Erdoğan Katar mellé állt és rosszul lett

  • narancs.hu
  • 2017. június 25.

Külpol

A török elnök szerint nemzetközi jogba ütközik a Katarnak adott ultimátum.

Bahrein, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek a hónap elején megszakította diplomáciai kapcsolatait Katarral, mivel az véleményük szerint támogatja a terrorizmust és beleavatkozik más országok belügyeibe. Rijád még a szaúdi–katari határt is lezárta, amely súlyosan korlátozza Katar élelmiszer-ellátását, hiszen az maximálisan a szaúd-arábiai élelmiszer-szállítmányoktól függ.

Erdoğan vasárnap Isztambulban tiszteletlennek nevezte azt a követelést, miszerint Törökország szüntesse meg katonai jelenlétét Dohában. A török államfő beszéde előtt, az iszlám böjti hónap végén tartott ima alatt rövid időre cukorbetegsége miatt rosszul lett.

Törökország és Katar egyébként 2014 óta védelmi megállapodásban állnak egymással, melynek értelmében Erdoğan katonai támaszpontot üzemeltet Katar fővárosában, Dohában. Szaúd-Arábia és szövetségesei még azt is követelik Katar vezetésétől, hogy mérsékelje Iránnal fenntartott diplomáciai kapcsolatait, és vessen véget a terrorista csoportok támogatásának.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?