Kulturális hírek

  • 2001. június 21.

Külpol

A HABSBURG ÉVSZáZADTavalyi trieszti premierje után Budapestről indul európai, jórészt az egykori Monarchia nagyvárosait érintő vándorútjára a Habsburg évszázad - Egy birodalom fotográfiái 1848-1916 című kiállítás, melyet az Alinari testvérek fotográfiai múzeuma szervezett Friuli Venezia-Giulia tartománnyal és Trieszt városával közösen. A Néprajzi Múzeumban július 1-jéig látható tárlat több mint kétszáz képe a birodalom arisztokráciájának és polgárainak ünnepi és hétköznapi pillanatait, ma már külön országokhoz tartozó tájait és városait mutatja Ferenc József uralkodása idején.
(Illusztrációnk: Rudolf trónörökös hároméves korában, 1861 körül, L. Angerer felvételén.)

BúCSú, CIGáNYOKKAL Idén két, sőt három napra húzódik szét a Budapesti Búcsú immár hagyományos rendezvénysorozata. A program a Budapesti Fesztiválzenekar Cigányokkal együtt című, ingyenes hangversenyével kezdődik: június 29-én 19 órakor a Hősök terén Liszt, Brahms és Sarasate cigányzenéhez kapcsolódó műveit adják elő, s mellettük fellép az Ando Drom, a Tükrös és a Ternipe együttes, valamint Ökrös Oszkár cimbalmos, id. és ifj. Lendvay József hegedűs. 30-án és 1-jén a város számos része adja át magát a karneválnak, a külföldi sztárvendégek között várható Archie Shepp (Városliget), a Kool and The Gang és Mel C (Felvonulási tér).

HIP-HOP-CSúCS Három napon át tanácskoztak New Yorkban rapperek, lemezipari potentátok és politikusok a hip-hopról s az amerikai kultúrára gyakorolt hatásáról. A Def Jam Records egyik alapítója, Russell Simmons által szervezett konferenciára olyan időszakban került sor, amikor már nemcsak a feketék egymást követő nemzedékeinek életét kísérő erőszak jelenik meg a zenében, egyúttal a fiatalok beszédmódját és szemléletét is befolyásolva, hanem - elsősorban a Grammy-díjas Eminem sokak szerint homofób dalszövegei jóvoltából - minden korábbinál erőteljesebben érinti ugyanez a fehér ifjúságot is. A beszélgetések meghívottjai között a legnagyobb sztárok, Dr. Dre, Sean "Puffy" Combs, LL Cool J, Queen Latifah, Will Smith, Wyclef Jean, Jay-Z mellett ott volt Louis Farrakhan, az Iszlám Nemzet nevű militáns fekete szervezet vezetője és számos törvényhozó is. Farrakhan két és fél órás beszédében megvédte a rapperek által használt durva nyelvet, merthogy az csak az amerikai társadalom és a "gangsta" kormányzat erőszakos működését türközi, ám bírált is: "Szeretlek benneteket, de nem vagyok elégedett veletek, mert nem tesztek meg mindent, amire képesek vagytok."

A hip-hop évek óta biztos növekedést mutató területe a zeneiparnak: az amerikai lemezpiac 14,3 milliárd dolláros tavalyi forgalmából 1,84 milliárddal részesedik. Népszerűségét azonban ellentmondásossá teszi a hozzá kötődő, gyakran rendőrségi ügyekben, sőt gyilkosságokban (Tupac Shakur, Notorious B.I.G.) megnyilvánuló erőszak. A tanácskozás egyik fő célja volt, hogy a résztvevők közösen próbálják megtalálni a hip-hopról kialakult kép árnyalásának módját. A műfajban érdekeltek eddiginél felelősebb hozzáállásának részeként a fekete rapperek és producerek támogatják, hogy a lemezborítókon kívül a hirdetési anyagokban is megjelenjen a "szókimondó" szövegekre vonatkozó figyelmeztetés. Hogy a vitatott szövegeket ne csupán hallomás útján lehessen értelmezni, javasolják, hogy ezeket tegyék közzé az interneten: "Hadd olvassák az emberek" - mondta Hilary Rosen, az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA elnöke, aki a filmek besorolásához hasonló, önkéntes szisztéma kidolgozását javasolta a lemezekre is. A tanácskozás folyományaként az idősebb, befutott rapperek szervezetten fogják segíteni az utánpótlás fejlődését, politikai akcióbizottságot hoznak létre, mely a szólásszabadság ügye mellett a színes városnegyedek mindennapjainak kérdéseivel és az e környékeket képviselő politikusok támogatásával foglalkozik majd. A Columbia Egyetemen külön csoport alakul a hip-hop kulturális vonatkozásainak tanulmányozására.

Habár meghívták, nem vett részt a konferencián Michael Powell, a Federal Communications Commission, az amerikai médiafelügyelet vezetője, a jelenlegi külügyminiszter fia. Az FCC nemrég egy hallgatói panasz nyomán 7000 dollárra bírságolta a KKMG nevű, Colorado Springs-i rádiót Eminem The Real Slim Shady című, "félreérthetetlenül durva szexuális utalásokat" tartalmazó dalának lejátszása miatt, noha a szám rádiósugárzásra finomított verzióját adták le. Hilary Rosen cenzúra felé mutató, veszélyes precedensnek nevezte az ítéletet. A New York-i tanácskozáson részt vevő egyik kongresszusi képviselő, a dél-alabamai Earl Hilliard azt tanácsolta a hip-hop iparosainak, regulázzák meg önmagukat, mielőtt Washington kényszerítené erre őket.

DIGITÁLIS TOLNAI Tolnai Ottó vajdasági írót választotta meg legújabb tagjának a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA), mely az interneten teszi hozzáférhetővé tagjainak műveit (www.irodalmiakademia.hu), és a minimálbér négyszeresének megfelelő havi összeget juttat a szerzőknek. Az eddigi gyakorlattól eltérően a DIA tagjai Tolnain kívül ezúttal nem választhattak öt posztumusz tagot is, mert a kulturális minisztériumtól kapott költségvetés ezt nem teszi lehetővé.

DíJ Groteszk humorának elismeréseként George Tabori, azaz a Berlinben élő, 87 éves Tábori György veheti át november 9-én a Brückner-Kühner Alapítvány által 1985-ben alapított, 20 ezer márkával járó kasseli irodalmi díjat.

Jürgen Habermas filozófus kapja október 14-én, a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron a német könyvkereskedők 25 ezer márkával dotált idei békedíját.

Írásművészete és az emberi jogok iránti elkötelezettsége elismeréseként a Perzsiában született brit Doris Lessingnek ítélték az Asturia hercege elnevezésű spanyol irodalmi díjat.

BERLINI BIENNÁLE E héten ért véget a második berlini kortárs művészeti biennále, ahol 31 ország 49 művésze vett részt. Saskia Bos kurátor az összekapcsolódás, állásfoglalás és közreműködés fogalma köré szervezte a fiatalabb művésznemzedék bemutatására vállalkozó eseményt, melynek meghívottjai között szerepelt Németh Hajnal, illetve a Little Warsaw néven jelentkező Havas Bálint és Gálik András.

GYÁSZ 35 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Simon Balázs: a Bródy Sándor-díjas költő, író, esszéista főbb művei közé tartozik a Minerva baglyát faggatom mégis, a Nimród, A mi lakománk - Lectisternium, a Makdir, valamint A terep.

OPERA: ÚJRA Eredménytelennek bizonyult a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára kiírt pályázat, ezért a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma hamarosan ismét kiírja. Június 1-je, Szinetár Miklós megbizatásának lejárta óta Kiss Imre ügyvezető igazgató irányítja az intézményt.

DURAN DURAN: VISSZA Tizenöt évi szünet után ismét összeállt a Duran Duran eredeti tagsága: Simon Le Bon és Nick Rhodes mellett ezúttal mindhárom Taylor, Roger, Andy és John is részt vesz az új album munkálataiban, távozik viszont az együttesből Warren Cuccurullo gitáros.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?