Lemondott Trump egészségügyi minisztere, miután pofátlanul herdálta a közpénzt

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 29.

Külpol

Tom Price a kelleténél kicsit jobban szerette a magánrepülőket.

Magyar idő szerint péntek késő este közölte a hírt a The New York Times, hogy lemondott a Trump-kormány egészségügyi és emberi szolgáltatásokért felelős minisztere. Tom Price azután nyújtotta be a lemondását, hogy kiderült: olyan utakra is magángéppel repült, amelyekre olcsóbb járatokkal is mehetett volna.

Persze mindez Magyarországról nézve piti ügynek tűnhet, de a republikánusok általában kritikusan nyilvánulnak meg, ha kormányzati túlköltekezésről van szó. Ezért is volt kellemetlen, amikor nemrég Price-ról kiderült, hogy hónapokon keresztül akkor is magángéppel utazott, amikor ezt gyakorlatilag semmi nem indokolta, hiszen menetrend szerinti járattal is nagyjából hasonló idő alatt ért volna célt. Becslések szerint a miniszter kényelme mintegy 400 ezer dollárba, nagyjából 105 millió forintba került.

Tom Price (középen) most biztos nem mosolyog

Tom Price (középen) most biztos nem mosolyog

Fotó: MTI

Miután kiderült Tom Price pénzszórása – aki egyébként a közelmúltban bejelentette, hogy csökkenteni akarja minisztériuma költéseit –, a miniszterrel szemben vizsgálat indult, aki erre bejelentette, hogy egy jelentősebb összeget visszafizet az utazási költségekből.

Abban, hogy Donald Trump elfogadta Tom Price lemondását, szerepe lehetett annak is, hogy az amerikai elnöknek eddig még a republikánusokon sem sikerült átverni az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény módosítását. Az amerikai elnök júliusban egy Fehér Házban tartott rendezvényen azzal viccelődött, ha Tom Price nem szerzi meg a törvénymódosításhoz szükséges szavazatokat, akkor kirúgja.

Donald Trump az eddigi miniszterhelyettest, Don J. Wrightot jelöli a tárca élére.

Figyelmébe ajánljuk