Meggyőzte a lengyeleket az EU az 55 százalékos CO2-csökkentési célról

  • narancs.hu
  • 2020. december 11.

Külpol

55 százalékkal csökkenti 2030-ra az Európai Unió az üvegházhatású gázkibocsátását.

Bár péntek reggel még úgy tűnt, a lengyelek hajthatatlanok az EU-csúcson két fontos kérdésben, melyek tisztázása nélkülözhetetlen az unió új 2030-as klímacéljának jóváhagyásához.

A közös vállalás az, hogy az 1990-es szinthez képest 2030-ra a jelenlegi 40 százalék helyett nettó 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását a huszonhét tagállam. A távlati, hogy megvalósuljon az évszázad közepére Európa klímasemlegessége.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottsági elnöke a Twitteren üdvözölte a végső döntést: Remek módja a #EUGreenDeal egyéves évfordulójának megünneplésére, hogy Európa megállapodott, 2030-ig 55 százalékkal csökkenti kibocsátását.

A megállapodásra egy tízórás, csütörtök estétől péntek reggelig tartó tárgyalás nyomán került sor. Lengyelország egyrészt azért küzdött a végsőkig, hogy a megállapodás garantálja: az EU az emissziókereskedelmi piacáról származó bevételeit nem csökkenti a szegényebb tagállamoknak. Másrészt, hogy a Brüsszel által egyes ágazatokra kitűzött kibocsátáscsökkentési célokat a jövőben a GDP figyelembevételével számolják, magyarul a kevésbé gazdag országoknak kevesebb csökkentést kell elérniük az üvegházhatásúgáz-kibocsátásnál.

A kompromisszum végül az lett, hogy az új, 55 százalékos célt a tagállamok összességének átlagban kell elérniük. Az EU csúcsot lezáró következtetések szerint pedig emellett az Európai Bizottság figyelembe fogja venni az egyes tagállamok specifikus helyzetét a csökkentési célok meghatározásakor.

A csúcson született megállapodást ezután formálisan az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, mely ősszel még egy ennél ambiciózusabb kibocsátáscsökkentési célt akart tető alá hozni.

Figyelmébe ajánljuk