Orbán az EU-csúcs megállapodásáról: megtörtént, aminek meg kellett történnie

  • narancs.hu
  • 2020. december 11.

Külpol

"Magyarország érdekeit megvédtük, a partraszállás sikerült".

Na, hát megtörtént, aminek meg kellett történnie, lezártuk az utolsó kört is, egymás tenyerébe csaptunk, a megállapodás megszületett, Magyarország érdekeit megvédtük, a partraszállás sikerült.

Így jelentette be Orbán Viktor csütörtök este, hogy megállapodtak az uniós országok az új hétéves költségvetés és a koronavírus gazdasági következményeinek enyhítését segítő helyreállítási alap feltételeiről.

Facebook oldalán azt is írta, hogy "A magyar egy nagyszerű nemzet, és megérdemeljük, hogy méltányosan bánjanak velünk".

Mint ismert,  a megállapodás fő akadályát az elmúlt egy hónapban a magyar és a lengyel kormány vétófenyegetése jelentette. Végül kompromisszum született.

Míg a kormány tagjai közül Varga Judit azt hangsúlyozta, hogy "sikerült Magyarországnak megőriznie a szuverenitását, miután megkapta azokat a garanciákat, amelyeket kért, így az Európai Tanács csúcsértekezletén".

Az ellenzék részéről Ujhelyi István úgy reagált Orbán partraszállási sikerére, hogy "Orbán Viktor minden erőfeszítése ellenére nem tudta megakadályozni, hogy jogállami feltételekhez kössék az uniós kifizetéseket, ez a mechanizmus ugyanis a Fidesz határozott szándékával ellentétben jövőre életbe fogni lépni. Sőt, érintetlenül, bármiféle módosítás nélkül. Sokan csalódottak a megegyezés kapcsán, mert többet, erősebb fellépést vártak volna a NER rezsimjével szemben. De nincsen rá valódi okuk. A kormányzati propaganda hazugságaival szemben a valóság ugyanis az, hogy minden olyan jogállamisággal kapcsolatos jogszabály életbe lép, amelyet az elmúlt időszakban kiküzdöttünk a tolvaj rezsimekkel szemben; Orbán ehhez képest legfeljebb jogi relevanciával nem bíró sajtpapírokat tud csak felmutatni eredményként. Partraszállást vizionált, de zátonyra futott."

Jakab Péter Jobbik-elnök szerint "Orbán élet-halál harcot hirdetett Brüsszel ellen, amiért egyáltalán felvetették a jogállamiságot, mint feltételt. Jött a vétó, az EU megbénítására tett kísérlet, jött a több hónapos küzdelem ígérete, ahol nem lehet kompromisszumot kötni, mert nem vagyunk hülyék - mondta a miniszterelnök, sőt már azt is belengette nagy mellénnyel, hogy jobb az unión kívül, mint belül. Aztán jött a Szájer-botrány, és a Kedves Vezető szíve hirtelen meglágyult. Alig több mint egy hét elteltével, már nem akart hónapokig harcolni, már nem akarta eltörölni a jogállamiságot, mint feltételt, megelégedett azzal, ha egy kicsit később kezdik el élesben alkalmazni. Hirtelen kompromisszumot is lehetett kötni Brüsszellel."

Mindeközben Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője úgy értékelte a történteket, hogy "Orbán Viktor elállt a vétótól, amivel nem érte el a célját: jogállamisági mechanizmus ugyanis lesz. Amit Orbán Viktor győzelmének ad el mindenki, az igazából látszatkonfliktusok összessége."

(Facebook/Orbán Viktor, Ujhelyi István, Jakab Péter, Donáth Anna)

Figyelmébe ajánljuk