Kulturális hírek

  • 2004. március 11.

Külpol

n VILÁGZENE: BBC Március 9-én Edinburghben, élő rádióadás keretében adták át a BBC Radio 3 idei világzenei díjait (a gálaest március 11-től megtekinthető a www.bbc.co.uk/radio3/world/awards2004 site-on). Hogy az Abyssinia Infinite, Cesaria Evora, Tamara Obrovac és Sevara Nazarkhan közül kinek jutott a közönség díja, lapzártánk után derült ki, a zsűri döntésére bízott többi kategória nyertesét azonban már korábban nyilvánosságra hozták.
Ázsiai-óceániai térség: Sevara Nazarkhan (a képünkön látható fiatal üzbég énekesnő Yol Bolsin című lemezét Hector Zazou producerrel készítette). Afrika: Daara J (a szenegáli raptrió Boomrang albumán közreműködött Rokia Traoré és Sergent Garcia). Amerika: Ibrahim Ferrer (a Buenos Hermanos album dalait április 3-án Budapesten is előadja). Európa: Ojos de Brujo (a barcelonai együttes Bari című albuma 21. századi spanyol cigányzene, flamenco hip-hop). Közel-Kelet, Észak-Afrika: Kazem Al-Sahir (az iraki énekes Libanonban készült albuma: Bare Footed). Új tehetség: Warsaw Village Band (a People's Springgel hódító lengyel zenészekkel a Szigeten találkozhatunk). Határátlépők: Think Of One (a belga zenekar Marrakech 3 with Emballages Ensemble című lemeze a kategória elnevezésének megfelelően egy merész keverék, marokkói, brazil, rock, hip-hop stb. elemekből). Club Global kategória: dj Dolores & Orchestra Santa Massa (Brazília; album: Contraditorio?).

n TAVASZI FESZTIVÁL Március 19. és április 4. között rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, melynek egyik különlegessége az Astor Piazzolla zenéje, illetve a tangó műfaja köré szervezett estek sora: évforduló ugyan nincs, de a Maria de Buenos Aires című Piazzola-tangóopera holland-argentin előadása, az Arriaga Quartet és tangótáncosainak show-ja, Julia Migenes New York-i énekesnő műsora, a litván Anzelika Cholina Táncszínház Tangó F-ben vagy a Compa–ia Maria Serrano Flamenco-Tango Fusion című előadása sokat ígér, s Piazzolla-műsorral készül a KFKI Kamarabalett is. A külföldi sztárvendégek között lesz Claudio Abbado a Gustav Mahler Jugendorchester élén, az English Chamber Orchestra, Shlomo Mintz, Gary Burton és az Új Színházban rendező Jirí Menzel. A Holland Rádió Kamarazenekara Eötvös Péter szerzeményeinek magyarországi bemutatójára készül, Az álmok hídján mentem át című színpadi művét pedig hazai előadók mutatják be. Húszéves fennállását ünnepli az Amadinda ütőegyüttes, Mozart összes hegedű-zongora szonátáját eljátssza Szabadi Vilmos és Gulyás Márta. Kelemen Barnabás (hegedű) és Bogányi Gergely (zongora) a New York-i Carnegie Hallba készülő programját mutatja be. Fellép a Spanyol Nemzeti Táncszínház és a Holland Táncszínház 2-es számú, de nem másodrendű társulata, Picasso és Gyagilev közös balettprodukcióit mutatja be a Bordeaux-i Nemzeti Opera Balettegyüttese, s több darabot is hoz a bukaresti Bulandra Színház. A Monet-kiállítás bezárta után is lesznek nagyszabású tárlatok: a Szépművészeti Múzeumban Giacometti, a Műcsarnokban a holokauszt kortárs művészeti reflexiója, a Várban Ausztria és Magyarország művészetének, kultúrájának, építészetének párhuzamosságai (Klimt, Schiele és Kokoschka mellett jelennek meg Vaszary, Rippl, Csontváry és Gulácsy művei többek között), több kiállításon is.

n VILÁGZENE: SZIGET Messze még augusztus, de már összeállt a Sziget Fesztivál ezúttal D-Juice névre hallgató Világzenei Nagyszínpadának programja: olyan klasszisok jönnek, mint a szenegáli Orchestre Baobab és Baaba Maal, a brit reggae alapzenekarának számító Misty In Roots, a mali Rokia Traoré, a nápolyi Daniele Sepe, a kubai Omara Portuondo, a rai-rock egyik úttörője, Rachid Taha, a New York-i Klezmatics, a tavaly nagy sikerrel bemutatkozott mexikói Los De Abajo, az akusztikus műsorral készülő Chumbawamba vagy az elmaradhatatlan Boban Markovic. Itt lesz a tuvai Yat-Kha, a német Mardi Grass Brass Band, a kanadaiLhasa, a boszniai Mostar Sevdah Reunion, Angliából az Oi Va Voi és a Robert Plant mellett gitározó Justin Adams, Franciaországból az Orchestre National de Barbés, Lengyelországból a Warsaw Village Band, Írországból a Kila, Los Angelesből a kongói Ricardo Lemvo - és persze a magyarok: a Sziget kedvéért összeálló, eredeti Kolinda, a Besh O droM, a Parno Graszt és mások. A nagyszínpadra meghívottak közül egyelőre a Bloodhound Gang és a finn Rasmus jelzett vissza.

MORZE


n BESZÉL'-CD Március 15-én, a Millenárison látható Nemzetközi szamizdat-kiállítás kísérőprogramjaként rendezett Hétfői Repülőegyetemek előadás-sorozatának keretében mutatják be a Beszélő összkiadásának CD-ROM-ját. Magáról a kiállításról lapunk 32. oldalán olvashatnak.

n ARAB BIG BROTHER Noha a villában imatermet is berendeztek és kellő időben meg is szólalt az imára hívó hang, a Bahreinban készülő pánarab Big Brother ellen tüntetőkre való hivatkozással az Öböl menti emírségben államilag leállították a valóságshow-t. Pedig nem volt se meztelenkedés, se szex - igaz, az arab világ különböző országait képviselő, egyébként mindig külön szobában alvó férfiak és nők némelyike között kezdtek megmutatkozni az egymás iránti vonzalom jelei. A BBC tudósítása szerint a műsort gyártó MBC társaság ügyelt arra, hogy a formátumot a nyugati világénál szigorúbb erkölcsökhöz igazítsák, és a betiltás után nem zárták ki a lehetőségét, hogy ugyanezekkel a szereplőkkel egy, nem a Közel-Keleten lévő villából sugározva folytassák a műsort, amelynek első kiszavazós díjára 17 ezer telefonhívás érkezett 12 óra alatt.

n AMERIKAI KÖNYVDÍJ Edward P. Jones regénye, a rabszolgaültetvényen játszódó The Known World nyerte az amerikai könyvkritikusok pénzjutalommal nem járó, de komoly presztízst jelentő idei díját a fikciós kategóriában. A nem fikciós kategóriában Paul Hendrickson Sons of Mississippi: A Story of Race and Its Legacy című művét, az ön/életrajz kategóriában William Taubman Hruscsovról és koráról szóló munkáját találták legjobbnak: Khrushchev: The Man and His Era. Studs Turkel történész életműdíjat kapott.

n "ÚJ" MICHELANGEL"K Két Michelangelo-tanulmányt fedeztek fel a Prado raktárában a 16. századi olasz rajzművészetet bemutató kiállítás előkészítése során: a Sixtusi kápolna freskójához készített váll- és férfikarvázlatot még 1930-ban, hat másik rajz társaságában adományozták a madridi múzeumnak. Noha már akkor is tudták, hogy Michelangelóhoz, illetve iskolájához kötődnek a művek, a reneszánsz mester szerzőségét csak most állapította meg szakértői vizsgálat.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?