Cyber hírek

  • 2005. február 17.

Külpol

Emberklónozás Dolly, a tavaly elpusztult klónbirka teremtõje mostantól emberi embriókat is klónozhat, az engedélyt múlt héten adta ki az illetékes brit hatóság a Roslin intézetben dolgozó Ian Wilmut genetikusnak - adta hírül az Index. A gyógyászati célú klónozásnál az emberi petesejtbõl eltávolítják a sejtmagot, és a páciens testébõl származó sejt magjával helyettesítik, majd az így létrejött embrióból õssejteket próbálnak kinyerni, amelyek az emberi test bármely sejttípusává képesek differenciálódni.
Ian Wilmut és Christopher Snow, a londoni pszichiátriai intézet kutatója azt tervezik, hogy az idegrendszert megtámadó súlyos betegségben, amiotrof laterális szklerózisban szenvedõ betegek sejtjeit klónozzák. A testi sejtekbõl kitenyésztett embriókon azt vizsgálják majd, hogyan fejlõdik ki a betegség. Ebben a kórban szenved például Stephen Hawking fizikus, aki évek óta mozgásképtelen és már beszélni sem tud, az agya viszont kitûnõen mûködik. Ugyanakkor az amerikai szabadalmi hivatal a múlt héten visszautasította, hogy szabadalmi jogot adjon egy, az ember és állat genetikai keresztezésére kifejlesztett módszernek. A hivatal álláspontja szerint ugyanis a teremtmény - melynek létezése az orvosi kutatásokat szolgálná - túlságosan sok vonatkozásban hasonlítana az emberre.

Megélhetési szerepjátékosok Kizsákmányolt napszámosok görnyedt vállain nyugszik az online szerepjátékok virágzó gazdasága, derül ki egyes bérjátékosok beszámolóiból. Egy, a Final Fantasy XI-ben (FFXI) otthonos felhasználó azt állítja, hogy Kínában jó néhányan foglalkozásszerûen játszanak a virtuális világban, de a haszon nem náluk, hanem kapzsi munkaadójuk zsebében landol - adta hírül az Index a Wired nyomán. Bár az agyondolgoztatott bérjátékosokról szóló történetek hitelességét sokan vitatják, a harmadik világ országaiban egyre szaporodnak a digitális rabszolgamûhelyek. Egy kaliforniai cég, a Black Snow Interactive a mexikói Tijuanában rendezett be játszóházat, ahol olcsó helyi munkaerõvel ölette a szörnyeket - minimális fizetségért cserébe. A játékgyártók egy része ma is kifejezetten tiltja a virtuális javak adásvételét, de a gyakorlatban nem tudják útját állni a csodafejszékkel, varázsnyilakkal és mágikus rubintokkal való kereskedelemnek. A virtuális piacokon akkora forgalom zajlik, hogy Norrath, a Sony Everquest címû játékának világa egy idõben nagyobb GDP-vel büszkélkedett, mint Bulgária. Az Economist januári összefoglalója szerint az online szerepjátékokban szereplõ virtuális tárgyak és pénz kereskedelme évi százmillió dolláros piacot jelent.

A Szaturnusz kék A Szaturnuszról készített elsõ színhelyes felvételen az óriás bolygó nem a Földrõl látható ezüstös gömb, hanem mélykék színekben pompázik. A coloradói Space Science Institute által nyilvánosságra hozott képek szerint a Szaturnusz északi féltekéje lágy azúrkék, amit becsíkoznak a bolygó gyûrûi által vetett árnyékok. A Cassini képeit elemzõ laboratórium kutatói úgy gondolják, hogy a kék színt a Szaturnusz északi féltekéjének a jelek szerint felhõktõl teljesen mentes felsõ légköri rétegei okozhatják.

Kiotói jegyzõkönyv Nyolc évvel az aláírás után, a tavaly novemberi orosz ratifikációt követõen február 16-án életbe lép a "kiotói jegyzõkönyv" néven ismert klímavédelmi egyezmény. A részt vevõ államok az évtized végére az 1990-es szint alá akarják szorítani a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségét. Az egyezményhez 141 ország csatlakozott, a világ szén-dioxid-kibocsátásának negyedét adó USA viszont továbbra is elutasítja. Az amerikai kormány azzal riogat, hogy Kiotó az amerikai gazdaságnak kereken 400 milliárd dollárjába, illetve 4,9 millió amerikai munkahelyébe kerülhet. Bár a Pentagon egy éve egy nagy feltûnést keltett tanulmányban a terrorizmusnál is fenyegetõbb kockázatnak minõsítette a klímaváltozást, Bush elnök továbbra sem érzi magát lépéskényszerben, pedig az egyezményben vállalt klímavédelmi célokat nem teljesítõ országok elõtt nyitva áll a lehetõség, hogy más államok szabad kibocsátási kvótáit megvásárolva javítsák a mérlegüket. Oroszország számos ipari létesítmény kényszerû bezárásával 1990 óta közel 39 százalékkal tudta csökkenteni a légszennyezését. Magyarország 6 százalékos csökkentést vállalt, és jelenleg 17,8 százalékkal vagyunk a bázisév szintje alatt. A NASA legfrissebb elõrejelzése szerint ugyanakkor az idei év lehet a legmelegebb, amióta hõmérsékleti statisztikákat vezetnek: az elmúlt harminc évben folyamatosan nõtt a Föld atmoszférájának átlaghõmérséklete, nem utolsósorban az üvegházhatás miatt.

Cenzúra Több mint 12 000 netkávézót záratott be tavaly szeptember és december között a kínai kormány, hogy "biztonságosabb környezetet" teremtsen a gyerekeknek. A híradások szerint a kávézók többsége általános és középiskolák közelében mûködött.

AIDS vs. rák Az AIDS-ért felelõs HIV segíthet a rákos sejtek felkutatásában és talán megsemmisítésében is, állítják a Kaliforniai Egyetem kutatói. A tudósok, akik bõrrákos egereken kísérleteztek, a HIV ártalmatlanított változatával fertõzték meg az állatokat, amely szaporodásához elõnyben részesítette a rákos sejteket.

Hagyaték A Yahoo adatvédelmi elveire hivatkozva megtagadta, hogy egy Irakban elesett tengerész családjának kiadja hozzátartozójuk e-mail postafiókját. Magyarországon a fizetett elõfizetéshez jogerõs hagyatéki végzés birtokában hozzáférhet az örökös, az ingyenes szolgáltatások postafiókjaihoz azonban nem.

Nagy Testvér Rádiófrekvenciás azonosítócsipek viselésére kötelezte diákjait egy kaliforniai általános iskola igazgatója. A szülõk és a polgárjogi szervezetek tiltakoznak a módszer ellen, az igazgató viszont legszívesebben még a vécét is beantennázná.

Nigériai csalás A nigériai csalásokban használt álbankok oldalainak sávszélességét emészti fel az Artists Against 419 kép-ernyõvédõje. A megcélzott web-oldalakat folyamatos letöltés-sel terhelõ program az Artists Against 419 közlése szerint eddig háromszáz hamis banki oldalt tett elérhetetlenné.

Google Maps Könnyen kereshetõ, útvonaltervezésre is alkalmas internetes térképszolgáltatást indított a Google. A virtuális térkép (maps.google.com) egyelõre csak az Egyesült Államok területét fedi le. A szolgáltatás nemcsak a kiválasztott környék térképét mutatja meg, hanem a szállodákat és éttermeket is kilistázza.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?