"Forradalmi tavaszra" készülnek a mianmari tüntetők

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. május 2.

Külpol

Újabb áldozatai vannak a rendőrterrornak, de a tiltakozók nem adják fel.

Legalább öten meghaltak, amikor több mianmari városban rendőrök nyitottak tüzet a katonai junta ellen tüntető fiatalokra – írja az MTI.

Két embert a kelet-mianmari San államban lőttek agyon, egyet az északi Kacsin államban, ketten a szomszédos Szagaingban haltak meg. Legalább húsz ember megsebesült, többen súlyosan – a demonstrálók azonban nem hátrálnak meg, Rangunban már forradalmi tavaszt sürgettek.

 Eddig több százan vesztették életüket a Nobel-békedíjas Aung Szan Szjú Kjí vezette, törvényesen megválasztott polgári kormányzat elleni februári államcsíny óta. Mindennaposak a tüntetések, kiterjedt polgári engedetlenségi kampány kezdődött, dolgozók ezrei sztrájkolnak és bénítanak meg teljes ágazatokat, az illegalitásba kényszerült ellenzék pedig árnyékkormányt alakított.

 A Politikai Foglyokat Segítő Egyesület (AAPP) civil szervezet adatai szerint a rendőrök és katonai alakulatok legalább 759 embert öltek meg és több mint 4500 embert vettek őrizetbe. A junta adatai szerint 258 tüntető, 17 rendőr és hét katona halt meg.

A karhatalom fellépését egyenesen tömeggyilkosságnak nevezte Tom Andrews, az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője. Az ENSZ képviselője még március 28-án beszélt erről, amikor a junta rendőri-katonai alakulatai egy nappal korábban 114 tüntetővel végeztek. Andrews úgy véli, be lehetne fagyasztani az ország pénzügyi forrásait, hogy a hadsereg ne vásárolhasson több fegyvert. Kiemelte: az aggódó vagy elítélő közlemények sovány vigaszt jelentenek a mianmariak számára, akiket tömegével mészárol le a hadsereg

Az egykori Burmán kívül a világ több városában, így Tokióban, Rómában és New Yorkban is voltak tüntetések a "Globális mianmari tavaszi forradalom" jelszava alatt. A tokiói Ginza bevásárlónegyedben mintegy 1500 mianmari tüntetett fekete ruhában, fekete maszkot viselve. A tiltakozók felszólították a japán kormányt, hogy ismerje el legitimnek a puccs után felállított "nemzeti egységkormányt".

 Az északi és keleti hatérrégiókban az etnikai kisebbségekkel folytatott háború kiszélesedett az államcsíny óta. Az ENSZ becslése szerint mintegy 3,4 millió embert fenyeget éhezés, mintegy 10 ezren elhagyták az országot a folytatódó erőszak miatt, és 20 ezren belső menekültté váltak.

Ferenc pápa vasárnap déli Regina Coeli imájában kijelentette: május hónapban a rózsafüzér imádkozásban mindennap elmond egy üdvözlégy Mária imát a mianmari békéért. "Ebben a hónapban kérjük Egek Királynéját, hogy szóljon minden mianmari vezető szívéhez, hogy megtalálhassák a találkozáshoz, a megbékéléshez, a békéhez vezető utat" - mondta a katolikus egyházfő.

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?