Orosz rakéták Mikolajivban, légiriadó egész Ukrajnában, ukrán zászló a Kígyó-szigeten

  • narancs.hu
  • 2022. július 5.

Külpol

Ez történt a háború 132. napján.

 "A város már nem létezik" - ezt mondta egy fiatal nő, aki Liszicsanszkból menekült el. - Gyakorlatilag eltörölték a föld színéről. Nincs már humanitárius segélyosztó központja sem, mert találat érte. Az épület, amelyben a központ működött, már nem létezik. Csakúgy, mint sok más épületünk, a házaink".

Ahogy arról mi is beszámoltunk, vasárnap az ukránok elismerték, hogy az oroszok bevették Liszicsanszk városát. A Reuters kedden azt írja, hogy a város vasárnapi elfoglalásával befejeződött Luhanszk orosz meghódítása. A Luhanszkért folytatott harcban mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett, különösen a két város, Liszicsanszk és Szeverodonyeck ostroma során. Mindkét város romokban hever az orosz bombatámadások miatt.

A tudósítás szerint az ukrán erők kedden új védelmi vonalakat vettek fel Donyeckben, ahol még mindig ők ellenőrzik a nagyobb városokat, miközben Putyin azt mondta csapatainak, hogy "csak pihenjenek", miközben más területeken az egységek tovább harcolnak.

Ez az utolsó orosz győzelem ukrán területen

- mondta Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója egy online videóban. Aresztovics hozzátette, Ukrajna reményei szerint a Donyeckért folytatott harc mellett az ország déli részén is ellenoffenzívákat indítanak majd.

"A keleti városok elfoglalása azt jelenti, hogy az orosz erők 60 százaléka most keleten összpontosul, és nehéz őket délre átirányítani" - jegyezte meg, majd kijelentette: "Nincs több olyan erő, amit Oroszországból be lehetne hozni Ukrajnába. Nagy árat fizettek az oroszok Szeverodonyeckért és Liszicsanszkért".

Ukrajnai h?bor?

 
Romos ház előtt egy nő a kelet-ukrajnai Luhanszki területen fekvő Liszicsanszk ellen végrehajtott orosz légitámadás után, 2022. június 16-án
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Közben az ukrán hadsereg közölte, hogy az ukrán zászlót helikopterrel szállították a Fekete-tengeri Kígyószigetre, miután az orosz erők a múlt héten kivonultak a stratégiai előőrsről, és amint az ukrán csapatok megérkeznek, felvonják.

A Kyiv Independent arról számolt be kedden, hogy orosz rakéták csapódtak be kedden kora reggel Mikolajiv kikötővárosába, ezt a város polgármestere közölte. A légvédelmi rakétákat városszerte bekapcsolták. A mentők, orvosok, mentőcsapatok és közművesek már a helyszínen dolgoznak. Az áldozatokról egyelőre nincs információ.

A Telex arról ír, hogy majdnem egész Ukrajna területén légiriadó van. "Régóta nem volt ilyen" – írja az Unian kedd hajnalban, miután Ukrajna csaknem egész területén légiriadót hirdettek, beleértve Kárpátalját is.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?