Beiktatták Berlusconit: Valami bűzlik Padániában

  • Gergely Márton
  • 2001. június 14.

Külpol

Orbán Viktor három hete Milánóba utazott, és Silvio Berlusconitól és Edmund Stoiber bajor miniszterelnöktől tisztes távolból végignézhette a Bajnokok Ligájának keserves döntőjét. Aztán a mi nevünkben is gratulált kettejüknek az öt olasz párt, illetve a tizenegy bajor focista sikeréhez. Nézzük most meg, kinek is gratulált egészen pontosan.
Orbán Viktor három hete Milánóba utazott, és Silvio Berlusconitól és Edmund Stoiber bajor miniszterelnöktől tisztes távolból végignézhette a Bajnokok Ligájának keserves döntőjét. Aztán a mi nevünkben is gratulált kettejüknek az öt olasz párt, illetve a tizenegy bajor focista sikeréhez. Nézzük most meg, kinek is gratulált egészen pontosan.

Silvio Berlusconi élete és politikája száraz fogalmazásban is megrendítő. A ma hatvannégy éves Berlusconi szegény családból indult, és ma Olaszország leggazdagabb és egyben leghatalmasabb embere, becsült vagyona átszámítva 6500 milliárd forint.

Pénz

Érettségi után Silvio jogot hallgatott Milánóban. Az egyetem mellett porszívókkal házalt, műsorvezetőként dolgozott egy gőzhajón előadott táncrevüben, majd később egy építkezési vállalatnál szerzett munkát. Huszonöt évesen a cég ügyvezető igazgatója lett, az Edilnord vezetése alatt az északolasz város peremén épített új lakónegyedeket. Berlusconi a 70-es évek végén lépett a legfelsőbb körökbe, ekkor építette ki kereskedelmi tévéhálózatát. 32 és fél milliárd forintot kapott a mai napig anonim befektetőitől, a pénz segítségével helyi adók sorát vette meg, és egyesítette őket országos műsorszolgáltatóvá. Jelenlegi vagyonának fő alkotóelemei közé tartozik egy vezető olasz lapkiadó és könyvterjesztő (Mondadori), egy produkciós iroda (Medusa Film), egy multiplexlánc (Cinema 5), egy reklámügynökség (Publitalia), egy bank és biztosítási cég (Mediolanum), a Mediaset, az ország három vezető kereskedelmi adóját is birtokló vállalat, az AC Milan, valamint az említett Edilnord építési vállalat és ingatlankezelő.

Perek

Berlusconi gyors gazdagodása az olasz ügyészeknek hamar gyanús lett. Kétes barátai és üzlettársai miatt rendszeresen jár bíróságra. Beiktatott kormányfőként is több eljárás van folyamatban ellene, az egyik Spanyolországban. Háromszor ítélték el, összesen hat és fél évet kapott. A kiszabott börtönbüntetések okai: illegális pártfinanszírozás, pénzügyi hatóság megvesztegetése, meghamisított mérlegvezetés és hamis tanúzás. Az ítéletek ellenére sosem került börtönbe, egy alkalommal a fellebbezés után felmentették, a második esetben a bűncselekmény évült el, harmadik alkalommal pedig a legfelsőbb vezetéstől érkezett a kegyelem. A spanyol hatóságok a Telecino tévétársaság megvásárlása körüli rendellenességek miatt nyomoznak utána, és azzal gyanúsítják, hogy fantomcégek útján megszegte az adó- és kartelltörvényt. Ügyészségi nyomozók szerint Berlusconi 64, adóparadicsomokban bejegyzett off-shore cége összesen mintegy 130 milliárd forintnyi fekete pénzt hivatott tisztára mosni. A hivatalába kerülhet még egy napon az olasz maffiát tanúvédelem alatt elhagyó néhány bűnöző vallomása. Többen állították, hogy a kereskedelmi tévélánc kiépítéséhez Stefano Bontade egykori maffiafőnök adta Berlusconinak a szükséges milliárdokat. Az állítást egyelőre nem sikerült bizonyítani. Bizalmas barátai közül ketten megtették azt a szívességet, hogy még a kampány előtt távoztak az élők sorából. Bettino Craxi volt miniszterelnök az ügyészség elől Tunéziába menekült, ott érte a halál az elmúlt évben, míg Vittorio Mangano, aki Silvio gyerekeire vigyázott, ha a mágnás nem tartózkodott otthon, a Cosa Nostra elítélt tagjaként szintén 2000-ben halt meg börtöncellájában. Egy kellemetlen ismerős azonban még mindig a börtönkosztot falja, Marcello Dell´Urti alvilági kapcsolatai miatt áll jelenleg a palermói bíróság előtt, két hete büntetőperének beidézett tanúja exfőnöke, Berlusconi volt.

Politika

Berlusconi ezzel a pedigrével egyszer már nekifuthatott Itália kormányzásának. 1994-ben megnyerte a választásokat, de hét hónappal később összeveszett koalíciós partnerével. Az északi országrész függetlenségét szorgalmazó, szélsőjobbos Umbero Bossi a szavazatok 10 százalékával a háta mögött felrúgta szerződésüket, mire mindketten megfogadták: egymással soha többé. Berlusconi és Bossi most újra együtt politizál nagyszabású céljaik érdekében. A kampány során elharsogták: első lépésként a hivatalba lépő kormány a közszolgálati televíziót, a "baloldal fegyverét" veszi elő. A hír- és kabaréműsorok szerkesztői azonnali elbocsátásra számíthatnak. Az ígéretek szerint a három csatorna közül kettőt privatizálni fognak, a megmaradó RaiUno pedig oktatási és kulturális adóvá süllyed. Berlusconi második beharangozott lépése az ügyészség munkájának átszervezése, a "kommunista ügyészek" megszorítása. A terv alapján ezentúl a parlament határozza meg évente, melyek a kiemelt fontosságú esetek, amelyekben nyomozást kell folytatni. Berlusconi nyilatkozata alapján elsődleges a szervezett bűnözés elleni harc, az adócsalás és mérleghamisítás csak másodlagos fontosságú. Az ország gazdasági felemelésére hatalmas ígéreteket tett a választásokon győztes jobboldali koalíció. "Szerződés az olasz néppel" címet viseli a tévé nyilvánossága előtt teátrálisan aláírt program. E szerint a minimálbéren élők a jövőben nem fizetnek jövedéki adót, évi 25 millió forintos keresetig az adókulcs 23 százalék lesz, a legmagasabb adóosztályban pedig 46-ról 33 százalékra csökkentik a befizetendő összeget. Az olasz nyugdíjasok közel felét érinti Berlusconi további választási bejelentése, miszerint a havonta utalt járulék minimálértékét 130 ezer forintnak megfelelő lírára emelik. A jobboldali koalíció infrastrukturális beruházások garmadájával kecsegtet. Másfél millió munkahelyet teremt az ígéretek alapján a "Nagy építkezések tízéves terve", melynek keretében új utak, autópályák, metrók, vasútvonalak, vízvezetékek és árvízi károkat megelőző gátrendszerek épülnének. Hogy mindezt aztán miből fogják kifizetni? Számításaik szerint a beruházásokból és adókedvezményekből származó gazdasági növekedés magától finanszírozza a terveket, még új iskolákra, kórházakra és egy modern rendőrségre is futja. Ha az "Ötpillérű stratégia minden olasz életének javítására" mégsem valósítható meg, Berlusconi ígéri, hogy lemond, és örökre hátat fordít a politikának.

Pártütés

Az Európai Unió befürdött az Ausztria elleni szankciókkal, így egyelőre nem lép. Igaz, a szélsőjobbos Bossi alig 4 százalékot szerzett a választásokon, szemben a több mint 25 százalékkal büszkélkedő Haiderrel. A brüsszeliek azonban fokozott figyelmet ígérnek, így az olasz politikusok türtőztethetik magukat. "Egy hatékony és példátlan államgépezet fejlesztő laboratóriumává változtatom Olaszországot" (sic!) - mondta Silvio Berlusconi, ám a nemes cél eléréséhez vezető út még nincsen sterilizálva. "Száz nap alatt a koalíciónak teljesítenie kell az ország decentralizálását, különben bukik az egész" - jelentette be ugyanis Umberto Bossi, a szeparatista és szélsőjobbos politikát követő Északi Liga vezetője. De egyelőre Berlusconi helyzete, legalábbis számára, megnyugtató. Még abszolút többségben van az olasz törvényhozás mindkét házában, és Bossi pártja már nem elég, hogy ezt a többséget elvegye tőle. A kérdés Itáliában csak az, mennyi időre. Az elmúlt ciklus alatt 156 parlamenti képviselő cserélt pártot, néhányan nem is egyszer. Nemsokára újra gratulálhatunk.

Gergely Márton

Figyelmébe ajánljuk