Cyber hírek

  • 2004. december 9.

Külpol

2004 a weblog éve A Technorati nevû, blogokra specializálódott cég szerint az elmúlt másfél év során durván öthavonta megduplázódott a webnaplók, azaz a blogok száma. A cég 500 ezer blogról tudott 2003 júniusában, és nagyjából 4 millióra becsüli a jelenleg létezõ naplók számát - írja az ITTK Infinit hírlevele.
A Weblogs Inc. szerint az élõ, aktív blogok száma kevesebb mint 1 millió, ebbõl mindössze 200 blog ér el havi egymillió olvasót, és mindössze 20 képes havi tízmilliós látogatottságot produkálni. A Persus vizsgálata szerint a szerzõk 90 százaléka 13 és 29 év közötti, többségük tinédzser. Egy másik kutatás szerint a blogot írók ennél öregebbek, 46 százalékuk 21-30 év közé esik, míg 28 százalékuk a harmincas éveiben jár. Az online naplót vezetõk közel kétharmada férfi, és szintén ilyen arányban találhatók meg köztük a legalább 1 éve blogolók. Az egyik amerikai lexikonkiadó, a Merriam-Webster az év kifejezésének választotta a "blog" szót, mégpedig azért, mert 2004-ben a lexikon honlapján a leginkább keresett kifejezés a "blog" volt, megelõzve a top 10-es listán többek között a "választás" vagy a "hurrikán" kifejezést. A "blog" ennek megfelelõen meg is jelenik majd a 2005-ös Merriam-Webster szótár nyomtatott változatában. Némileg eltérõen vélekedik a kérdésrõl az Oxford University Press, az Oxford szótár kiadója, amely szerint a blog inkább az elmúlt év kifejezése (és néhány Oxford szótárba már be is került), idén pedig a belõle eredeztethetõ fogalmak (például a "blogoszféra") áttörése volt tapasztalható.

Bloggereket fenyít Irán Iránban letartóztattak öt személyt, akik weblogjukon rendszerellenes szövegeket jelentettek meg - adta hírül az Index a Human Rigths Watch civil szervezet nyomán. "A kormány ezúttal már a blogokat támadja, amelyek a szabadság utolsó bástyái az egyre szigorúbban ellenõrzött iráni hálón" - fogalmazott a hír kapcsán a Reporters sans Frontiéres nemzetközi újságíró-szervezet, amely szerint képmutatás, hogy eközben Irán küldöttje részt vehet az ENSZ internetszabályozási munkacsoportjában. Három bloggert október végén tartóztattak le, a hatóságok csak a keresztnevüket közölték. Darius, Omid és Pajvand letartóztatása ellen szót emelõ társukat november elején ugyancsak bevitték. Két fivérével együtt került fogdába az egyetemista Farid Modaressi, aki a fundamentalisták zaklatásairól közölt cikkeket blogján. Az elmúlt napokban ketten szabadultak, de jelenleg is öt internetes újságíró ül börtönben Iránban, akik reformpárti orgánumoknak dolgoztak. Közülük ketten nõi jogokért küzdõ szervezetben folytatott tevékenységükért kerültek rács mögé. A nyelvi statisztikák szerint mintegy 64 ezer blogot írnak fárszi nyelven. Irán online naplósai így a világ negyedik legnépesebb csoportját alkotják az angol, francia és portugál nyelven író bloggerek után.n Szabadfogású számítógépezés Kiosztották az idén második alkalommal megrendezett <19 Szabadfogású Számítógép elnevezésû verseny (verseny.c3.hu) díjait. A megmérettetésen 19 év alatti fiatalok indulhattak bármilyen, informatikával kapcsolatos pályamûvel, a nyertes alkotásokata Millenáris Parkban egy héten át szemlélheti meg a nagyérdemû - adta hírül az [origo]. A C3 Alapítvány 2004 szeptemberében második alkalommal hirdette meg a versenyt, amelyre idén összesen 460 darab érvényes pályamû érkezett. A legtöbben saját készítésû weboldallal indultak a versenyen, sokan pályáztak saját programjaikkal, illetve videoanyaggal is, de szép számmal érkeztek be rajzok, grafikák, valamint mobilkommunikációs alkalmazások is. A szakemberekbõl és mûvészekbõl álló zsûri 32 pályamûvet, köztük digitális iskolatáskát, logikai játékot, a fõváros tömegközlekedését valós idõben modellezõ szimulátort, tetõfedési technológiákat bemutató honlapot talált díjazásra érdemesnek.

Fúziós reaktor Mivel a tárgyalások eddig nem hoztak eredményt a nemzetközi kísérleti termonukleáris reaktor (ITER, www.iter.org) leendõ helyszínét illetõen, az Európai Unió lényegében ultimátumot adott Japánnak: kész egyedül is belevágni a világ áramtermelésének jövõje szempontjából kulcsfontosságú eszköz létrehozásába. Az ITER felépítése harminc év alatt tízmilliárd euróba kerül, így a terv kivitelezésére nemzetközi konzorcium jött létre az EU, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea részvételével, ám a létesítmény helyszínérõl nem sikerült megegyezniük. A franciaországi helyszínt az EU mellett Oroszország és Kína támogatja, Japánt pedig az Egyesült Államok és Dél-Korea. Az ITER megépítése a világ egyik legfontosabb tudományos tervének számít, hiszen elvben korlátlan mennyiségû tiszta energia termelésére alkalmas ez a technológia. Egy termonukleáris reaktorban ugyanaz a folyamat megy végbe, mint a csillagokban: hidrogénatomok egyesülnek, és közben energia szabadul fel. Mivel az atomok összeolvadása több száz millió fokos hõmérsékleten megy végbe, az ITER-nek azt kéne bizonyítania, hogy a termonukleáris reakció nem- csak a hidrogénbombában, de szabályozott körülmények között áramtermelésre is felhasználható.

MORZE

Fajpusztulás Osztrák kutatók szerint nem egy becsapódó meteorit, hanem gigantikus vulkánkitörések okozták a kétszázötvenmillió évvel ezelõtti tömeges kihalást, mely után szinte csak gombák maradtak a Földön.

Galaxispalánta Amerikai kutatók a Hubble ûrteleszkóp segítségével felfedezték az eddig ismert legfiatalabb galaxist. A csillagrendszer ötszázmillió éves, tehát akkor keletkezett, amikor a Földön kezdtek kialakulni az élet bonyolultabb formái. A Tejút akkor már 12 milliárd éves volt.

Hackerfelmérés Az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI, www.okri.hu) online szociológiai felmérést indított. Az intézmény honlapján elérhetõ kérdõív a magyarországi hackertársadalom "életét, szokásait" kutatja.

Weblog MSN Spaces (spaces.msn.com) néven ingyenes weblogszolgáltatást indított a Microsoft. A szoftveróriás új oldalára regisztráló felhasználók online naplót készíthetnek egyszerûen.

Mail art Ügyes pornóipari szakemberek új fegyvert állítottak hadrendbe a kéretlen reklámszûrõk elleni háborúban: ASCII-karakterekbõl rajzolt képekkel bombázzák a gyanútlan felhasználókat.

Netscape Az AOL bemutatta az új Netscape böngészõ prototípusát, amely a Firefox és az Internet Explorer böngészõmotorját egyaránt használja. Az AOL hosszú évekig párhuzamosan támogatta a Microsoft és a Mozilla böngészõit, és nemrégiben bejelentette, hogy újra piacra dobja a Netscape-et.

AIDS-oltás Svéd kutatók az AIDS világnapján engedélyt kaptak arra, hogy a sikeres egérkísérletek után embereken is kipróbálják a rettegett immunhiány-betegség ellen kidolgozott oltóanyagukat.

Dealer Drogterjesztõt alakíthatunk abban a magyar fejlesztésû, Dealer nevû számítógépes játékban (www.dealer-game.com), amely Xbox és PS2 konzolokra, valamint PC-re készül, és várhatóan 2007-ben hozzák forgalomba.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.