Kulturális hírek

  • 2004. december 9.

Külpol

RESTAURÁLT MÛTÁRGYAK KABULBAN Az afgán fõváros központi múzeumában kiállították azokat az iszlám kor elõtti faszobrokat, melyeket a tálib terror idején, 2001-ben széthasogattak, s nemrégen az osztrák kormány pénzügyi támogatásával restauráltak. A tizennégy, közel embernagyságú szobor eredetileg az ország keleti határvidékérõl származik, restaurálásukban fontos szerepet játszott Giovanni Rindler olasz-osztrák szakértõ.
A munkálatokat Max Klimburg, a bécsi egyetem nyugdíjas professzora felügyelte, aki maga is gyûjtött afganisztáni mûtárgyakat, s miután gyûjteményét a német kormány megvásárolta, azok 1978-ban ajándékként Afganisztánba kerültek. Ezek egy része ma már nincs meg, feltehetõleg a múzeum kifosztása után külföldre csempészték õket.

NYIT A SCALA December 7-tõl újra elõadásokat tartanak a milánói Scalában: a világ egyik leghíresebb operaházát három éve zárták be a régóta esedékes épületfelújítás miatt. A tervezett költségvetést húsz százalékkal meghaladva 60 millió euróba kerülõ munka egyik legfontosabb eredményeként sokat javult a terem akusztikája. A régi padlószõnyeg elnyelte a hangot, ehelyett most olyan anyagokat használtak, amelyek a teremben "körbejáratják" azt. Az új zsöllyék hátába feliratozó képernyõket építettek be, a legmodernebb színpadtechnika pedig az eddiginél sokkal gyorsabb színtérváltásokat tesz lehetõvé. Akárcsak 1778-ban, a nyitó elõadás most is Antonio Salieri L'Europa Riconosciuta címû operája.

HEINE ONLINE Heinrich Heine (1797-1856) teljes életmûve hozzáférhetõvé válik az interneten: 2007-ig összes írásán és levelén kívül a hozzájuk fûzött tudományos magyarázatok, valamint kéziratai, életének dokumentumai és a róla készült képek is megtalálhatók lesznek a www.hhp.uni-trier.de címû, folyamatosan feltöltendõ Heine-portálon. A projekt tulajdonképpen Németország újraegyesítési folyamatának része, amennyiben az egykori NDK-ban és NSZK-ban elért tudományos eredményeket és a két országban megjelent publikációkat egyaránt felhasználják (mindkettõben kiadtak Heine-összest, együttesen mintegy 26,5 ezer oldalon). A 800 ezer eurós költséggel készülõ portál jóvoltából õ lesz az elsõ német irodalmár, akinek életmûvét ilyen teljességében digitalizálják és közzéteszik. A weimari Goethe-Schiller Archívummal kötött megállapodás értelmében a düsseldorfi Heine Intézet által mûködtetett portál rendelkezésére bocsátják a Weimarban õrzött Heine-anyagokat is.

EVE ENSLER ÉS A NÕI TEST 1996 óta körbejárta a világot Eve Ensler 35 nyelvre, köztük magyarra is lefordított színdarabja, a Vagina monológok - a szerzõ most újabb "nõi" darabbal lépett színpadra New Yorkban: The Good Body. A fiktív történetben különbözõ korú, foglalkozású és nemzetiségû nõket jelenít meg (Isabella Rossellini alakjában éppúgy színre lép, mint kenyai öregasszonyként), csupa olyat, akinek valami problémája van az alakjával. Az 51 éves szerzõ azt nyilatkozta, saját tapasztalatból írt a nõk millióit érintõ problémáról, melyet véleménye szerint a biznisz gerjeszt azzal, ahogy a "jó test" fontosságával operálva próbál minél több árucikket és szolgáltatást rásózni a nõkre.

MILLENÁRIS-KÁOSZ Az Informatikai Minisztérium hétfõi közleménye szerint "a Millenáris Park mûködése zavartalan, nem maradnak el a programok" - mindezt azt követõen tették közzé, hogy Kovács Kálmán miniszter pénteken felmentette Tóth Józsefet, a Millenáris Kht. ügyvezetõjét, mert az õ irányításával nem látta biztosítottnak a park kulturális programjai és a Jövõ Háza elnevezésû projekt összehangolt és sikeres megvalósítását. Tóthot órákkal azután mentették fel, hogy õ meg Derdák Andrást, a Millenáris mûvészeti igazgatóját rúgta ki azonnali hatállyal, akit még a számítógépéhez sem engedték hozzányúlni távozásakor. Ezt megelõzõen, november utolsó napján hivatalosan is befejezte itteni munkáját Mizsei Zsuzsa, a Millenáris Kht. igazgatója, aki mellé (fölé) júliusban nevezték ki társigazgatónak Tóthot. A Jövõ Házát 2005 végére szeretnék elindítani, mûvészeti vezetõje a lapokban megjelent hírek szerint Wahorn András lenne.

BÓDY TOKIÓBAN Az 5. Filmex Tokyo egyik fókuszpontjaként mutatták be a japán fõvárosban Bódy Gábor három játékfilmjét, az Amerikai anzixot, a Nárcisz és Psychét, valamint a Kutya éji dalát. A vetítések és az azokat kísérõ sajtókonferencia díszvendége a rendezõ özvegye, Baksa-Soós Vera és a Psyché egyik fõszereplõje, Udo Kier volt, akit a japán közönség Rainer Werner Fassbinder és Lars von Trier filmjeibõl ismerhet. Az Ázsia távol- és közép-keleti régiójában készült filmek versenyét Apichatpong Weerasethakul thaiföldi-francia-olasz koprodukciós mûve, a Tropical Malady nyerte.

MORZE

EURIMAGES-DÖNTÉSEK Támogatásokról döntött Stras-bourgban az Eurimages: az Európa Tanács filmes alapja kilenc koprodukciónak 3,55 millió eurót szavazott meg, közülük a legnagyobb összeget, 580 ezer euró gyártási támogatást a Cinemon Kft. közremûködésével, francia-olasz-belga-magyar koprodukcióban készülõ, La Reine Soleil (Napkirálynõ) címû, Philippe Leclerc által rendezendõ animációs film kapja.

DÍJ Elsõ alkalommal fordult elõ, hogy nem tajvani vagy hongkongi, hanem kínai mû nyerte az Arany Ló elnevezésû tajvani filmdíjat: Lu Chuan második játékfilmje, a Kekexili: hegyi õrjárat a tibeti fennsíkon élõk nyomorúságos életét mutatja be. Nyolc jelölése ellenére csak két díjat kapott Wong Kar-wai Cannes-ban díjazott alkotása, a 2046.

Hat díjat söpört be a brit független filmek gálaestjén Mike Leigh Vera Drake címû abortuszdrámája: a legjobb film és a legjobb rendezõ díja mellett a legjobb alakításokat is itt látta a zsûri Imelda Staunton és Phil Davis jóvoltából.

Rafael Sánchez Ferlosio nyerte a legrangosabb spanyol nyelvû irodalmi elismerést, a 90 ezer euróval dotált idei Cervantes-díjat. A 77 éves író elsõ regénye, az Industrias y andanzas de Alfanhuí 1951-ben jelent meg, hírnevét az ezt 1956-ban követõ El Jarama alapozta meg.

GYÁSZ 60 éves korában tüdõbetegségben elhunyt Kevin Coyne: az angol zenész és festõmûvész 1985 óta Nürnbergben élt, a halál is itt érte. A 60-as, 70-es évek fordulóján tûnt fel a brit art-rock színterén, legnagyobb elismerést Marjory Razor Blade és Blame It On The Night címû albumaival aratta. Zenekarában játszott Andy Summers, mielõtt a Police gitárosa lett. Live Rough And More! címû CD-je a napokban jelenik meg.

94. születésnapja után egy nappal elhunyt Alicia Markova, az English National Ballet egykori igazgatója. A 20. század egyik nagy balerinája Lillian Alicia Marks néven született, tízéves korában Salomeként debütált. 1924-ben csatlakozott Gyagilev Orosz Balettjéhez, 1935-ben társalapítója volt a Markova-Dolin Balett-társulatának, néhány áttétellel ebbõl fejlõdött ki az English National Ballet.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.