Orbán Viktor Kirill pátriárka szankcionálásáról: A magyar álláspont régóta jól ismert

  • narancs.hu
  • 2022. június 2.

Külpol

Közlése szerint Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen.

Szerdán egymástól független sajtóértesülések arról szóltak, hogy ismét blokkolja Magyaroszág az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, amelyről hétfőn este már megállapodtak az állam- és kormányfők. Ezúttal nem az olajembargóval kapcsolatban – amely alól Magyarország mentességet kapott –, hanem azért mert a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között szerepel Kirill pátriárka, az ortodox egyház feje, Putyin elnök feltétlen támogatója.

A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan juttatta el az MTI-nek; eszerint Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek.

Orbán Viktor hozzátette: Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették. Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen - zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk