhatná, fontolgatnak is ilyesmit Lengyelországgal és Magyarországgal szemben, de még csak az előkészítő fázisban járnak.

Figyelmébe ajánljuk