Az Európai Bizottság alelnöke a „Soros-teremből” szólt be Orbán Viktoréknak

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 30.

Külpol

Frans Timmermans szerint Magyarországnak nem kellene annyira keménykedni.

Az Európai Bizottság első alelnöke szerint az uniós tagállamok nem hivatkozhatnak a nemzeti függetlenségre és nem gyárthatnak nekik tetsző szabályokat, hanem be kell tartaniuk az EU szerződéseit. Frans Timmermans ezt a lett fővárosban, Rigában található közgazdasági egyetem (Stockholm School of Economics in Riga) „Soros-termében” pénteken tartott előadásában mondta, legalábbis az M1-re hivatkozó MTI szerint. Az alelnök Lengyelország és Magyarország kapcsán arra is kitért: az Európai Bizottság olyan, mint egy focimeccs bírója, aki azt figyeli, hogy mindenki betartja-e az általa is elfogadott és aláírt szabályokat.

Frans Timmermans

Frans Timmermans

Fotó: MTI

A bevándorlással kapcsolatban bírálta a Magyarország déli határára épített kerítést. „Ha ezt az egészet tényleg el lehetne intézni kerítések építésével, ahogyan azt Orbán Viktor gondolja, akkor Görögországba százezrekkel többen érkeznének, és az országot teljesen lerohannák” – jelentette ki.

A Stockholm School of Economics in Riga egyetemet a svéd és a lett állam alapította 1994-ben, az intézménynek otthont adó épület felújítását Soros György milliárdos befektető is támogatta 2 millió dollárral, ezért róla nevezték el az egyik előadótermet. Az Európai Bizottság alelnöke ebben az auditóriumban tartotta az előadását.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?