Így osztották ki Orbánt Brüsszelben: „Olyan, mintha Sztálin vagy Brezsnyev tért volna vissza”

  • narancs.hu
  • 2017. április 27.

Külpol

„Mi lesz a következő, meddig megy el, Kertész Imre-könyveket fognak égetni a Kossuth téren?”

Az Európai Parlament liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt keményen beolvasott Orbánnak Brüsszelben, a CEU-ról szóló vitában. A szenvedélyes beszédet már több mint kétmilliószor nézték meg a Facebookon Verhofstadt oldalán, de már magyar felirattal is elérhető.

Verhofstadt felidézi, hogy először 1989-ben találkozott Orbánnal, akkor még az SZDSZ-nél is progresszívebben gondolkozott, majd pár perc után már arról beszél, a konzervatív Orbán nyíltan és büszkén építi az illiberális államát, és fordul szembe az Európai Unió összes alapelvével. És mégis tag akar maradni — Verhofstadt azokat a politikusokat többre becsüli, akik legalább felvállalják, hogy nem osztják az EU elveit, és ki akarnak lépni belőle. De Orbán maradni akar, meg szeretné kapni a támogatásokat, miközben nem osztja az EU elveit.

Verhofstadt egy ponton Sztálin és Brezsnyev paranoiájához hasonlítja Orbánét, az alapján, hogy a miniszterelnök a civilek után még a tudományos szférában is ellenséget lát.

„Mi lesz a következő, meddig megy el, Kertész Imre-könyveket fognak égetni a Kossuth téren?” – szegezi a kérdést Orbánnak.

Verhofstadt szerint Orbánnak azonnal döntenie kellene arról, hogy milyen értékeket vall, és fel kell tennie a kérdést: mit akar, hogyan emlékezzenek rá a jövőben? Valakire, aki felszabadította Magyarországot a kommunizmus alól, vagy a nyitott, európai, demokratikus társadalom örök ellenségeként.

Orbán gesztusai mindeközben:

Figyelmébe ajánljuk