Jöhet a melegházasság Németországban?
Ki jön az én utcámba?

Jöhet a melegházasság Németországban?

  • MTI
  • 2017. június 27.

Külpol

Angela Merkel és Horst Seehofer a jobbközép CDU/CSU pártszövetség vezetői nem ellenzik többé a melegházasság bevezetését.

Az új irányvonal szerint engedélyezni kell, hogy a képviselők ne a frakciófegyelemre, hanem a lelkiismeretükre hallgassanak, ha a szövetségi parlamentben (Bundestag) szavazni kell az ügyről.
A szeptemberi Bundestag-választásra készülő pártszövetség vezetői azért vizsgálták felül eddigi elutasító álláspontjukat, mert valamennyi lehetséges koalíciós partner - a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberális FDP - világossá tette, hogy nem hajlandó kormányzati felelősséget vállalni a következő ciklusban, ha nem nyitják meg a házasság intézményét az azonos nemű párok előtt.
A Süddeutsche Zeitung szerint a CDU elnöksége vasárnapi ülésén másfél órán keresztül tárgyalt arról, hogy mi a teendő az új helyzetben. Angela Merkel pártelnök-kancellár hangoztatta: el kell kerülni, hogy a melegházasság bekerüljön a koalíciós tárgyalások témái közé, és alkudozások tárgya legyen. A kérdés a választmány hétfői ülésén is előkerült, és végül Angela Merkel személyesen ismertette az új álláspontot a nyilvánossággal.

Ki jön az én utcámba?


Fotó: MTI/EPA

 

„Azt szeretném, hogy a választási kampány ellenére tiszteletteljes módon folytassuk ezt a vitát, és nagy megértéssel forduljunk azok felé, akiknek nehezükre esik egy ilyen döntés” - mondta Merkel, aláhúzva, hogy sok mindent mérlegelni kell. Tudomásul kell venni, hogy az azonos nemű párok ugyanazokat az értékeket vallják, mint a házasok, a gyermekeknek pedig jobb lehet, ha egy azonos nemű párnál nevelkednek, mint ha házas szüleik bántalmazó kapcsolatban élnek.

A koalíciós társ SPD és a Zöldek részéről kedden hangsúlyozták, hogy szaván fogják a kancellárt, és felszólították, hogy azonnal nyissa meg az utat a melegházasság bevezetése előtt.
Martin Schulz, az SPD elnöke és kancellárjelöltje a párt kormányzati munkáját értékelő berlini tájékoztatóján bejelentette, hogy még a héten - a szeptember 24-ei választással véget érő ciklus utolsó parlamenti üléshetén - napirendre akarják venni az ügyet. Thomas Oppermann frakcióvezető hozzátette, hogy már meg is tették a szükséges lépéseket. "A szavazást ezen a héten megtartja a Bundestag" - jelentette ki Oppermann.
Németországban az azonos nemű párok 2001 óta bejegyzett élettársi kapcsolatra léphetnek. Nagyjából 35 ezer ilyen kapcsolatot tartanak számon. Az alkotmánybíróság időközben hat alkalommal a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítésére kötelezte a törvényhozást, így például úgy rendelkezett, hogy az azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény.
Egy idén januárban ismertetett reprezentatív felmérés szerint a németek 83 százaléka támogatja a teljes egyenjogúságot, vagyis a melegházasság bevezetését.

Figyelmébe ajánljuk