Isztambulban tűzijátékkal ünneplik, hogy hivatalosan is véget ér a demokrácia

  • narancs.hu
  • 2017. április 16.

Külpol

Úgy tűnik, győztek az igenek Törökországban, és bevezetik az elnöki rendszert. Nem kizárt, hogy választási csalás történt.

A szavazatok 98,2 százalékos feldolgozottsága szerint az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok kerültek csekély többségbe 51,3 százalékkal, írja az MTI. Az elnöki hivatalból érkező hírek szerint

Erdogan azt mondta: hálás az embereknek, hogy kifejezték az akaratukat az urnáknál.

Erdogan elnök hívei Isztambulban tűzijátékkal ünnepelték az eredményt, amely egyelőre még nem hivatalos részeredmény.

false

 

Fotó: MTI/AP-Lefterisz Pitarakisz


Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) viszont bejelentette, hogy az eredmény hivatalos kihirdetése után kérvényezni fogják a leadott szavazatok 37 százalékának újraszámlálását, mert

"törvénytelenségeket" tapasztaltak a referendum során.

Bülent Tezcan, a párt elnökhelyettese azt kifogásolta, hogy többen olyan szavazólapon voksoltak, amelyet korábban nem pecsételtek le a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) tisztségviselői. A CHP több képviselője úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy az eredmény "még nem világos", és a nemek tábora "még megnyerheti" a népszavazást.

A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) - amely szintén a kezdetektől bírálta az elnöki rendszer ötletét - a Twitteren jelezte, hogy ugyancsak kifogást készül emelni.

Figyelmébe ajánljuk